Tutankamon

Najstrašnija prokletstva u istoriji - crna magija ili slučajnost?

U istoriji postoje slučajevi koje je teško objasniti iz savremene perspektive. Na primjer, prokletstva - ono što se smatralo bajkama ili sujeverjima, što je uništilo imperije i izazivalo ratove. Ima i onih koji će reći da su, nakon toliko vijekova, realni događaji obrasli legendama, a da su tragedije koje se vezuju za njih slučajnosti. Ko to zna?

Tutankamon je možda sahranjen u tuđoj grobnici

Egiptolozi smatraju da postoji mogućnost da je čuveni dječak-faraon Tutankamon, sahranjen u grobnici koja mu prvobitno nije bila namijenjena.

U Londonu Izložba blaga iz Tutankamonove grobnice

Očekuje se da će egiptomanija uzeti maha u Londonu kada najveća zbirka blaga iz grobnice egipatskog dječaka faraona Tutankamona posljednji put krene na turneju.

Restaurira se Tutankamonov sarkofag prvi put od otkrića

Eksperti su započeli obnovu zlatnog sarkofaga egipatskog dječaka-kralja Tutankamona po prvi put od otkrića grobnice 1922. godine, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo antikviteta.

Egipat traži od Interpol pronađe Tutankamonovu masku

Egipat je zatražio od Interpola da pronađe 3.000 godina star uklesani portret faraona Tutankamona, koji je uprkos negodovanju Kaira u Londonu prodat na aukciji za skoro šest miliona dolara, rekli su zvaničnici egipatske vlade.

Egipat stao na put prodaji Tutankamona

Egipat je pokušao da zaustavi aukciju 3.000 godina stare kamene skulpture poznatog faraona Tutankamona u Londonu, a aukcijska kuća "Christie's" je izjavila da je njena prodaja legalna. Smeđa statua od kvarcita trebalo bi da bude prodata na aukciji u julu za više od pet miliona dolara, kažu u agenciji.

Tutankamonove kočije premještene u novi muzej

Ratne kočije koje su pripadale egipatskom faraonu Tutankamonu premještene su u novi muzej, u blizini piramida, a Kairo se nada da će to privući veći broj turista u ovu zemlju.

Počela potraga za tajnim odajama u Tutankamonovoj grobnici

Stručnjaci iz Italije, Velike Britanije i Egipta počeli su "presudnu" potragu za mogućim tajnim odajama u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru.

Najčitanije