Vino

Maslačak - koristan od korijena do cvijeta

Maslačak je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Latinski naziv maslačka je Taraxacum. Latinski naziv ove biljke izveden je od naziva očne bolesti taraxis koju su još Stari Grci liječili ovom biljkom.

Ćurić razgovarao sa Vukojem: Umjetnost vinarstva dala veliki rezultat

TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić upriličio je prijem za Radovana Vukoja, direktora Vinskog podruma "Vukoje 1982", koji je na prvom ovogodišnjem velikom vinskom takmičenju "America Wine Awards 2021", održanom u Sjedinjenim Američkim Državama, osvojio pet zlatnih medalja za isto toliko svojih vina.

Kako crno vino pomaže u borbi protiv starenja

Starenje je prirodni proces koji ne možemo zaustaviti, ali možemo učiniti što više toga da taj proces ublažimo. Crno vino bogato je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a osim toga sadrži i reserveratrol, koji takođe usporava pojavljivanje znakova starenja.

Mirisno kuvano bijelo vino s aromom vanilije

Kuvano vino je mnogima omiljeni napitak tokom hladnijih mjeseci. S obzirom na to da ove godine zbog pandemije virusa korona neće biti dešavanja na ulicam i trgovima tokom prazničnih dana, ovaj topli napitak pripremite u svom domu.

Kraj berbe u "Podrumima Vukoje" - vrhunsko grožđe za dobru kapljicu

Ovogodišnja berba u Carskim vinogradima i Zasad polju, u vlasništvu "Podruma Vukoje 1982", ostaće zapamćena po kvalitetu grožđa, a u budućnosti, nakon što vino odleži, i po kvalitetu vina dobijenog od ovako dobre sirovine, u kojoj su idealni bili odnos sladora i kiselina.

Bakir Biščević kupinovo vino i rakiju prodaje na kućnom pragu

PRIJEDOR - Na padinama Majdanskih planina, na lokalitetu Redak, nedaleko od poznate rudarske varošice Ljubije, nalazi se plantaža kupina Bakira Biščevića, koji se godinama bavi proizvodnjom vina i rakije od ove vrste jagodičastog voća, koji su veoma traženi na ovdašnjem tržištu.

Šampanjac ovakvu krizu nije doživio ni tokom svjetskih ratova

U vremenu pandemije virusa korona, koja je okupirala čitav svijet, ljudi se ne zabavljaju slavljeničkim zdravicama, jer je otkazana većina okupljanja koja su inače povod za to. Po svemu sudeći, ovo je snažno pogodilo francusku regiju Šampanja, pa proizvođači pjenušavog napitka mogu samo da gledaju milione flaša viška u svojim podrumima zabrinuti za svoju neizvjesnu budućnost.

Uputstvo o uvozu grožđa spas za domaće vinare

SARAJEVO, TREBINJE - Uputstvo o uvozu grožđa u zemlju, koje je izradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, za bh. vinare je, kako kažu, spas uz pomoć kojeg će uspjeti barem malo da se oporave od posljedica koje je ovom sektoru donijela pandemija virusa korona.

Vinari zbog slabog plasmana punih podruma dočekuju berbu

BANJALUKA, TREBINJE - Pandemija virusa korona, kao i dozvoljeni uvoz grožđa iz inostranstva zaustavili su plasman vina, zbog čega domaći vinari u BiH ovogodišnji rod neće imati gdje da skladište, te, kako kažu, punih podruma dočekuju novu berbu.

Sajam meda i vina otvoren u Trebinju

Tradicionalni Sajam meda i vina, koji je okupio izlagače iz Republike Srpske i Srbije, otvoren je danas u Trebinju čime je počelo obilježavanje krsne slave grada - Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Najčitanije