Trešnja

Poginuo berući trešnje

Pedesetčetvorogodišnji muškarac poginuo je juče u međimurskom mjestu Draškovac.

Trešnje otklanjaju umor

Slatke crvene bobice predstavljaju omiljeno voće kojem se veselimo s višim temperaturama.

Proljećne kašice: 3 preukusna obroka od trešanja

Pored toga što je bogata kalcijumom, jarka boja ove preukusne voćke će zagarantovano privući pažnju vašeg mališana.

Trešnjama niko ne može odoljeti

Trešnje su ukusna proljećna i ljetna poslastica, a sa nutritivnog gledišta, njihove koristi su vrlo cijenjene. Dobar su izvor antioksidanasa, vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrijum i holesterol.

Trešnje usporavaju starenje

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crnoljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Brzi kolač od trešanja

Sastojci:

Ljekovito bilje: Trešnje

Grci su zaslužni za gajenje trešnje, a Rimljani svojim legijama za njeno rasprostiranje po Evropi.

Potrebno je ponovo gajiti autohtone i odomaćene sorte

Institut za genetičke resurse kao organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci ima za cilj ostvarivanje procesa očuvanja postojećih, rijetkih i dragocjenih autohtonih sorti voćaka i drugih poljoprovrednih vrsta u postojećim kolekcijama u sklopu banke gena instituta.

Svemoguća trešnja

Domovina trešnje (lat. Prunus avium) nalazi se u pontskoj flori Turske, a donesene su u Rim oko 74. godine prije nove ere.

Blagotvorna trešnja

Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni sistem, folna kiselina za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv.

Najčitanije