Umjetnine

Vrijednost djela ogromna, kazne premalene

​BANJALUKA - Kada uzmemo posljednjih 20 godina, hiljade umjetnina u BiH su nestale. Napravili smo bazu nestalih djela samo na osnovu prijava i intenzivno tragamo tek za 180 djela značajnih za kulturu, ali situacija je mnogo alarmantnija nego što mi mislimo, rekao je Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetnina (CPKU) iz Tuzle.

Ukradene umjetnine iz BiH vrijede milione

TUZLA - Trgovina umjetninama je druga u svijetu po raspostranjenosti na tržištu. U BiH se traga za velikim brojem pokradenih umjetnina koje vrijede milione maraka.

Muzeji i galerije dobili uputstva za slučaj krađe

TUZLA - Centar protiv krijumčarenja umjetnina sa sjedištem u Tuzli objavio je materijal pod nazivom "Krađa u muzejima - preventivne mjere i uputstva u slučaju krađe" namijenjen muzejima i galerijama u Bosni i Hercegovini. Materijal je objavljen s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Pronađene umjetnine vrijedne 40 miliona evra

RIM - Dvadeset tri osobe su uhapšene u Italiji i drugim zemljama Evrope zbog optužbi za ilegalnu trgovinu antikvitetima vrijednih 40 miliona evra, saopštila je policija Italije.

Najčitanije