Turska

U padu aviona poginulo sedam turskih vojnika

ISTANBUL - Sedam pripadnika turske vojske poginulo je u padu izviđačkog aviona u provinciji Van na istoku Turske, rekao je ministar odbrane Sulejman Sojlu.

Turisti iz Srbije mogu u Tursku, ne treba ni test ni karantin

BEOGRAD - Granice Turske su još od 12. juna otvorene za sve turiste, rekli su u ambasadi te zemlje u Beogradu.

Peskov: Zadovoljni smo izjavama iz Turske o Aja Sofiji

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Rusija zadovoljna izjavama turskih zvaničnika koji su najavili da, i poslije ponovnog pretvaranja nekadašnje hrišćanske bogomolje Aja Sofija u džamiju - do kojeg je došlo odlukom turskih vlasti - izgled tog zdanja neće biti izmijenjen i da će ono biti dostupno svima.

Erdoan: Mehmed Osvajač bio lider pravoslavnih hrišćana

ISTANBUL- Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan rekao je da je sultan Mehmed Osvajač (osvajač Carigrada 1453. godine) bio lider i vladar pravoslavnih hrišćana, navodi list "Skai.gr".

SPC uputila apel Erdoanu da Aja Sofija ostane muzej

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ apelovala je na predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odustane od namjere da Aja Sofiju pretvori u džamiju. "Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara", navodi se u saopštenju NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Erdoan: Odluka o Aja Sofiji suvereno pravo Turske

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan odbacio je svjetsku osudu odluke Ankare da Aja Sofiju pretvori u džamiju uz poruku kako je to bilo suvereno pravo Turske.

Atina traži sankcije za Tursku zbog odluke o Aja Sofiji

ATINA - Predstavnik grčke vlade Stelios Pecas izjavio je u današnjem intervjuu za SKAI TV da će "Grčka učiniti sve što je u njenoj moći" da turske vlasti snose posljedice zbog odluke da Aja Sofiju, spomenik pod zaštitom UNESCO-a, ponovo pretvore u islamsku bogomolju, prenijela je grčka nacionalna agencija ANA.

Borel: Odluka Turske i Erdoana o Aja Sofiji je za žaljenje

BRISEL - Šef diplomatije EU Žozep Borel izrazio je žaljenje zbog odluke Turske da se Aja Sofija pretvori u džamiju.

Ruska crkva o odluci za Aja Sofiju: Dovešće do još većih podjela

MOSKVA - Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas žaljenje zbog toga što sud u Turskoj nije uzeo u obzir izražene zabrinutosti pri donošenju odluke da je Aja Sofija postala muzej nezakonitim putem, javili su ruski mediji.

"Sud će vjerovatno poništiti Ataturkovu odluku o Aja Sofiji"

ANKARA - Sud u Turskoj će u petak najvjerovatnije proglasiti nezakonitom odluku usvojenu 1934. godine, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja, saopštila su dva turska zvaničnika.

Najčitanije