Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH: Neustavan zakon Narodne skupštine RS o neprimjenjivanju Inckove odluke

BRČKO - Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Kivičnog zakona BiH, a koji je u usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Petković o odluci Ustavnog suda BiH: Razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše

ISTOČNO SARAJEVO - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio je da nakon današnje odluke Ustavnog suda u vezi sa Deklaracijom i Zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske treba razmisliti kako će BiH nastaviti da funkcioniše.

Tadić: Domaće sudije u Ustavnom sudu BiH nemaju problema sa stranim kolegama

SARAJEVO - Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić rekao je da ovaj sud nema nadležnost da utvrdi do kada će u BiH ostati strane sudije, ali da u Ustavu piše da nakon prvih pet godina Parlamentarna skupština BiH može donijeti zakon i regulisati drugačije pitanje njihovog izbora.

Stručnjaci: Sarajevo otima karbon kredite od Republike Srpske

BANJALUKA - Pored političke pozadine, iza odluka Ustavnog suda BiH kojom od Republike Srpske na silu žele oduzeti njene šume kriju se i ekonomski motivi i pokušaj otimanja karbon kredita ili tzv. zelenih sertifikata na koje pravo polaže Republika Srpska.

Srpska sprema poruku međunarodnoj zajednici

BANJALUKA - Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, sastao se danas s bivšim najvišim zvaničnicima RS, s ciljem usaglašavanja poruke za međunarodne predstavnike, kako bi im se pojasnila situacija u RS i BiH.

Čubrilović: Srpska treba da kaže da je političkim odlukama došao kraj

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH kojom se Republici Srpskoj pokušava osporiti vlasništvo nad šumama još jedna politička odluka ove sudske instance, te da Srpska treba da kaže da je takvim odlukama došao kraj.

Dodik: Ustavni sud politička alatka u rukama onih koji se kunu u BiH, a čine sve da je ruše

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska i Srbi više nemaju šta da traže od Ustavnog suda BiH osim da sudije tog suda krivično odgovaraju za kršenje Ustava BiH.

Smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava RS

BANJALUKA, SARAJEVO - U Ustavu RS i dalje stoji odredba o tome da se smrtna kazna može izreći za najteža krivična djela, iako je Ustavni sud BiH prije deset mjeseci naložio da ova odredba bude izbrisana.

"Srpska jedina nadležna za imovinu na svojoj teritoriji"

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ne može podnijeti zahtjev Ustavnom sudu BiH, a Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje pojam državne imovine i Republika Srpska nadležna je za svojinskopravne odnose na svojoj teritoriji.

Ustavni sud BiH bez zakona nema pravo da arbitrira o imovini RS

Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu broj AP-2004/18 donesena na sednici tog suda održanoj 20.5.2020. godine, koja se tiče ogromnog zemljišnog prostora u vlasništvu Republike Srpske, ponovo je, kao i neke ranije odluke tog suda o sličnim pitanjima, izazvala buru negodovanja u Republici Srpskoj. Srpski član Predsedništva BiH, gospodin Milorad Dodik, imao je poseban komentar tim povodom, nazvavši Ustavni sud BiH „kriminalnom organizacijom“. Nije moje da kao sudija komentarišem ovu izjavu niti navedenu odluku Ustavnog suda BiH, jer je postupak u tom predmetu još u toku.

Dodik: Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija

DERVENTA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je Ustavni sud BiH očigledno postao kriminalna organizacija koja ne poštuje ni Ustav ni zakone ili poštuje samo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

Ustavni sud BiH će se proglasiti nenadležnim za odluku CIK-a?

SARAJEVO - Ustavni sud BiH mogao bi se proglasiti nenadležnim da razmatra zahtjev SNSD-a da preispita odluku CIK BiH na osnovu koje su lokalni izbori sa 4. oktobra odgođeni za 15. novembar ove godine.

Ustavni sud BiH ruši odluku o izborima?

​BANJALUKA, SARAJEVO - Zbog odgađanja lokalnih izbora u BiH sa 4. oktobra na 15. novembar SNSD će sutra ujutro podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj će tražiti ocjenu ustavnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o odgađanju izbora, rekao je "Nezavisnim" Luka Petrović, generalni sekretar te stranke.

Danas zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje odluke CIK-a

BANJALUKA - Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Luka Petrović izjavio je da će ova stranka Ustavnom sudu BiH danas uputiti zahtjev za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH na osnovu koje su lokalni izbori odgođeni za sredinu novembra.

Ustavni sud BiH: Starijima od 65 i mlađima od 18 godina prekršena ljudska prava

SARAJEVO - Ustavni sud BiH donio je odluku o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u FBiH krše prava građana.

Najčitanije