Umjetnost

Spojler (ne) znači smak svijeta

Kako u današnje vrijeme niko ne gleda filmove i serije baš u isto vrijeme, već je dosta sadržaja dostupno za strimovanje preko interneta, često se može desiti da na internetu ljubitelji sedme umjetnosti naiđu na spojlere. U pitanju su komentari obožavalaca koji su pogledali neko ostvarenje, a u kome oni otkrivaju neki ključni trenutak filma ili serije koji drugima kvari gledanje.

U doba političke korektnosti mijenja se i istorija kulture

BANJALUKA - Antirasistički protesti u Americi zbog ubistva Džordža Flojda postali su veliki globalni događaj i neminovno su se odrazili i na umjetnost, bilo da je riječ o umjetnosti kao oruđu protesta, bilo da je riječ o kritičkom pogledu na umjetnost kroz prizmu političke korektnosti.

Umjetnik stvara slike koje "ostare" ili "umru" kad prođete pored njih

Serđi Kadenaz je španski moderni umjetnik koji oduševljava svojim portretima koji su zapravo "slike u slikama".

Filmoteka u Palama posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda

Junska filmoteka, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 23. do 25. juna u Palama, biće posvećena legendarnim glumicama zlatnog doba Holivuda - Merilin Monro, Bet Dejvis, Džoan Kraford i Ketrin Hepbern, koje su ključne uloge ostvarile u filmovima koji su ušli u istoriju svjetske kinematografije.

Iz virtuelne prešla u stvarnu postavku

TREBINJE - Izložba slika pod nazivom "Tajna doktrina" umjetnice Aleksandre Kokotović iz Beograda, koja je postavljena u martu, a zbog epidemije virusa korona je prikazivana virtuelno, svečano je zatvorena u trebinjskom Muzeju Hercegovine.

"Beogradski kontrapunkt" onlajn 18. juna

Međunarodna konferencija "Beogradski kontrapunkt 2020", posvećena temi "Umjetnost i mit danas", biće emitovana 18. juna, na "Youtube" kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Njegova djela traju samo do sljedeće kiše, ali pomažu tokom epidemije

Crtač kredom čija je umjetnost krasila brojne ulice širom svijeta objašnjava kako crteži mogu da pomognu tokom pandemije.

Princ Čarls: Obezbijediti pomoć pozorištima i orkestrima

Princ Čarls iskazao je zabrinutost povodom opstanka pozorišta i orkestara zbog pandemije virusa korona i poručio da je važno da se pronađe način da im se pomogne, prenio je BBC.

Razmatra se odlaganje dodjela Oskara 2021.

LOS ANÐELES - Akademija Filmske umjetnosti i nauke razmatra mogućnost odlaganja ceremonije 93. dodjele Oskara koja je zakazana za 28. februar 2021. godine.

Umjetnici pozivaju na korenite promjene načina života

PARIZ - Više od 200 umjetnika i naučnika iz cijelog svijeta usprotivilo se "povratku u normalu" nakon pandemije virusa korona, uz apel političarima i građanima na korjenite promjene načina života i duboko preispitivanje ciljeva, vrijednosti i privrede.

Najčitanije