Vazduhoplovstvo

Kineski vazdušni teretni transport blizu nivoa prije pandemije

PEKING - Kineski vazdušni teretni transport u januaru se vratio na približan nivo prije pandemije, pokazali su zvanični podaci.

Prvi serijski "Su-57" u naoružanju matične zemlje do kraja godine

MOSKVA - Prvi serijski proizveden bombarder "Su-57" sa motorom prvog stepena biće dostavljen ruskom Ministarstvu odbrane prije kraja godine, izjavio je generalni direktor kompanije "Rostek" Sergej Čemezov.

Američki bombarderi deset puta se približili ruskoj granici u 2020.

MOSKVA - Američki strateški bombarderi prišli su ruskim granicama u području koje je u nadležnosti Baltičke flote više od 10 puta ove godine, izjavio je komandant Flote admiral Aleksandar Nosatov.

Hrvatsko vazduhoplovstvo biće ugašeno ako se ne nabave novi avioni

Zagreb - Kvalitet aviona i vrijeme isporuke, diplomatski odnosi, pa tek onda cijena, bili bi glavni kriterijumi za izbor novog aviona za Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo.

Američko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo talibane

KABUL - Kao podrška regularnim avganistanskim snagama bezbjednosti koje su napali talibani u provinciji Helmand na jugu zemlje, američko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo je talibanske položaje.

Vučić najavio: U subotu predstavljamo snagu srpskog vazduhoplovstva

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u subotu biti predstavljena sva snaga srpskog vazduhoplovstva i sve što je država u posljednjih sedam godina nabavljala od opreme.

CF-105 Avro Arrow - legenda o kanadskoj strijeli

Kanadski lovac presretač CF-105 Avro Arrow, iz 50.-ih godina prošlog vijeka, iako nikada nije ušao u punu operativnu upotrrbu kanadskog vazduhoplovstva (Royal Canadian Air Force- RCAF) ostao je u kolektivnoj svijestii Kanađana kao najbolji i najmoćniji borbeni avion svoga vremena i simbol kanadske industrijske moći i nacionalnog ponosa.

Finsko vazduhoplovstvo odustalo od simbola svastike

Malo je poznata i prilično začujuća činjenica da su pripadnici finskog vazduhoplovstva nosili ambleme sačinjene od simbola svastike i para krila.

Američko vazduhoplovstvo zadužilo novi pištolj

Američko ratno vazduhoplovstvo objavilo je da je započelo sa uvođenjem u upotrebu novog službenog pištolja SIG Sauer M18.

Afroamerikanac komandant vojnog vazduhoplovstva SAD

VAŠINGTON - Američki Senat jednoglasno je, sa 98 glasova potvrdio imenovanje Afroamerikanca Čarlsa Brauna Juniora, generala sa četiri zvijezde američke vojske za komandanta vojnih vazduhoplovnih snaga SAD, izvestio je Nešenal Pablik Rejdio.

USAF konstruiše autonomnu letjelicu koja može da obori avion

BEOGRAD - Istraživači ratnog vazduhoplovstva SAD (USAF) konstruišu autonomnu bespilotnu letjelicu koja može da obori avion s pilotem u vazdušnoj borbi, sa ciljem da ih u julu 2021. godine suoče jedan protiv drugog, objavljeno je u elektronskom izdanju časopisa "Er fors magazin".

Ko štiti nebo BiH i ostalih zemalja regiona?

Hrvatska i Srbija imaju sopstvena vazduhoplovstva, dok se Crna Gora oslanja na NATO. U najtežem položaju je BiH, država na razmeđi Istoka i Zapada.

Ratno vazduhoplovstvo Srpske obilježava 26 godina od osnivanja

BANJALUKA - Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomen-obilježja za 61 poginulog borca Vojske Republike Srpske na aerodromu Mahovljani kod Banjaluke danas je obilježeno 26 godina od formiranja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Republike Srpske.

Najčitanije