Vikinzi

Skyr jogurt: Vikinška supernamirnica

Skyr je tradicionalni islandski mliječni proizvod koji podsjeća na svježi sir. Prije više od 1.000 godina skandinavski doseljenici, po nekim podacima većinom vikinzi, počeli su naseljavati područje današnjeg Islanda.

Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja otvaraju zanimljiva pitanja

Arheolozi su otkrili drevno vikinško naselje koje je prethodilo prvoj poznatoj ljudskoj zajednici na Islandu.

U Rusiji pronađene stotine predmeta iz doba Vikinga

Više stotina predmeta, uključujući novčiće iz prekomorskih zemalja, perle i nakit, pronađeno je na sjeveru Rusije, u području za koje se smatra da je bilo centar trgovine Vikinga u 10. vijeku.

Istine i laži u seriji “Vikinzi”

Otkrivamo Vam kako su mnogi istorijski podaci u seriji prilagođeni toku priče – šta je istina, a šta laž u seriji “Vikinzi”.

Pronađen vikinški brod u Norveškoj

Arheolozi vjeruju da su pronašli ostatke vikinškog broda na jugoistoku Norveške.

Tragovima vikinga, najvećih ratnika svijeta

Većina ljudi zamišlja vikinge kao izuzetno mišićave ratnike sa šljemovima koji imaju rogove, kao brutalne divljake koji su samo pljačkali i ratovali, kao prljavu hordu koja je došla sa sjevera i opustošila sve što je našla ispred sebe.

Klub vikinga kao terapija: Mjesto gdje se muškarci bore sa svojim demonima

Grad Volin, u Poljskoj, najveće je okupljalište entuzijasta zaljubljenih u vikinšku tradiciju. Svake godine ovdje se okupi nekoliko stotina vikinga, koji tih nekoliko dana žive u skladu sa životom skandinavskih ratnika, pa čak "oživljavaju" i njihove borbe, u kojima učestvuju svi.

Otkriće o nordijskim ratnicima koje je sve iznenadilo: Vikinzi na odjeći vezli riječ "Alah"

Švedska, pa i EU, bile su šokirane kad je na izborima za Riksdag u septembru 2014. godine ekstremno desna stranka Švedske demokrate osvojila 13 odsto poslaničkih mjesta. Njihov program je krajnje antievropski, apsolutno antiimigrantski i jedno od temeljnih mjesta politike koja se neskriveno temelji na ksenofobiji, jeste bjelački, posebno nordijski rasistički stav prema muslimanskom svijetu.

Pronađen vikinški brod-grobnica star oko 1.000 godina

Vikinški brod-grobnica star oko 1.000 godina sa kostima i bronzanim pločama pronađen je tokom radova na trgu u Norveškoj.

Skelet vikinškog ratnika pripada ženi

Naučnici sa Univerziteta u Stokholmu otkrili su da je skelet velikog i snažnog vikinškog ratnika iz 10. vijeka pripadao ženi, a ne muškarcu.

Najčitanije