Viza

Radna viza i dalje uslov: Radnici iz BiH ipak neće lako do posla u Njemačkoj

BANJALUKA - Zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj u narednoj godini neće biti jednostavno, kao što se u prvi mah mislilo, jer će i dalje jedan od glavnih uslova biti radna viza.

Delegacija EU: Ne uvode se vize, već ETIAS

SARAJEVO - Građanima Bosne i Hercegovine koji žele putovati u zemlje Evropske unije neće biti potrebne vize, već će biti uveden sistem online registracije - Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), saopštila je Delegacija EU u BiH, komentarišući pojedine navode da će od 2021. godine biti uveden vizni režim za građane BiH i još 61 države svijeta.

Građanima BiH će od 2021. godine trebati viza za EU

Od početka 2021. godine državljani Bosne i Hercegovine, kao i još 61 države svijeta, uključujući i Sjedinjene Američke Države, koji žele putovati u Evropsku uniju, moraće prethodno osigurati vizu.

Uskoro sporazum o ukidanju viza između BiH i Bjelorusije

BANJALUKA - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je tokom sastanka sa ambasadorom Bjelorusije za BiH Aleksandrom Hainovskim da će jedan od prvih koraka ka unapređenju saradnje dvije zemlje biti potpisivanje sporazuma o ukidanju viza, čija je procedura u toku.

Njemačka proširuje vizni sistem

BERLIN - Njemačka vlada saopštila je da će proširiti sistem šestomjesečnih viza omogućujući ljudima izvan Evropske unije da potraže posao u toj zemlji, u trenutku kada njemačke vlasti pokušavaju da se izbore s nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Kako možete ući u Rusiju bez vize i pasoša?

Pogranični odnosi sa Estonije i Rusije nisu regulisani pravilima - već decenijama se ne potpisuju potrebni dokumenti.

Zahtjevi za vize zatrpali njemačke konzulate u regionu

SARAJEVO - Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahtjeve za radne vize, čiji se broj u prvoj polovini ove godine udvostručio, prenosi "Spiegel".

Navala na njemačke konzulate na zapadnom Balkanu

BERLIN - Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju da obrade zahtjeve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio.

Bh. firmama ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj, problem vize

SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji s Privrednom komorom FBiH objavila je oglas za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj. Kako se navodi, ove godine će biti podijeljeno 2.000 mjesečnih dozvola preduzećima iz BiH za rad u Njemačkoj.

Dačić: Ne postoji opasnost da se Srbiji uvedu vize

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoji opasnost da Evropska unija ponovo uvede vize za srpske državljane, iako je Srbija ukinula vize za građane trećih zemalja.

Najčitanije