Ujedinjene nacije

Djevojčica traži pomoć UN u gašenju ekstremističkog sajta

NJUJORK - Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama predala je pismo 12-godišnje Fajne Savenkove iz ukrajinskog grada Luganska, koja poziva generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da pomogne u gašenju ukrajinskog veb-sajta Mirotvorets, koji objavljuje lične podatke ljudi, rekao je danas Dmitrij Poljanski, predstavnik Rusije pri UN.

Komšić u UN-u optužio susjedne zemlje da žele dio BiH

NJUJORK - Kao što se i očekivalo, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, stanje u BiH predstavio je poprilično dramatičnim, istovremeno okrivljujući susjedne zemlje da rade na destabilizaciji i da žele dio teritorije BiH.

DF pozvao Radulovića da ne prisustvuje Komšićevom obraćanju u UN

PODGORICA - Demokratski front (DF), najveća članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori, pozvao je crnogorskog ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića da u Generalnoj skupštini UN ne prisustvuje današnjem izlaganju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

UN: U Generalnoj debati i lično prisustvo svjetskih lidera

NJUJORK - Ujedinjene nacije odlučile su da omoguće svjetskim liderima da lično prisustvuju Generalnoj skupštini svjetske organizacije u septembru ili da se emituju njihovi snimljeni video govori, ako ih ograničenja kovid-19 sprečavaju da putuju.

Moguće zatvaranje mirovnih misija UN-a na globalnom nivou

NJUJORK - Mirovne misije Ujedinjenih nacija na globalnom nivou pripremaju se za moguće zatvaranje ukoliko Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, ne bude u stanju da dogovori novi budžet od šest milijardi dolara do 30. juna 2022. godine, izjavili su juče zvaničnici i diplomate.

Godišnjica upozorenja UN o opasnostima osiromašenog uranijuma na KiM

BIJELJINA - Ujedinjene nacije /UN/ saopštile su na današnji dan 2001. godine da su "pronađeni dokazi o radioaktivnosti na osam od 11 testiranih područja na Kosovu".

UN: Temperature bi mogle da pređu ključni prag do 2024.

ŽENEVA - Svjetska meteorološka organizacija upozorila je danas da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina, prvi put, mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

UN: Lideri G20 da usvoje "ratni plan" i izbjegnu apokalipsu

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je danas lidere G20 najvećih industrijskih zemalja svijeta da usvoje "ratni plan", koji uključuje paket ekonomskih stimulacija od više biliona dolara za zemlje u razvoju.

Sjeverna Koreja upozorila UN

NJUJORK - Sjeverna Koreja je upozorila Savjet bezbjednosti UN da će svaka diskusija tog tijela o stanju ljudskih prava u toj azijskoj zemlji biti "ozbiljna provokacija" i da će Pjongjang "snažno odgovoriti".

Počela sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji

NJUJORK - U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji na kojoj se raspravlja o izvještaju generalnog sekretara UN.

Najčitanije