UN

Virus probio zidove diktature, Sjeverna Koreja konačno priznala

Sjeverna Koreja je konačno priznala da i kod njih ima korone. Po svemu sudeći, stanje je alarmantno, ali režim i dalje odbija vakcine i drugu pomoć spolja. Umjesto toga, ponovo se testiraju balističke rakete.

Tegeltija: Spriječen sam da iznesem činjenice i predstavim realno stanje u BiH

NJUJORK - Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Savjetu ministara BiH, onemogućeno je da se obrati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, a iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara rekli su za "Nezavisne" da se radi o opstrukcijama.

OHCHR: Poginulo više od 3.000 civila

ŽENEVA - Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je broj civilnih žrtava u Ukrajini od početka vojne akcije Rusije 24. februara premašio 3.000.

Usvojena rezolucija da stalne članice SB moraju da opravdaju veto

Dok se generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pripremao da se sastane sa predsjednikom Rusije u Moskvi kako bi se zalagao za prekid vatre u Ukrajini, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija izglasana je rezolucija koja će svaku upotrebu veta neke zemlje članice Savjeta bezbjednosti staviti na kontrolu cijelog tijela ove organizacije. Nacrt rezolucije, neformalno nazvan "inicijativa za veto", izradio je Lihtenštajn sa desetinama kosponzora, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Zaharova: Znamo da je Srbija pod pritiskom glasala u UN

MOSKVA - Moskva prima k znanju izjave srpskih političara da je Beograd bio pod pritiskom da glasa za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Moskva insistira na održavanju sjednice Savjeta bezbjednosti

​NJUJORK - Moskva će insistirati da sjednica Savjeta bezbjednosti UN bude održana danas zbog provokacije u ukrajinskom gradu Buči, uprkos pokušajima Velike Britanije da odbije da organizuje sjednicu, rekao je danas prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Zaharova: Odbijanje ruske rezolucije u SB UN je cinizam Zapada

MOSKVA - Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je kao cinizam Zapada neusvajanje ruske rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Guteres: Rat u Ukrajini prijeti da izazove globalnu krizu gladi

NJUJORK - Rat u Ukrajini prijeti da izazove globalnu krizu gladi, upozorio je danas generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guteres i ocijenio da je vrijeme da se okonča ovaj "apsurdni rat".

Sjeverna Koreja izvodi radove na poligonu za nuklerana testiranja

PJONGJANG - Satelitski snimci pokazuju da Pjongjang izvodi radove na poligonu za nuklearna testiranja, prvi put otkako je on zatvoren 2018, saopštili su danas analitičari, nakon što je u izvještaju američke obavještajne službe upozoreno da bi Sjeverna Koreja mogla da nastavi velike testove naoružanja tokom ove godine.

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije

NJUJORK - Generalna skupština UN danas je usvojila rezoluciju kojom se, kako se navodi, osuđuje "ruska invazija na Ukrajinu i poziva Moskva da odmah povuče snage iz Ukrajine".

UN: Posljedice globalnog zagrijavanja ne možemo da popravimo

​Mnogobrojne posljedice globalnog zagrijavanja nije moguće sanirati, navodi se u najnovijoj procjeni Ujedinjenih nacija.

UN: Najmanje 102 civila ubijena, 304 ranjena u Ukrajini

ŽENEVA - Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da su najmanje 102 civila u Ukrajini ubijena otkako je Rusija pokrenula vojnu intervenciju u Ukrajini, dok su još 304 ranjena, kao i da se strahuje da je stvaran broj "znatno veći".

Hitna sjednica Generalne skupštine UN o akciji Rusije u Ukrajini

NJUJORK - Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN večeras je odlučeno da za sutra bude sazvana hitna specijalna sjednica Generalne skupštine UN o akciji Rusije u Ukrajini.

Grifits: UN proširuju prisustvo u Ukrajini

NJUJORK - Ujedinjene nacije proširuju svoje prisustvo u Ukrajini, izjavio je na brifingu zamjenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits.

UN: Islamska država i dalje moćna u Iraku i Siriji

KAIRO - Samo dva dana nakon što je vođa ekstremističke organizacije Islamska država (ISIS) poginuo tokom američke operacije na sjeveru Sirije, u izvještaju Ujedinjenih nacija navodi se da je daleko pobjeda nad tom terorističkom grupom i ocjenjuje da ISIS ostaje moćna sila u Iraku i Siriji, sa rastućim prisustvom u Avganistanu i zapadnoj Africi.

Najčitanije