Unesko

Novi lokaliteti na listi svjetske baštine Uneska

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko uvrstila je na listu svjetske baštine industrijski grad Ivreu u sjevernoj Italiji i arheološko nalazište Medina al-Zahra u španskoj pokrajini Kordoba.

Izrael zvanično napušta Unesko

PARIZ - Direktor Uneska Odri Azulej izjavila je da je dobila zvanično pismo od Izraela da se ta zemlja povlači iz ove organizacije.

Netanjahu: Krajem sedmice izlazimo iz organizacije UNESKO

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da će se Izrael povući iz Uneska krajem naredne sedmice.

Izrael saopštio da istupa iz Uneska

JERUSALIM - Izrael je saopštio danas da napušta Unesko navodeći kao razlog "sistematske napade" te organizacije na jevrejsku državu.

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa

Srpska tradicionalna narodna igra kolo upisana je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva.

Konjičko drvorezbarstvo na reprezentativnoj listi Uneska

SARAJEVO - Na današnjem zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Južnoj Koreji usvojena je odluka o upisu konjičkog drvorezbarstva na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

BiH izabrana za članicu UNESCO

SARAJEVO - BiH je danas, na plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom nasljeđu u Parizu, prvi put u svojoj istoriji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko nasljeđe Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO.

Francuskinja na čelu Uneska

PARIZ - Bivši francuski ministar kulture Odri Azulaj izabrana je za direktora Uneska glasanjem delegata u sjedištu ove organizacije UN u Parizu.

Dačić: Odustajanje Kosova od kandidature za prijem u Unesco velika pobeda za Srbiju

PARIZ - Za Srbiju velika je diplomatska pobeda i veliki uspeh to što je Kosovo odustalo od kandidature za prijem u članstvo Unesca i Generalna konferencija Unesca izuzetno je uspješna za Srbiju i pokazuje koliko je naša zemlja za dvije godine ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

U UNESKO nema zahtjeva Prištine za članstvo

Zahtjev samoproglašenog Kosova za prijem u UNESKO nije na dnevnom redu sastanka Izvršnog savjeta ove organizacije koji počinje danas, a na kome se utvrđuje dnevni red za Generalnu konferenciju koja će biti održana u novembru.

Najčitanije