Trgovska gora

Popović: Moguća tužba protiv Hrvatske u Hagu zbog Trgovske gore

BANJALUKA - Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović rekao je da će Predsjedništvo BiH moći pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodni sudom u Hagu, ukoliko ekspertski tim koji je formirao Savjet ministara BiH u slučaju "Trgovska gora" u svom izvještaju dokaže da je lokacija kasarne "Čerkezovac" neadekvatna za odlaganje radioaktivnog otpada i opasna po život, zdravlje i okolinu.

Pod lupom eksperata 4.000 stranica o Trgovskoj gori

NOVI GRAD - Ekspertski tim za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, na granici sa BiH, počeo je s radom te već održao dvije sjednice, a pred ekspertima je u ovom momentu oko 4.000 stranica raznih dokumenata o ovoj tematici.

BiH dobija ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH danas je, nakon više pokušaja, na sjednici u Sarajevu donijelo odluku o formiranju ekspertskog te pravnog tima koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora.

Formira se ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru

SARAJEVO - Vijeće ministara usvojilo je danas odluku o formiranju eksperetnog i pravnog tima za Trgovsku goru, saznaju "Nezavisne".

Radoš biciklističkom rutom ukazao na problem "Trgovske gore"

NOVI GRAD - Nenad Radoš iz Novog Grada stigao je danas u Bijeljinu, gdje je završio biciklističku rutu dugu oko 550 kilometara tokom koje je podsjetio na opasnost od odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Biciklistička ruta protiv odlagališta radioaktivnog otpada

NOVI GRAD - Nenad Radoš iz Novog Grada sutra će iz rodnog grada krenuti na putovanje dugo oko 500 kilometara, tokom kojeg će obilazeći biciklom gradove u BiH skrenuti pažnju na opasnost od odlagališta radioaktivnog otpada, te na apsurd da je BiH, blokiranjem formiranja ekspertskog tima, sama sebi vezala ruke da Hrvatsku spriječi u namjeri da radioaktivni otpad odlaže na samoj granici.

Košarac: Ponašanje Zagreba je zabrinjavajuće

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izrazio je danas zabrinutost zbog činjenice da institucije u Hrvatskoj ne odustaju od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovske gore.

Košarac: BiH mora hitno odgovoriti na ofanzivu Hrvatske

BANJALUKA - BiH nema pravo da sjedi skrštenih ruku dok Hrvatska, s druge strane, ozbiljno priprema odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, u blizini Une, ali zbog opstrukcija šefice diplomatije BiH Bisere Turković stanje bi moglo da se dodatno zakomplikuje na našu štetu.

Izabran konzorcijum ponuđača za mjerenje radioaktivnosti u opštini Dvor

NOVI GRAD - Konzorcijum ponuđača koji čine Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut "Ruđer Bošković" i Agronomski fakultet iz Zagreba izabran je za posao mjerenje radioaktivnosti na području opštine Dvor, gdje Hrvatska namjerava da gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Potrebna jača saradnja vladinog i nevladinog sektora protiv nuklearnog otpada

NOVI GRAD - Nevladin sektor u BiH ujedinjen je u rješavanju problema u vezi s odlaganjem otpada na Trgovskoj gori, a sve u interesu zaštite građana, te poručuju da je od izuzetne važnosti i saradnja sa vladinim sektorom.

Najčitanije