Ustaštvo

Austrija zabranila grb HOS-a

BEČ - Na današnjoj sjednici austrijske vlade i službeno je donesena odluka o zabrani ustaškog obilježja u Austriji, a sve zbog decenijama starog okupljanja na Blajburgu, koje Austrija u ovakvom obliku želi zabraniti.

Slovenija: Socijaldemokrate za ostavku ministra policije zbog Tompsona

LJUBLJANA - Slovenačka stranka Socijaldemokrati pozvala je na smjenu ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa jer je dopustio koncert proustaškog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru.

"Rehabilitacija ustaša u Hrvatskoj": Rozensaft o prekrajanju istorije i legitimisanju zločinaca

Već neko vrijeme svjedoci smo raširenih pokušaja rehabilitacije i legitimisanja ustaša u Hrvatskoj koji se karakterišu kao patriote, a ne kao hladnokrvne ubice i ratni zločinci, istakao je pomoćni izvršni potpredsednik i savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Z. Rozensaft u autorskom tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Independent".

Ustaška zastava na ulazu u crkvu u selu Otišić

ZAGREB - U hrvatskom selu Otišić, koje se nalazi između Sinja i Vrlike, na ulazu u hram Svetog Arhangela Mihaila, nepoznati počinioci postavili su zastavu, odnosno šahovnicu na kojoj je prvo polje bijele boje i koja se, uz ušato slovo "U" - koristila za vrijeme ustaške NDH, piše hrvatski portal "Novosti".

Udruženje "Jasenovac" pisalo UN: Ustaštvo se vraća u Hrvatsku

BEOGRAD - Udruženje logoraša "Jasenovac" Beograd uputilo izvjestiocu za ljudska prava generalnog sekretara UN pismo u kom upozorava na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj.

Katolička televizija Hrvatima čestitala ustaškim stihovima

​Katolička "Laudato" televizija, koja se bavi vjerskim sadržajima, čestitala je hrvatskim fudbalerima pobjedu nad Islandom parafrazirajući stihove ustaške pjesme.

Pupovac: Ne dozvoliti gajenje ustaškog mita u Blajburgu

ZAGREB - Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je da se niko ne može protiviti komemoraciji žrtvama u Blajburgu, ali da ona mora biti razdvojena od slavljenja ustaškog režima, ideologije i njihovih zločina.

Dačić: Ne napadam Hrvate, ja sam protiv ustaša

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da on "ne napada Hrvate" nego je "protiv ustaša" i poručio da Srbija neće prešutjeti da Hrvatska negira zločine iz Drugog svjetskog rata.

Zurof: Austrija zakonom da zabrani ustaške simbole

BEČ - Efraim Zurof, šef Centra "Simon Vizental", rekao je da očekuje da austrijski parlament usvoji zakon koji bi zabranio ustaške simbole i veličanje fašizma.

Gojko Šušak - ustaša sa oreolom "heroja"

ZAGREB - U Hrvatskoj daju pomen bivšem ministru odbrane i jednom od promotera ustaštva Gojku Šušku, koji je bio blizak saradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđamana i tvorac niza samoproklamovanih ratnih generala koji su počinili brojne ratne zločine.

Hrvatski veterani ne odustaju od ustaškog pozdrava

ZAGREB - Koordinacija veteranskih i stradalničkih udruženja Grada Zagreba, Splita i Splitsko-dalmatinske županije kritikovala je danas odluku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je zaključilo da je pozdrav "Za dom spremni" suprotan Ustavu pa se može koristiti samo u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje, poručivši da se nikada neće odreći tog pozdrava.

HDZ birače u Kutini poziva na glasanje ustaškim pozdravom

KUTINA - Lokalni HDZ poziva Kutinjane da glasaju za kandidata ove stranke za gradonačelnika Kutine Zlatka Babića u drugom krugu lokalnih izbora i dijeli letke sa ustaškim pozdravom i simbolima, prenose hrvatski portali.

Josipović: Hrvatski državni vrh daje krila renesansi ustaštva

ZAGREB - Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su istinite tvrdnje da državni vrh Hrvatske daje "krila" renesansi ustaštva.

Karamarko u Izraelu postao antifašista?

ZAGREB - Nekadašnji lider HDZ-a Tomislav Karamarko, koji se oslanjao na zagovornike ustaške NDH i štitio ministre koje su se bavili revizijom Drugog svjetskog rata, sada obilazi Izrael i izražava saučešće stradalima u Holokaustu.

U Šibeniku ponovo ustaški grafiti: Išarana Osnovna škola

ŠIBENIK - Grafiti mržnje 'Svi Srbi su četnici', 'Za dom spremni' i ustaško slovo 'U' osvanuli su četvrtak na fasadi šibenske Osnovne škole Vidici.

Najčitanije