USK

Za 10 migranata se ne zna ko su, ukopani u Bihaću i Kladuši

BIHAĆ - Od početka migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona smrtno je stradao 51 migrant, najviše njih nesretnim slučajem, utapanjem u nekoj od ovdašnjih rijeka ili u saobraćajnim nesrećama, ali bilo je i slučajeva ubistava i samoubistava.

U toku berba grožđa u najvećem vinogradu u USK

SANSKI MOST - Ovih dana započela je berba grožđa u najvećem vinogradu na području Unsko-sanskog kantona, koji se nalazi u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, a vlasnik vinograda Isak Tatarević kaže kako je ova godina bila veoma rodna.

U USK i plinski pištolji moraju se prijaviti policiji

BIHAĆ- Na području Unsko sanskog kantona na snagu je stupio novi Zakon o oružju i municiji, koji donosi brojne izmjene kada se radi o držanju naoružanja. Zakon je nedavno usvojila Skupština USK i njega ugrađena brojna rješenja po ugledu na evropske zakone, što će poslužiti kao primjer drugim kantonima u Federaciji BiH.

Maline u USK opet donose zaradu

BIHAĆ - Za proizvođače malina na području Unsko-sanskog kantona ova godina bila je mnogo bolja u odnosu na prethodne, a to se prije svega odnosi na otkupnu cijenu za ovu kulturu, koja je iznosila od četiri do šest maraka po kilogramu.

Počela vakcinacija migranata u USK

SARAJEVO - Vakcinacija izbjeglica, migranata i tražilaca azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima Borići i Miral na području Unsko-sanskog kantona (USK) počela je danas, dok se u centru Lipa privodi kraju anketiranje korisnika nakon čega će oni koji iskažu interesovanje biti vakcinisani protiv virusa korona.

Regionalna advokatska komora: Vlada ucjenjuje vlasnike sudskih presuda

BIHAĆ - Regionalna advokatska komora USK ocijenila je da Vlada USK krši ustavne odredbe i međunarodne zakone time što od vlasnika sudskih presuda, koji potražuju dugovanja od Unsko-sanskog kantona, traži da se odreknu dijela glavnice dugovanja.

Program Vlade USK 200.000 KM za subvencije kamata

BIHAĆ - Vlada USK osigurala je u budžetu 200.000 maraka i tim sredstvima će tokom ove godine subvencionirati kamate subjektima male privrede koji posluju na području Unsko-sanskog kantona, potvrdila je Samra Mehić, kantonalna ministrica privrede.

Pčelari USK traže pomoć: Prinosi meda mogli bi biti manji i za 80 odsto

BIHAĆ - Pčelari na području Unsko-sanskog kantona nikada nisu bili u težem položaju jer su nepovoljne vremenske prilike već dovele u pitanje cjelokupnu ovogodišnju proizvodnju.

Za podršku maloj privredi 1,9 miliona maraka

BIHAĆ - Za podršku maloj privredi u ovoj kalendarskoj godini Vlada USK osigurala je 1,9 miliona maraka, a cilj poticajne politike je jačanje konkurentnosti subjekata, podrška novoosnovanim subjektima te podrška tradicionalnim i starim zanatima.

Nezadovoljni prosvjetari u USK žele svoje vakcine

BIHAĆ - Sindikati radnika u obrazovanju USK negoduju zbog zastoja u vakcinisanju prosvjetnih radnika protiv korona virusa te ističu kako nisu ispoštovana ranija obećanja koja su im data da će biti u vrhu prioriteta kada se radi o ovom procesu.

Mještani u strahu, divlji migrantski kampovi niču na sve strane

BIHAĆ - Dolaskom proljeća i poboljšanjem vremenskih prilika aktivirani su divlji kampovi u šumama na području Bihaća i Velike Kladuše, gdje migranti borave u šatorima i improvizovanim nastambama.

Ratare u USK muči poskupljenje, nadaju se pomoći vlasti

BIHAĆ - Predstojećom proljetnom sjetvom na području Unsko-sanskog kantona biće obuhvaćeno više od 30.000 hektara zemljišta, što je na nivou prošlogodišnje sjetve, koja je bila rekordna.

USK prijeti kolaps, plate pod upitnikom

BIHAĆ - Unsko-sanskom kantonu prijeti finansijska blokada ukoliko do kraja marta ne bude usvojen budžet za tekuću godinu, upozorio je Vedran Prša, ministar finansija u Vladi USK.

Njive propalih zadruga niko ne obrađuje

BIHAĆ - Ogromne površine poljoprivrednog zemljišta u USK koje je nekada bilo u vlasništvu propalih zemljoradničkih zadruga su neiskorištene i propadaju umjesto da se obrađuju.

Migranti preplavili ulice u USK

BIHAĆ - Smještajni kapaciteti za migrante na području Unsko-sanskog kantona u potpunosti su popunjeni i nema mjesta za prihvat novih korisnika, potvrdio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Najčitanije