Ustavni sud BiH

Smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava RS

BANJALUKA, SARAJEVO - U Ustavu RS i dalje stoji odredba o tome da se smrtna kazna može izreći za najteža krivična djela, iako je Ustavni sud BiH prije deset mjeseci naložio da ova odredba bude izbrisana.

"Srpska jedina nadležna za imovinu na svojoj teritoriji"

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ne može podnijeti zahtjev Ustavnom sudu BiH, a Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje pojam državne imovine i Republika Srpska nadležna je za svojinskopravne odnose na svojoj teritoriji.

Ustavni sud BiH bez zakona nema pravo da arbitrira o imovini RS

Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu broj AP-2004/18 donesena na sednici tog suda održanoj 20.5.2020. godine, koja se tiče ogromnog zemljišnog prostora u vlasništvu Republike Srpske, ponovo je, kao i neke ranije odluke tog suda o sličnim pitanjima, izazvala buru negodovanja u Republici Srpskoj. Srpski član Predsedništva BiH, gospodin Milorad Dodik, imao je poseban komentar tim povodom, nazvavši Ustavni sud BiH „kriminalnom organizacijom“. Nije moje da kao sudija komentarišem ovu izjavu niti navedenu odluku Ustavnog suda BiH, jer je postupak u tom predmetu još u toku.

Dodik: Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija

DERVENTA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je Ustavni sud BiH očigledno postao kriminalna organizacija koja ne poštuje ni Ustav ni zakone ili poštuje samo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

Ustavni sud BiH će se proglasiti nenadležnim za odluku CIK-a?

SARAJEVO - Ustavni sud BiH mogao bi se proglasiti nenadležnim da razmatra zahtjev SNSD-a da preispita odluku CIK BiH na osnovu koje su lokalni izbori sa 4. oktobra odgođeni za 15. novembar ove godine.

Ustavni sud BiH ruši odluku o izborima?

​BANJALUKA, SARAJEVO - Zbog odgađanja lokalnih izbora u BiH sa 4. oktobra na 15. novembar SNSD će sutra ujutro podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj će tražiti ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o odgađanju izbora, rekao je "Nezavisnim" Luka Petrović, generalni sekretar te stranke.

Danas zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke CIK-a

BANJALUKA - Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Luka Petrović izjavio je da će ova stranka Ustavnom sudu BiH danas uputiti zahtjev za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni za sredinu novembra.

Ustavni sud BiH: Starijima od 65 i mlađima od 18 godina prekršena ljudska prava

SARAJEVO - Ustavni sud BiH donio je odluku o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u FBiH krše prava građana.

Ustavni sud BiH održao sjednicu elektronskim putem

SARAJEVO - Ustavni sud BiH održao je redovnu sjednicu Velikog vijeća elektronskim putem, imajući u vidu trenutne vanredne okolnosti izazvane pojavom pandemije virusa korona, a poštujući odluke nadležnih organa javne vlasti u BiH, saopšteno je iz tog suda.

Grubeša: U Ustavnom sudu BiH postoje problemi i sporne odluke

SARAJEVO - Ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša izjavio Srni je da je očigledno da u Ustavnom sudu BiH postoje problemi, jer nije slučajno da sve "sporne" odluke koje je donio koriste uvijek jednom korpusu.

Najčitanije