Ustaše

Usvojena Rezolucija o osudi ustaških zločina, poslanici HDZ BiH napustili sjednicu

SARAJEVO - Poslanici HDZ BiH danas su napustili sjednicu Predstanvičkog doma BiH tokom rasprave o Rezoluciji osude ustaških zločina.

Minut ćutanja u Hrvatskom saboru za ustaše ubijene u Blajburgu

ZAGREB - Hrvatski sabor u danas je minutom ćutanja odao počast svim ubijenim ustašama na Blajburgu u maju 1945. godine.

Milanović: Zakonom zabraniti veličanje ustaštva

ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović pozvao je danas hrvatski parlament da zakonom zabrani veličanje ustaštva i poručio da neće ustuknuti pred štetočinama i parazima koji, kako je naveo, misle da dovijeka mogu da se afirmišu na NDH, najstrašnijem moralnom i političkom posrnuću u modernoj hrvatskoj istoriji.

HOS-ovci obilježili godišnjicu osnivanja NDH uprkos epidemiji

ZAGREB - Uprkos širenju virusa korona u Splitu su HOS-ovci obilježili danas dan osnivanja IX bojne, na nadvožnjaku na ulazu u grad osvanuo je transparent s natpisom "Sretan dan državnosti" uz kartu NDH, a svoj doprinos 10. aprilu dao je i predsjednik veterana specijalne policije BATT, piše zagrebački nedjeljnik Novosti.

Vatikan otvara arhiv sa dokazima o saradnji Stepinca i NDH

Kada 2. marta Vatikan otvori arhive iz ratnog pontifikata pape Pija 12. mnoge tajne, pa i ona oko aktivne saradnje kardinala Alojzija Stepinca i zločinačke NDH, biće napokon riješene. Već do kraja ove godine rezervisane su sve stolice u arhivu gdje će naučnici proučavati milione stranica koje se čuvaju u arhivu iz vremena Drugog svjetskog rata, podijeljenih u 121 tematsku cjelinu, pišu "Novosti".

Svjedočenje ustaše o zločinima: Mučio sam i ubijao Srbe na sve načine

Među dokumentima Dinarske četničke divizije u Vojnom arhivu u Beogradu, nalazi se i zapisnik sa saslušanja ustaše Ante M. Gojčete, koji ima šest gusto kucanih stranica.

Presedan koji može dovesti u pitanje sve komemoracije u BiH

SARAJEVO - MUP Unsko-sanskog kantona je odlukom da zabrani održavanje komemoracije za 12.000 Srba ubijenih na Garavicama kod Bihaća napravio presedan koji može dovesti u pitanje sve komemoracije u BiH, stav je Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Marko Perković Tompson opet zaurlao "Za dom spremni"

SKRADIN - Ustaški pozdrav "Za dom spremni" ponovo je uzvikivan na koncertu hrvatskog proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je održao u Skradinu.

Ustaška zastava na ulazu u crkvu u selu Otišić

ZAGREB - U hrvatskom selu Otišić, koje se nalazi između Sinja i Vrlike, na ulazu u hram Svetog Arhangela Mihaila, nepoznati počinioci postavili su zastavu, odnosno šahovnicu na kojoj je prvo polje bijele boje i koja se, uz ušato slovo "U" - koristila za vrijeme ustaške NDH, piše hrvatski portal "Novosti".

Hrvatski istoričar: NDH je bila zakrpa na du***u Trećeg Rajha

ZAGREB - Prije nedjelju dana opet smo slušali kako je "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, a naravno da to nije istina, kaže u autorskom tekstu za hrvatski portal "Index" istoričar Ivo Goldštajn, nakon što je ustaški pozdrav obilno korišćen tokom obilježavanja Oluje.

Najčitanije