Učenje

Pismenost: Kultura elektronskih medija temeljno mijenja pisanu kulturu

BANJALUKA - Iako je svijet po količini kumuliranog znanja samo u posljednjih dvadesetak godina napredovao i tehnološki se usavršio više nego u prethodnih dvjestotinak godina, gotovo petina svjetskog stanovništva i dalje je nepismena.

Pandemija skratila vrijeme učenja, djeca se više svađaju s roditeljima

MINHEN - Vrijeme koje djeca svakog dana troše na školske aktivnosti i učenje prepolovilo se tokom pandemije virusa korona sa prosječnih 7,4 na 3,6 sati dnevno, rezultat je ankete koju je u junu sproveo IFO institut među 1.099 roditelja u Njemačkoj.

"Srbo" opismenjuje đake

DOBOJ - Pisanje riječce "ne" uz glagole, zatim riječce "li" te veliko i malo slovo najčešće su pravopisne greške srednjoškolaca, zbog kojih su se udružile profesorice srpskog jezika te matematike i informatike u dobojskoj Ekonomskoj školi i osmislile mobilnu aplikaciju kojom im pomažu da poprave svoj pravopis.

EU uči djecu da je Nikola Tesla Hrvat

Na stranici kutka za učenje zvaničnog veb-sajta Evropske unije, na kome djeca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odjeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla "čuveni hrvatski naučnik".

Učenici pokušali oboriti aplikaciju za učenje u izolaciji

Kineska djeca iz Vuhana i drugih mjesta u okolini ovog grada primorana su da borave u kućnoj izolaciji zbog pandemije virusa korona.

Američki univerzitet u BiH stavio na raspolaganje sistem učenja na daljinu

SARAJEVO - Zbog novonastale situacije u vezi sa pandemijom virusa korona zbog koje je, između ostalog, obustavljena nastava na području BiH, Američki univerzitet u BiH odlučio je dati svoj doprinos i besplatno ponuditi jedan od najboljih sistema za učenje na daljinu sa svim serverima, svojim data centrima u BiH i SAD, opremom te besplatnim treningom svim osnovnim, srednjim školama, fakultetima i univerzitetima na području BiH i regije koji nemaju tehničke uslove za to.

Škole učenja rješenje za roditeljske muke

BANJALUKA - Da učenje i pisanje zadaće predstavlja muke đacima, ali i roditeljima svjedoče i razni edukativni centri koji na društvenim mrežama nude škole učenja i pisanja domaće zadaće, gdje je za jedan čas potrebno izdvojiti 15 KM.

Profesorica iz Mostara za "Nezavisne": Kroz rimu se lakše uči

Nakon što prepišete sa table, naslonite se na stolicu, uspravite leđa, a ruke stavite iza naslona, govorili su nekada učitelji, no od tada do danas mnogo se toga promijenilo. Približiti nauku učenicima je postala nauka, no Sabina Dumpor, profesorica iz Mostara, put do glava svojih učenika je našla kroz rimu.

Učiti za život, a ne samo za ocjenu

BANJALUKA - Poražavajući rezultati PISA testiranja u BiH posljedica su i sticanja znanja koje je samo nužno potrebno za dobijanje ocjene, nije se radilo dovoljno na funkcionalnom znanju te je u budućnosti potrebno kontinuirano praćenje učenika u cilju formativnog ocjenjivanja.

Doktor Rajović: Dijete mora da uči, trči i skače

Predavanje jednog od najvećih stručnjaka u regionu u oblasti razvoja i odgoja djece dr. Ranka Rajovića o temi "Izazov odgoja djece u digitalno doba" održano je sinoć u Sarajevu.

Najčitanije