Ulje

Eliksir od dva sastojka koji pomlađuje i čisti jetru

Jetru, najveću žlijezdu u tijelu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga još je veća. U njoj se skladišti željezo i određeni vitamini i glukoza koju jetra otpušta u krvotok kada je tijelu potrebno više šećera za energiju. Jetra takođe otpušta crvena krvna zrnca, insulin i druge hormone. Zato je jako važno da je ovaj organ uvek u top formi, a u tome mu možemo pomoći eliksirom od dva sastojka.

Da li je palmino ulje zdravo ili štetno?

Pogledajte sastojke na pakovanju šampona, paste za zube ili putera od kikirikija - najvjerovatnije je da ćete naći palmino ulje (koje se možda krije pod različitim nazivima).

Šta uraditi ako vam se upali lampica za ulje?

Ako vam tokom vožnje u automobilu zasvijetli crvena lampica sa simbolom kantice ulja, to ne znači samo da je pao pritisak ulja u motoru nego i da trebate odmah zaustaviti automobil i ugasiti ga.

U Hrvatskoj otpadno jestivo ulje postaje biogorivo

ZAGREB - Gotovo devet tona otpadnog jestivog ulja završiće u recikliranju umjesto u odvodu i okolini zahvaljujući zelenom projektu INA putem kojeg građani imaju priliku da odlože otpadno ulje na odabranim maloprodajnim lokacijama INA u devet hrvatskih županija.

Divizma - melem za kožu, pluća i srce

Od davnina poznata po svom čudotvornom, ljekovitom dejstvu, divizma je u antičko vrijeme smatrana magičnom biljkom.

Proizvodnja palminog ulja uništava orangutane

Broj orangutana na malezijskom ostrvu Borneu na područjima na kojima se krče šume zbog sadnje palmi radi proizvodnje palminog ulja u proteklih 15 godina smanjio se za 30 odsto, za razliku od šumskih područja kojima se kvalitetno upravlja, pokazala je nova studija "World Wide Fund for Nature" (WWF).

Koliko motor automobila može izdržati bez ulja?

Svi koji će tvrditi da nikad nisu pomislili koliko bi motor automobila mogao izdržati bez kapi motornog ulja zapravo lažu, samo to nikad nisu isprobali, jer znaju da su posljedice paprene.

Ministarstvo: Nije izdata ekološka dozvola za bilo koju aktivnost u "Incelu"

BANJALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije izdalo ekološku dozvolu za skladištenje, tretman ili bilo koju aktivnost postrojenja na lokaciji u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci, gdje je u martu izbio požar, te nije bilo u mogućnosti da utvrdi koja ulja su gorjela, niti da potvrdi da je gorio piralen.

U "Incelu" ispod otpada pronađena velika količina ulja

BANJALUKA - Ekološki inspektori Grada Banjaluka pronašli su u krugu Incela velike količine istočenog ulja nepoznatog porijekla, koje je zatrpano otpadom, potvrdio je za "Nezavisne" dobro obaviješten izvor.

Država pred tužbom zbog otrovnog ulja u Banjaluci

BANJALUKA - Država je znala za tu situaciju s uljem, a ipak je prodala zemljište, tako da razmišljam da se konsultujem sa pravnicima i da tužim državu, rekao je za "Nezavisne" Ranko Lukić, vlasnik firme "Lukić invest", koji je kupio zemljište nekadašnje "Incelove" energane na kojem se nalazi kancerogeno ulje.

Najčitanije