Vakcine

Zemlje EU traže izmjene ugovora o nabavkama vakcina

BRISEL - Vlade zemalja Evropske unije pojačavaju pritisak na kompaniju Fajzer i druge proizvođače vakcina protiv kovida 19 da ponovo preispitaju kupoprodajne ugovore, upozoravajući da bi milioni doza vakcina koje više nisu potrebne mogle da propadnu, navodi se u dokument u koji je Rojters imao uvid.

Crna Gora uništava 80.000 doza vakcina

PODGORICA - U Crnoj Gori biće uništeno 80.000 doza vakcina protiv virusa korona zbog isteklog roka trajanja, saopšteno je iz podgoričkog "Montefarma".

Gotovo svi ignorisali poziv na vakcinaciju u Austriji

BEČ - Pokušaj Zdravstvenog osiguranja Austrije od kraja prošle godine da pismom sa ličnim terminom navede nevakcinisane da prime vakcinu protiv virusa korona doživio je veliki neuspjeh.

SAD donirale 96.000 moderna vakcina BiH

SARAJEVO - Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu jutros je dopremljeno 96.000 doza vakcina protiv virusa korona proizvođača "Moderna" koje su donirale SAD.

Njemačka želi da kupi vakcine iz istočne Evrope

BERLIN - Ministar zdravlja Njemačke Karl Lauterbah najavio je da planira da nadomjesti nedostatak vakcina za buster doze otkupom vakcina iz istočne Evrope za milijardu evra.

U Hrvatsku stigle vakcine protiv korone za djecu, objavljen plan vakcinacije

ZAGREB - U Hrvatsku su stigle vakcine protiv kovida za djecu od 5 do 11 godina.

U Srpskoj istekao rok za skoro pola miliona vakcina protiv virusa korona

BANJALUKA – Do sada je u Republici Srpskoj istekao rok za 437.068 doza vakcina protiv virusa korona, rekli su za "Nezavisne novine" u Institutu za javno zdravstvo RS.

SAD odobrila treću dozu fajzera za uzrast od 16 do 17 godina

​VAŠINGTON - Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je danas odobrila buster dozu vakcine protiv virusa korona kompanija Fajzer i Biontek za uzrast 16 i 17 godina, nakon što su zdrvstveni zvaničnici pozvali stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog zabrinutosti u vezi sa novim omikron sojem virusa.

Dortmund, Beč, Roterdam: Dijaspora u strahu od novih lockdowna

DORTMUND, BEČ, ROTERDAM - Nove kovid mjere koje su uvedene u pojedinim evropskim zemljama, kao i najava da će u nekim od ovih zemalja vakcinacija protiv virusa korona postati obavezna, izazvale su burne reakcije tamošnjeg stanovništva, ali su zabrinule i bh. građane koji žive i rade u inostranstvu.

Potvrđena optužnica zbog propalih vakcina u Prijedoru

PRIJEDOR - Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je optužnicu protiv specijaliste epidemiologije i načelnika Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor čiji su inicijali O.M. iz ovog grada u vezi sa propadanjem 1.342 doze vakcina protiv kovida 19, objavilo je prijedorsko Okružno javno tužilaštvo.

EU ukida restrikcije na izvoz vakcina

BRISEL - EU od 1. januara 2022. godine ukida mehanizam neophodne autorizacije izvoza vakcina u treće zemlje.

Gdje se mogu spaliti vakcine koje su propale u Srpskoj

BANJALUKA - Više od 330.000 vakcina za borbu protiv virusa korona koje su donirane Republici Srpskoj, a kojima je istekao rok, čeka na uništavanje, a najbliža spalionica u kojoj se to može uraditi u skladu sa zakonom i strogim pravilima nalazi se u Beču.

U Srpskoj buster doza za vakcinisane sputnjikom V pet mjeseci poslije druge doze

BANJALUKA - Svi građani u Republici Srpskoj, koji su vakcinisani protiv virusa korona sa dvije doze vakcine sputnjik V, mogu da prime buster dozu te vakcine (komonenta I) pet mjeseci nakon revakcinacije, saopštio je Institut za javno zdrastvo Republike Srpske.

U BiH propalo više od 600.000 vakcina

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako nadležni često ističu da vakcinacija predstavlja najbolje oružje u borbi protiv kovida-19, u BiH je dosad istekao rok za više od pola miliona vakcina protiv virusa korona.

Talibani zainteresovani za isporuku ruskih vakcina

KABUL - Talibanske vlasti u Avganistanu zainteresovane su za isporuku ruskih vakcina protiv virusa korona, izjavio je ministar zdravstva u privremenoj vladi Kalandar Ibad.

Najčitanije