Vid

Bojan Kozomara: Kako zaštititi dječji vid od slabovidnosti?

Slabovidost (amblyopia) je stanje kod kojeg jedno ili oba oka, bez obzira na pokušaj korigovanja dioptrije naočarama, ne može dostići maksimalan vid. Ovaj tekst pokušaće ukratko objasniti šta je to slabovidost, kako nastaje i kako i kada može da se liječi.

Za šta je sve ključan vitamin A

Tijelu su potrebni apsolutno svi vitamini, odnosno organska jedinjena, kako bi uspješno obavljalo funkcije na dnevnom nivou. Za dobar vid, reproduktivni sistem i zdravu kožu odgovoran je vitamin A. On je prisutan u velikom broju namirnica, ali rizik od njegovog nedostatka i dalje postoji, uglavnom kod trudnica, majki, beba i djece u ranoj fazi rasta.

Kako zaštititi dječji vid od slabovidosti?

Slabovidost (amblyopia) je stanje kod kojeg jedno ili oba oka, bez obzira na pokušaj korigovanja dioptrije naočarama, ne može dostići maksimalan vid. Ovaj tekst pokušaće ukratko objasniti šta je to slabodivost, kako nastaje i kako i kada može da se liječi.

Maculein Junior, intenzivna zaštita dječijeg vida od plave svjetlosti

Pri dugotrajnoj i nekontrolisanoj upotrebi plavo svjetlo može oštetiti vid. Kako bi ublažila njegove efekte, kompanija Pharmamed je razvila novi proizvod za najmlađe koji sadrži jedinstvenu kombinaciju makularnih karotenoida

Pušači imaju dvostruko veće šanse da izgube vid

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, ali mnogi pušači toga nisu svjesni.

Jedite kajsije da sačuvate srce i vid

Ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca jedite kajsije. One sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća.Ukoliko niste ljubitelji svjžih, jedite ih suve, pod uslovom da nemate povišen nivo šećera i holesterola u krvi. Osušene kajsije su bogate kalijum-karbonatom, koji je ljkovit za osobe koje pate od aritmije. Osim magnezijuma, kajsije obiluju i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ovih dvaju minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska.

Trogodišnjak prvi put jasno ugledao svijet oko sebe, njegova reakcija je neprocjenjiva

Snimak trogodišnjeg dječaka koji je prvi put u životu jasno ugledao svijet oko sebe ponovo je počeo da se širi društvenim mrežama i oduševljava korisnike na svim stranama planete.

Pregled vida treba obaviti i prije četvrte godine

Poremećaje vida kod djece roditelji uglavnom otkriju tek nakon što dijete krene u školu. Najčešći poremećaji u dječjoj dobi su dalekovidost, kratkovidost, astigmatizam i ambliopija. Zato je oftalmološki pregled jedan od najvažnijih, a treba ga obaviti najkasnije do četvrte godine.

Modričaninu potvrđena optužnica zbog obljube djeteta

DOBOJ - Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Doboju potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva u Doboju protiv Vida Jankovića (36) iz Modriče, zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina.

Narandža i mrkva čuvaju vid

Za zdrave oči posebno su važni lutein i zeaksantin - jaki antioksidansi koje nalazimo u povrću kao što su špinat, blitva ili kelj te borovnicama, kukuruzu, narandžama i mrkvi.

Najčitanije