Viking

Hercegovački Viking unikatima osvaja svijet

TOMISLAVGRAD - Inspiracija za izradu unikatnih sjekira potekla je prije tri godine od serije "Vikinzi" o hrabrim nordijskim ratnicima koji su u svojim slavnim borbama, osim sjekira, koristili mačeve i štitove, a koje također izrađujem, kazuje Stipe Pleić iz duvanjskog sela Stipanjić, kod Tomislavgrada, koji umjetničkom tehnikom pirografija na drvetu ukrašava ove rukotvorine od drveta.

"Viking" frizura - savršen izbor za muškarce sa bradom

Oni su snažni, hrabri, sposobni i privlačni. Vikinzi su oduvijek bili pojam muževnosti, za njima su dame uzdisale.

Pronađene dvije vikinške brodske grobnice

STOKHOLM - Dvije nespaljene vikinške brodske grobnice pronađene su u blizini sela Gamla Upsala, koje je jedno od najvažnijih drevnih vikinških i paganskih mjesta u Švedskoj, saopšteno je iz Nacionalnog istorijskog muzeja Švedske.

Želite izgledati kao Viking? Ovo je skandinavska muška frizura

U antici muškarci su posebno bili odgovorni i briga za svoju kosu, posebno kada je riječ o sjevernim narodima. U to doba muškarci su smatrali frizurom i kosom lica indikator muževnosti, hrabrosti i hrabrosti, tako da su skoro svi muškarci nosili dugu bradu, brkove i kosu na glavi. Zašto samo nacionalna kosa Vikinga, koja je postala poznata širom svijeta.

Drama na kruzeru završena: "Viking sky" stigao do luke

OSLO - Luksuzni turistički brod "Viking sky", kojem se pokvario motor tokom oluje u Norveškom moru na oko stotinu metara od kopna, stigao je u luku Molde na zapadu Norveške.

Treniraj kao viking

Ogromna popularnost televizijske serije "Vikinzi" zagarantovala je mnoge ljubitelje ovog serijala i svijetu predstavila krajnje jedinstven život ovog naroda sa sjevera Evrope. Zbog surove klime u kojoj su živjeli uglavnom su bili ratnici, trgovci i gusari. Da bi opstali u takvom okruženju veliku pažnju su posvećivali fizičkoj snazi i hrani koju jedu.

Nova ostvarenja od danas na repertoaru domaćih kino-dvorana

Publika u Banjaluci i Sarajevu od danas može pogledati nova ostvarenja u kino-salama multipleksa "Palas" i "Cinema Citija". Repertoar domaćih bioskopa bogatiji je za ruski film "Viking", komediju "U velikom stilu" i ostvarenje "Koliba".

Najčitanije