Vakcina

Capak: Prijavljene 122 sumnje na nuspojave cjepiva

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istakao je da su do sada prijavljene 122 sumnje na nuspojave vakcine, od čega je jedna na vakcinu Moderne. Većina prijavljenih nuspojava su blage, radi se o lagano povišenoj tjelesnoj temperaturi, bolu na mjestu aplikacije, ali bilo je i nekoliko težih alergijskih reakcija.

Mitropolit Hrizostom podržao vakcinaciju: SPC potcijenila opasnost korone

Mitropolit dabrobosnaki i čuvar patrijarškog trona SPC Hrizostom rekao je da bi se vakcinisao protiv virusa korona, ukazujući da je veliki zagovornik vakcinacije i imunizacije, kao i da je SPC potcijenila opasnost novog virusa.

Tedros: Svijet na ivici katastrofalnog moralnog pada

ŽENEVA - Svijet je na ivici katastrofalnog moralnog pada u distribuciji vakcina protiv kovid-19, izjavio je danas generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, pozivajući zemlje i proizvođače da pravednije podjele vakcine širom svijeta.

Luj Paster: Čovjek kojem mnogi duguju zdravlje

Luj Paster rođen je u mjestu Dol 1822. godine, u regionu Jura, u istočnoj Francuskoj, u porodici siromašnog kožara. Odrastao je u gradu Arboa, da bi završio studije hemije, fizike i kristalografije u elitnoj školi u Parizu, a onda postao profesor na Univerzitetu u Strazburu, a nakon toga i dekan Univerziteta nauka u Lilu.

Capak: Iz jedne bočice Fajzera izvlačimo šest-sedam doza

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak izjavio je danas da je Hrvatska, ali i neke druge zemlje, shvatila da u Fajzerovim bočicama ima šest, a ne pet doza vakcina kako piše u deklaraciji.

Papa Franjo primio prvu dozu vakcine

VATIKAN - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo (84) primio je danas prvu dozu vakcine protiv kovida 19, javili su američki i argentinski mediji.

Putin naredio masovnu vakcinaciju

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je danas ruskim zvaničnicima da od sljedeće sedmice pokrenu masovnu vakcinaciju stanovništva protiv virusa korona.

Imunitet od vakcine Moderne trajaće najmanje godinu dana

VAŠINGTON - Kompanija Moderna saopštila je da bi imunitet na virus korona koji stvara njena vakcina trebalo da traje najmanje godinu dana.

Bajontek: Napravićemo dvije milijarde doza vakcina u 2021.

BERLIN - Njemačka farmaceutska kompanija Bajontek, koja je razvila vakcinu protiv virusa korona zajedno s američkom kompanijom Fajzer, saopštila je da očekuje da će do kraja godine biti proizvedeno dvije milijarde doza.

Kon: U Srbiju stiglo još 18.075 doza Pfizer/BioNTech vakcine

BEOGRAD - U Srbiju je danas stiglo još 18.075 doza vakcina Pfizer/BioNTech, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Predrag Kon.

Najčitanije