Uvoz

Međunarodna trgovina oružjem: Nijedna balkanska zemlja među 40 najvećih uvoznika

STOKHOLM - Stokholmski institut za istraživanje međunarodnog mira objavio je rezime trgovine oružja za period od 2013. do 2017. godine, a na listi najvećih 40 uvoznika oružja nema Bosne i Hercegovine, ali ni ostalih balkanskih zemalja.

Izvoz mliječnih proizvoda povećan za 12, uvoz smanjen za 13 odsto

SARJEVO - Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevnina iz BiH u 2017. iznosio je 76 miliona KM i veći je za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ističe direktor Sektora privrede pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

BiH uvezla 152 miliona litara vode

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je za 11 mjeseci prošle godine uvezla 152,5 miliona litara vode, vrijedne 133 miliona KM, što je 21 milion KM više u odnosu na isti period 2016. godine. Istovremeno, izvoz domaće vode u prvih 11 mjeseci 2017. godine iznosio je 45,8 miliona KM.

Spoljnotrgovinska razmjena RS sa inostranstvom u suficitu 1,2 miliona KM

BANJALUKA - Republika Srpska je u januaru u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom ostvarila suficit u iznosu od 1,26 miliona dolara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

BiH uvozi kamen o koji se sapliće

BANJALUKA - U Bosnu i Hercegovinu prošle godine uvezene su stotine hiljada tona kamena, šljunka, cementa, kreča, gipsa i gline, uprkos činjenici da u zemlji postoje kapaciteti za njihovu preradu i proizvodnju, kao i sve potrebne geološke predispozicije.

BiH najviše robe izvozila u Njemačku, a uvozila iz Hrvatske

SARAJEVO - BiH je prošle godine najviše robe izvezla u Njemačku i to 1,61 milijardi KM ili 14,14 odsto ukupnog izvoza.

EU polovinu ruža uvozi iz Kenije

BRISEL - Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat.

U BiH uvezeno više od pola milijarde maraka odjevnih predmeta

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina uvezla je prošle godine odjeću vrijednu više od pola milijarde maraka (524 miliona KM), od čega je gotovo 50 odsto došlo iz Turske i Kine, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

BiH povećala obim spoljnotrgovinske razmjene: Izvoz i uvoz gotovo 30 milijardi KM

SARAJEVO - BiH je u prošloj godini izvezla robe u vrijednosti od 11,384 milijarde KM, dok je u istom periodu uvoz robe bio u vrijednosti od 18,447 milijardi KM. Vanjskotrgovinski deficit u prošloj godini bio je 7,062 milijarde KM.

U BiH povećan uvoz luksuzne robe

MOSTAR - U prošloj je godini uvoz automobila u BiH porastao već sedmu godinu zaredom, ali zabilježena je i velika razlika u uvozu polovnih u odnosu na nova vozila.

Najčitanije