UNESCO

Međunarodne organizacije pozivaju da škole u pandemiji ostanu otvorene

UNESCO, UNICEF i Svjetska banka pozvali su da se u borbi protiv virusa korona škole širom svijeta ostave otvorenim.

Vjetrenjače sa Krita i noževi sa Lefkade na listi UNESCO-a

Razne grčke tradicije, od događaja vezanih za Uskršnji post do prerade duvana i tehnika uzgoja specifičnih za određenu lokaciju, odobrene su za uvrštavanje u nacionalnu nematerijalnu liste kulturnog naslijeđa UNESCO-a.

I građani mogu pomoći da sevdalinka dođe do UNESCO-a

BANJALUKA - Sevdalinka mi je davala mir i tjerala me da više razmišljam o poetici i, što je najvažnije, pružala mi je mogućnost da se emocionalno izrazim. Kao da uvijek imate rezervnu varijantu.

Masonska palata s bunarima iz Danteovog "Pakla"

Prije nego što otputujete u Lisabon, u plan putovanja dodajte bar jedan dan za posjetu Sintri, pitoresknom gradiću do kojeg se stiže vozom za manje od sat vremena od prijestonice Portugala.

UNESCO podržao studiju Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival dobio je podršku UNESCO-a za provođenje studije o kulturnom, ekonomskom i društvenom uticaju Festivala na Sarajevo i BiH.

Izgorio dvorac sa UNESCO-ove liste

TOKIO - Dvorac Šuri na japanskom južnom ostrvu Okinava, koji je na listi svjetske baštine UNESCO, skoro je potpuno izgorio u požaru koji vatrogasci još pokušavaju da ugase.

Sarajevo na UNESCO-voj listi kreativnih gradova

Novih 66 gradova širom svijeta upisano je na UNESCO listu kreativnih gradova, a među njima je i Sarajevo, glavni grad BiH.

Spektakularni koncert Kusturice i "No smoking orkestra" u Parizu

Emir Kusturica i njegov "No smoking orkestra" održali su spektakularan koncert u prepunoj sali u sjedištu UNESCO-a u Parizu i podigli na noge publiku, uglavnom diplomate iz cijelog svijeta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Rezervat biosfere "Drina" uskoro na listi Uneska?

SREBRENICA - Direktor Nacionalnog parka /NP/ "Drina" na području srebreničke opštine Radomir Pavlović rekao je Srni da bi ovaj park u sastavu rezervata prirode "Drina" uskoro trebalo da bude na listi prirodne svjetske baštine Uneska, što bi ujedno bilo i prvo prirodno dobro iz BiH na toj listi.

"Nevesinjska olimpijada" cilja listu UNESCO-a

TREBINJE - Izložbom "Nevesinjska olimpijada", koja je otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju, ozvaničen je početak promotivne kampanje za nominaciju ove tradicionalne kulturno-sportske manifestacije kao narodne prakse na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva UNESCO-a.

Najčitanije