Valentin Incko

Međunarodna zajednica strahuje da neće doći do izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Međunarodna zajednica strahuje da je izvjestan scenario da domaći politički lideri neće uspjeti postići rješenje koje će dovesti do implementacije odluke Ustavnog suda BiH u potrebi izmjene Izbornog zakona BiH. Krajnji rok za sprovođenje izmjena je maj, kada će biti raspisani izbori, nakon čega nikakve promjene više neće biti moguće.

Incko: Postizanje dogovora o izbornoj reformi je apsolutni prioritet

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra da se očigledna predizborna retorika, nažalost, razvila u stalnu retoriku podjela i što još više zabrinjava, u politiku podjela.

Incko: Tanka linija između BiH i EU, ali velika prepreka

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je možda tanka linija između evropske perspektive BiH, s jedne strane, i okova nacionalizma i istorije, s druge, ali se, kako je rekao, nažalost pokazala kao velika prepreka napretku države.

Incko: Nema uslova za zatvaranje OHR-a

SARAJEVO – Politički lideri nisu našli pristup koji vodi ka koncenzusu po velikom broju pitanja, kazao je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Incko: Političke stranke moraju da postignu dogovor o izbornoj reformi

BRISEL - Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, izjavio je u Briselu da političke stranke u BiH moraju da postignu dogovor o izbornoj reformi, što bi omogućilo nesmetano sprovođenje izbora i izbornih rezultata naredne godine.

Incko: BiH mora učiti sve da iskoristi ponudu EU

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko se ove sedmice sastao sa visokorangiranim zvaničnicima francuskog i njemačkog ministarstva vanjskih poslova kako bi ih informisao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Incko: Neće doći do secesije RS

SARAJEVO - Do raspada BiH neće doći, poručio je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, u ekskluzivnom razgovoru za DW. Incko je rekao da do sada nije razmišljao o smjeni Milorada Dodika, predsjednika RS.

Incko: Osjećaj da je pravda zadovoljena prvi su koraci u pravcu pomirenja

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzcko opisao je današnju presudu generalu Ratku Mladiću kao izuzetno važan korak u pravcu privođenja pravdi onih pojedinaca koji su odgovorni za najužasnije zločine u Bosni i Hercegovini.

Incko: Napredak ka EU i dalje je cilj lidera u BiH

SARAJEVO - Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko poručio je u Vašingtonu da izabrani lideri koji su opredijeljeni za pristupanje BiH u EU treba da se udalje od polarizovanh pozicija i ubrzano traže kompromise koji su neophodni za reforme

Incko: Suverenitet BiH ne može biti predmet rasprave

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko izrazio je zabrinutost zbog, kako kaže, nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Reklame

Najčitanije