Ujedinjene nacije

Grinfild: Nemoguće isključiti Rusiju iz Savjeta bazbjednosti

NJUJORK - Isključivanje Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN biće nemoguće, iako će zapadne zemlje učiniti sve da je izoluju, izjavila je američki predstavnik pri UN Linda Tomas Grinfild, prenosi TASS.

UN: Četvrtina svjetske populacije živi u zonama sukoba

NJUJORK - Četvrtina svjetske populacije - dvije milijarde ljudi, živi na područjima sukoba i svijet se suočava s najvećim brojem nasilnih konflikata od kraja Drugog svjetskog rata 1945. godine, upozorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

UN pripremaju naučnu studiju o uklanjanju ugljen-dioksida iz atmosfere

Naučnici Ujedinjenih nacija najvjerovatnije će razmatrati tehnologiju u cilju uklanjanja CO2 iz atmosfere, dok se okupljaju kako bi dovršili ključni izvještaj.

Austrija dovodi u pitanje veto Rusije u UN

BEČ - Ambasador Austrije pri UN u Njujorku Aleksander Maršik doveo je u pitanje pravo na veto Rusije u Savjetu bezbjednosti svjetske organizacije.

Nisu platili dug, izgubili pravo glasa u UN-u

NJUJORK - Osam država, među kojima Iran, Sudan i Venecuela, izgubilo je pravo glasa u UN-u zbog prevelikog duga prema organizaciji, izjavio je generalni sekretar Antonio Guteres.

Slovenija najavila kandidaturu za nestalnu članicu SB UN

​LJUBLJANA - Slovenija je danas u Ujedinjenim nacijama službeno najavila svoju kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period od 2024. do 2025. godine, objavilo je slovenačko ministarstvo spoljnih poslova.

Privedeno 70 vozača Ujedinjenih nacija

ADIS ABEBA - Vlasti Etiopije privele su više od 70 vozača zaposlenih u Ujedinjenim nacijama, navodi se u internoj elektronskoj poruci UN u koju je Rojters imao uvid.

Djevojčica traži pomoć UN u gašenju ekstremističkog sajta

NJUJORK - Stalna misija Rusije pri Ujedinjenim nacijama predala je pismo 12-godišnje Fajne Savenkove iz ukrajinskog grada Luganska, koja poziva generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da pomogne u gašenju ukrajinskog veb-sajta Mirotvorets, koji objavljuje lične podatke ljudi, rekao je danas Dmitrij Poljanski, predstavnik Rusije pri UN.

Komšić u UN-u optužio susjedne zemlje da žele dio BiH

NJUJORK - Kao što se i očekivalo, Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, stanje u BiH predstavio je poprilično dramatičnim, istovremeno okrivljujući susjedne zemlje da rade na destabilizaciji i da žele dio teritorije BiH.

DF pozvao Radulovića da ne prisustvuje Komšićevom obraćanju u UN

PODGORICA - Demokratski front (DF), najveća članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori, pozvao je crnogorskog ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića da u Generalnoj skupštini UN ne prisustvuje današnjem izlaganju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

UN: U Generalnoj debati i lično prisustvo svjetskih lidera

NJUJORK - Ujedinjene nacije odlučile su da omoguće svjetskim liderima da lično prisustvuju Generalnoj skupštini svjetske organizacije u septembru ili da se emituju njihovi snimljeni video govori, ako ih ograničenja kovid-19 sprečavaju da putuju.

Moguće zatvaranje mirovnih misija UN-a na globalnom nivou

NJUJORK - Mirovne misije Ujedinjenih nacija na globalnom nivou pripremaju se za moguće zatvaranje ukoliko Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, ne bude u stanju da dogovori novi budžet od šest milijardi dolara do 30. juna 2022. godine, izjavili su juče zvaničnici i diplomate.

Godišnjica upozorenja UN o opasnostima osiromašenog uranijuma na KiM

BIJELJINA - Ujedinjene nacije /UN/ saopštile su na današnji dan 2001. godine da su "pronađeni dokazi o radioaktivnosti na osam od 11 testiranih područja na Kosovu".

UN: Temperature bi mogle da pređu ključni prag do 2024.

ŽENEVA - Svjetska meteorološka organizacija upozorila je danas da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina, prvi put, mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

UN: Lideri G20 da usvoje "ratni plan" i izbjegnu apokalipsu

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je danas lidere G20 najvećih industrijskih zemalja svijeta da usvoje "ratni plan", koji uključuje paket ekonomskih stimulacija od više biliona dolara za zemlje u razvoju.

Najčitanije