Vazduh

Krajnje je vrijeme da se bavimo zagađivačima

Stanovnici pojedinih gradova Bosne i Hercegovine žive u gotovo najzagađenijim gradovima u Evropi, a nekim danima, kako pokazuju mjerenja, i u svijetu. U trenutnom periodu zrak u Sarajevu, Tuzli i Jajcu je okarakterisan kao nezdrav dok je indeks kvaliteta zraka u Visokom, Zenici i Lukavcu iznad 200 te je okarakterisan kao vrlo nezdrav.

Kosmonautima cure i vazduh i vrijeme

Sa Zemlje umiruju, ali se na 400 kilometara od naše planete odvija drama: posada Međunarodne svemirske stanice ne uspijeva da pronađe rupu kroz koju curi vazduh. Jedna od mogućnosti je da se ruski modul sasvim zatvori.

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha proglašena epizoda "Upozorenje" u KS

Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha, Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, donijela odluku kojom je proglasila epizodu "Upozorenje" u zonama A, B, C i D Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS.

Sitnica koja pomaže u borbi protiv virusa, a često je zaboravljamo

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakše aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama.

Eko-udruženja u BiH: Nezdrave čestice prolaze i kroz maske

BANJALUKA, SARAJEVO - Kvalitet vazduha u više gradova u FBiH juče su iz eko-udruženja okarakterisali kao loš, a crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i disajnih organa, te trudnice i starije osobe, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo da, kažu, izbjegavaju i svi ostali.

Pokrenuta inicijativa za čist vazduh u Sarajevu

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana čistog vazduha za plavo nebo, 7. septembra, Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH", odnosno Eko HUB Sarajevo pokrenuo je inicijativu "Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!" putem koje je osmišljeno takmičenje za učenike srednjih škola u Sarajevu.

Britanski virusolog: Dobro je što je SZO promijenila mišljenje

Britanski virusolog Vendi Barkli izjavila je da laboratorijska ispitivanja pokazuju da kapljice koje sadrže virus korona u vazduhu mogu ostati zarazne jedan sat.

Virus korona može da se zadrži u vazduhu osam minuta

Kapljice koje stvaraju ljudi zaraženi virusom COVID-19 tokom razgovora mogu da se zadrže u vazduhu osam minuta i potencijalno izazovu nove infekcije, smatraju istraživači američkog Instituta za zdravlje pri Univerzitetu u Pensilvaniji.

Korona smanjila zagađenje u nekim zemljama EU do 50 posto

Zbog pandemije virusa COVID-19 nivo zagađenja u pojedinim zemljama EU pao je za oko 50 odsto, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Smanjena zagađenost vazduha u velikim američkim gradovima

Zahvaljujući tome što je većina stanovnika u SAD-u poštivala poziv da ostane u kući i time pomogne u sprečavanju širenja novog tipa virusa korona, zagađenost u velikim gradovima smanjena je za 30 posto.

Najčitanije