Valentin Incko

Bivši visoki predstavnici žele brzi prijem BiH u EU

BEČ - Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko, bivši visoki predstavnici u BiH, traže od Evropske komisije da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU, dok od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH.

Incko ponosan na svoj nametnuti zakon

SARAJEVO - Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je posljednjeg dana svog mandata nametnuo odluku o izmjeni Krivičnog zakona i sankcionisanju negiranja događaja u Srebrenici tokom posljednjeg rata, čime je dodatno produbio političku krizu u ovoj zemlji i podijelio narod BiH, kaže da je ponosan na tu svoju odluku koju je, kako kaže, donio da bi imao miran život u penziji.

Čubrilović: Okidač krize Inckova odluka, dijalogom prevazići neslaganja

BANJALUKA - Okidač trenutne krize u BiH je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik, koji je nametanjem izmjena Krivičnog zakona doprinio pogoršanju odnosa u zemlji, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, na posebnoj sjednici posvećenoj aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji.

Vulin o protestnoj noti Turkovićeve: Sarajevo bi da uči Ruse i Kineze šta da rade

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je protestna nota Sarajeva upućena ambasadama Srbije, Rusije i Kine u BiH zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju Dana Republike Srpske u Sarajevu čista arogancija, te poručio da je 9. januar praznik Srba gdje god da žive.

Dodik: Povlačenje Inckove odluke uslov za povratak u zajedničke institucije

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su uslovi za povratak predstavnika iz Republike Srpske u zajedničke institucije BiH - povlačenje iz pravnog prometa odluke o izmjenama Krivičnog zakona koju je neovlašteno donio Valentin Incko i da šume i poljoprivredno zemljište neprikosnoveno budu utvrđeni kao vlasništvo Republike Srpske, kao što je bilo i ranije.

Špirić: Formula po kojoj u zagrljaju neuspjeha držimo jedni druge je put u nigdje

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikola Špirić izjavio je da je neophodno da institucije BiH funkcionišu na bazi ustavnih ovlaštenja, a ne ovlaštenja visokog predstavnika.

Sastanak o mogućnosti vraćanja "Inckovog zakona" u parlament

SARAJEVO - Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas u Sarajevu s ambasadorima i predstavnicima zemalja članica Kvinte o mogućnosti da u parlamentu BiH bude donesen zakon o "zabrani negiranja genocida" i ratnih zločina, te svih oblika govora mržnje.

Mediji: Brisel "ispravlja" sporni Inckov zakon?

BRISEL - Zvaničnici EU rade na "ispravljanju" zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nakon što su zaključili da postoji rizik od izazivanja ponovnog sukoba u regionu, piše "Gardijan".

Ambasada Ruske Federacije: Za krizu krivi Incko i PIK

SARAJEVO - Razlog za unutrašnju političku krizu u BiH su subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i odbijanje partnera iz Savjeta za provođenje mira da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika, rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije, nakon sjednice PIK-a, saopšteno je iz Ambasade Rusije u Sarajevu.

Dodik: Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR.

Dodik: Neću pokleknuti, nastavljam borbu za Republiku Srpsku

PRIJEDOR - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da neće pokleknuti pred mnogim autoritetima koji su na razne negativne načine pokušali da ugroze slobodu srpskog naroda, već će nastaviti da se bori za Republiku Srpsku.

Dodik: Dok se ne povuče Inckov zakon, nema razgovora ni o čemu

BANJALUKA - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je Srni da ukoliko OHR ili oni koji komanduju tom odmetnutom institucijom ne povuku zakon koji je nametnuo Valentin Incko nema razgovora ni o jednoj temi, pa ni temi koju tretira tzv. Inckov zakon.

Zajbert: Tema razgovora Merkelove, Šmita i Incka neće biti uklanjanje bilo koje vlade

BANJALUKA - Tema razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom i njegovim prethodnikom Valentinom Inckom neće biti uklanjanje bilo koje vlade, rekao je Štefan Zajbert, portparol Angele Merkel.

MUP RS: Nikakva naredba nije izdata u vezi s nametnutim zakonom

BANJALUKA - Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Srni je rečeno da su netačni navodi da je ovo ministarstvo izdalo bilo kakvu naredbu o postupanju svojih pripadnika u skladu s nametnutim Zakonom o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Kristijan Šmit službeno preuzeo dužnost visokog predstavnika

SARAJEVO - Primopredaja dužnosti između novog visokog predstavnika Kristijana Šmita i bivšeg Valentina Incka obavljena je danas. Incko je ispred zgrade OHR-a u Sarajevu Šmitu simbolično uručio zbirku svih akata OHR-a.

Najčitanije