Vazduh

Pokrenuta inicijativa za čist vazduh u Sarajevu

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana čistog vazduha za plavo nebo, 7. septembra, Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH", odnosno Eko HUB Sarajevo pokrenuo je inicijativu "Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!" putem koje je osmišljeno takmičenje za učenike srednjih škola u Sarajevu.

Britanski virusolog: Dobro je što je SZO promijenila mišljenje

Britanski virusolog Vendi Barkli izjavila je da laboratorijska ispitivanja pokazuju da kapljice koje sadrže virus korona u vazduhu mogu ostati zarazne jedan sat.

Virus korona može da se zadrži u vazduhu osam minuta

Kapljice koje stvaraju ljudi zaraženi virusom COVID-19 tokom razgovora mogu da se zadrže u vazduhu osam minuta i potencijalno izazovu nove infekcije, smatraju istraživači američkog Instituta za zdravlje pri Univerzitetu u Pensilvaniji.

Korona smanjila zagađenje u nekim zemljama EU do 50 posto

Zbog pandemije virusa COVID-19 nivo zagađenja u pojedinim zemljama EU pao je za oko 50 odsto, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Smanjena zagađenost vazduha u velikim američkim gradovima

Zahvaljujući tome što je većina stanovnika u SAD-u poštivala poziv da ostane u kući i time pomogne u sprečavanju širenja novog tipa virusa korona, zagađenost u velikim gradovima smanjena je za 30 posto.

Video koji pokazuje kako se bacili šire kroz vazduh

Šta se dešava kada kašljete? Uz pomoć takozvanog Šliren (Schlieren) ogledala, istraživači su prikazali ono što je inače nevidljivo za čovjekovo oko – vazdušne struje u prostoriji. Kratak film impresivno demonstrira zašto bismo svi trebalo da pratimo preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije o tome kako da se štitimo od koronavirusa.

Sobe za disanje: Tajland ima rješenje za bijeg od zagađenja

Zagađenje vazduha je problem u cijelom Tajlandu, ali glasovi nezadovoljnih najglasniji su u Bangkoku gdje je vazduh bio na nezdravom nivou veći dio januara.

Vazduh nezdrav u Zenici, Živinicama i Tuzli

Zenica, Živinice i Tuzla jutros su bili najzagađeniji bh. gradovi i vazduh je na tim područjima bio nezdrav za stanovništvo.

Zagađeni vazduh godišnje ubije 8,8 miliona ljudi

Postoji pandemija zagađenog vazduha - on godišnje ubije 8,8 miliona ljudi, upozoravaju naučnici sa Instituta "Maks Plank" u Majncu.

U Indiji 21 od 30 najzagađenijih gradova na svijetu

Indija je ponovo na vrhu godišnje liste gradova sa najgorim kvalitetom vazduha na svijetu, sudeći prema novom izvještaju, dok su kineski gradovi nastavili da pokazuju poboljšanja u odnosu na prethodnu godinu, prenosi CNN.

Najčitanije