Trešnja

Održana "Hašlamska nedjelja" u Starom Majdanu

SANSKI MOST - Manifestacija pod nazivom "Hašlamska nedjelja" održana je ovog vikenda u Starom Majdanu, varošici nadomak Sanskog Mosta, a prema riječima organizatora ovogodišnja manifestacija bila je 143.

Umjesto turista u parkovima Japana u cvatu trešnje uživaju jeleni

Umjesto turista, u japanskom parku Nara uživaju prelijepi jeleni. Ovaj fascinantni prizor zabilježio je japanski fotograf Kazuki Ikeda.

Liči, zdrava egzotična trešnja

Liči ili azijska trešnja tropsko je voće porijeklom iz jugoistočne Azije. Zanimljivog je izgleda i slatkog ukusa, a sadrži pregršt vrijednih nutrijenata, te aktivne sastojke poput flavonoida. Ovo egzotično voće, prema istraživanjima, spada u red prirodnih boraca protiv raka jer sprečava razvoj ćelija zloćudne bolesti, kancera.

U Mostaru procvjetala japanska trešnja

Dok meteorolozi pale alarme iznad BiH, a samo ''iza brda'' građani uživaju u zimskim radostima ili se bore s nebrigom čistača snježnih nanosa, u mostarskom parku Zrinjevac procvjetala je japanska trešnja.

Poginuo berući trešnje

Pedesetčetvorogodišnji muškarac poginuo je juče u međimurskom mjestu Draškovac.

Trešnje otklanjaju umor

Slatke crvene bobice predstavljaju omiljeno voće kojem se veselimo s višim temperaturama.

Proljećne kašice: 3 preukusna obroka od trešanja

Pored toga što je bogata kalcijumom, jarka boja ove preukusne voćke će zagarantovano privući pažnju vašeg mališana.

Trešnjama niko ne može odoljeti

Trešnje su ukusna proljećna i ljetna poslastica, a sa nutritivnog gledišta, njihove koristi su vrlo cijenjene. Dobar su izvor antioksidanasa, vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrijum i holesterol.

Trešnje usporavaju starenje

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crnoljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Brzi kolač od trešanja

Sastojci:

Najčitanije