Vatikan

Vatikan otkazao sve proslave i skupove uoči Uskrsa

RIM - Papa Franjo neće predvoditi nijednu vjersku proslavu ili skup uoči Uskrsa zbog širenja virusa korona, saopšteno je danas iz Vatikana, što je potez bez presedana u novijoj istoriji.

Italijanski gradovi pusti, virus korona rastjerao turiste

RIM - Italija zbog straha od virusa korona gubi velike količine novca koje bi imala od stranih turista, a gradovi kao što su Rim, Venecija i Firenca, koji su obično prepuni ljudi, sada su prazni, sa tek ponekim turistom.

Prvi slučaj zaraze u Vatikanu

VATIKAN - Vatikan je saopštio danas da je jedan pacijent u zdravstvenoj službio bio pozitivan na testu prisustva virusa korona.

Papa negativan na virus korona

VATIKAN - Papa Franjo, koji zbog prehlade već nekoliko dana otkazuje pojedine aktivnosti, nije zaražen virusom korona, prenio je italijanski list Il Mešaggero.

Otvaraju arhive o pontifikatu "ratnog pape" Pija XII

RIM - Vatikan danas otvara arhive iz vremena pape Pija XII, kojem kritičari pripisuju to da tokom Drugog svjetskog rata nije protestovao protiv holokausta.

Papa Franjo se ne osjeća najbolje

RIM - Papa Franja je bolestan i neće prisustvovati današnjoj misi sa rimskim sveštenstvom u bazilici Svetog Jovana Lateranskog, saopštili su zvaničnici.

Osmanijeva traži od Vatikana da prizna Kosovo

PRIŠTINA - Predsjednica skupštine privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zatražila je danas od predstavnika Vatikana u Prištini Žan-Mari Speica da papstvu prenese da razmotre priznavanje nezavisnosti Kosova.

Vatikan otvara arhiv sa dokazima o saradnji Stepinca i NDH

Kada 2. marta Vatikan otvori arhive iz ratnog pontifikata pape Pija 12. mnoge tajne, pa i ona oko aktivne saradnje kardinala Alojzija Stepinca i zločinačke NDH, biće napokon riješene. Već do kraja ove godine rezervisane su sve stolice u arhivu gdje će naučnici proučavati milione stranica koje se čuvaju u arhivu iz vremena Drugog svjetskog rata, podijeljenih u 121 tematsku cjelinu, pišu "Novosti".

Vatikanski tajni arhiv preimenovan u Apostolski arhiv

​Vatikanski tajni arhiv, u kojem su pohranjeni dokumenti Crkve koji sežu 1000 godina unazad, po želji pape Franje je preimenovan u "Vatikanski apostolski arhiv", dok će struktura i svojstva tog arhiva ostati nepromijenjena, a već 2. marta istraživačima će biti dostupna dokumentacija iz pontifikata pape Pija XII.

Vatikan krije razloge zbog kojih neće biti kanonizacije Stepinca?

ZAGREB - Za odugovlačenje i neproglašavanje Alojzija Stepinca svecem nisu odgovorni komunisti, Jugosloveni, Srbi, Srpska pravoslavna crkva ili Tito - prave razloge zna samo Vatikan, tvrdi hrvatski "Net.portal".

Najčitanije