Uvoz

Kina obustavlja uvoz voća i ribljih proizvoda sa Tajvana

Kina je od danas obustavila uvoz voća i dvije vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, izjavio je Ma Sijaoguang, portparol Kancelarije za Tajvanske poslove pri Državnom savjetu.

Inflacija i više cijene energenata povećale uvoz iz Rusije

BANJALUKA, SARAJEVO - Uprkos ratu u Ukrajini i otežanom protoku robe, uvoz proizvoda iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu u prvih šest mjeseci ove godine je skoro duplo veći u odnosu na isti period prošle godine.

U BiH za pet mjeseci došlo alkohola vrijednog 74 miliona

BANJALUKA, SARAJEVO - Tokom prvih pet mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je od alkoholnih pića najviše uvezeno piva, dok je iz BiH u druge zemlje najviše plasirano rakije i žestokih pića.

Svaki uvoz nova cijena riže

BANJALUKA - Poskupljenje hrane nastavlja se iz dana u dan, a na spisku namirnica koje bi u narednom periodu mogle još poskupjeti je i riža za koju domaći uvoznici kažu da sa svakom novom pošiljkom stiže i nova cijena.

Đokić: RS i BiH treba i dalje da uvoze rusku naftu uprkos sankcijama EU

BANJALUKA - Republika Srpska i BiH i dalje treba da nabavljaju rusku naftu, uprkos tome što EU želi da uvede sankcije na ovaj energent iz Rusije, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

BiH očekuje novi talas poskupljenja polovnjaka

BANJALUKA, SARAJEVO - BiH uskoro čeka dodatno poskupljenje polovnih automobila, nakon što je Nizozemska obrazac EUR 1, koji uvoznike oslobađa plaćanja carine, proglasila nevažećim, zbog čega će domaći uvoznici sada za automobile uvezne iz ove države plaćati carine.

U martu najviše vrijednosti uvoza i izvoza

BANJALUKA - Republika Srpska je u martu u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila izvoz od 479 miliona KM, ili više za 28,4 odsto, i uvoz od 667 miliona KM koji je veći za 41,8 odsto nego u martu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Berbok: Njemačka će prestati da uvozi rusku naftu do kraja 2022.

BERLIN - Njemačka će prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja ove godine, izjavila je danas njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Poljska uvela embargo na uvoz uglja iz Rusije i Bjelorusije

VARŠAVA - Poljski predsjednik Andžej Duda potpisao je zakon kojim se predviđa embargo na uvoz uglja iz Rusije i Bjelorusije i mogućnost zamrzavanja imovine ruskih građana i kompanija kao podrška sankcijam protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu.

Sijarto ponovio: Protivimo se zabrani uvoza ruske nafte i gas

LUKSEMBURG - Mađarska vlada se protivi zabrani isporuka ruskih energenata i nastaviće da brani svoj stav na sastancima Evropske unije, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Uvoz životinja u BiH 15 puta veći od izvoza

SARAJEVO, BANJALUKA - Uvoz živih životinja u Bosnu i Hercegovinu je tokom prošle godine bio veći od izvoza za više od 15 puta, a poljoprivrednici najvećeg krivca vide u državi, koja ne daje dovoljne podsticaje kako bi oni više proizvodili.

Ukupan obim uvoza i izvoza Srpske veći od 994 miliona dolara

Republika Srpska je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 994,65 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila oko 88 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Američki gas koji će Evropa uvoziti biće skuplji nego ruski

BEOGRAD - Američki gas, koji je Evropa najavila da će uvoziti kao zamjenu za ruski, plaćaće skuplje, jer se za dopremanje gasa iz SAD koristi komplikovanija i skuplja tehnologija, izjavili su danas sagovornici Tanjuga Jelica Putniković i Miloš Zdravković.

U dva mjeseca izvoz povećan za 41 odsto, uvoz za 44

Bosna i Hercegovina je u dva mjeseca izvezla robe u vrijednosti od 2,697 milijardi KM, za 41 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 3,784 milijarde KM ili 44 odsto više u odnosu na prva dva mjeseca lani.

U Srpsku zabranjen uvoz 20.756 kilograma narandži iz Grčke

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske, u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, zabranila je uvoz pošiljke narandži od 20.756 kilograma porijeklom iz Grčke.

Najčitanije