Viza

Više od milion stanovnika BiH nema pasoš

SARAJEVO - Iako bh. državljani imaju mogućnost da putuju u 193 zemlje svijeta, interesantno je da više od milion stanovnika BiH ne posjeduje putne isprave. Naime, trenutno je izdato 2.219.220 pasoša bh. stanovnicima, a u toku je i proces liberalizacije viznog režima s dodatnih pet država.

EU poziva na oštrije provjere podnosilaca za zlatnu vizu

BRISEL - Evropska unija upozorava zemlje koje imaju unosne šeme i izdaju pasoše i vize bogatim strancima, da pojačaju kontrolu iz bojazni da bi se mogli ogriješiti o sigurnosne i poreske zakone.

Haradinaj potvrdio: Ne idem u Ameriku, odbili su mi zahtjev za vizu

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, potvrdio je danas da su SAD odbile njegov zahtjev za vizu i da, kako je rekao, ovog puta neće ići u Ameriku.

EU nezadovoljna zbog ukidanja viza Kini

BRISEL, SARAJEVO - EU izrazila je primjedbu na odluku vlasti BiH da kineskim državljanima bude omogućeno bezvizno putovanje.

Koliko je "moćan" pasoš Bosne i Hercegovine?

Državljani Japana i Singapura nisu više vlasnici "najjačeg" pasoša na svijetu. Potpuno neočekivano, vrh liste zauzeli su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Njemačke vize za "bakšiš" od 13.000 evra

BERLIN - Lokalno osoblje Generalnog konzulata Njemačke u iračkom Erbilu, glavnom gradu kurdske regije na sjeveru zemlje, "zarađivali su na patnji izbjeglica i izgradili cijeli korumpirani sistem" izdajući sirijskim izbjeglicama lažne njemačke vize za "bakšiš od čak 13.000 evra.

Radna viza i dalje uslov: Radnici iz BiH ipak neće lako do posla u Njemačkoj

BANJALUKA - Zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj u narednoj godini neće biti jednostavno, kao što se u prvi mah mislilo, jer će i dalje jedan od glavnih uslova biti radna viza.

Delegacija EU: Ne uvode se vize, već ETIAS

SARAJEVO - Građanima Bosne i Hercegovine koji žele putovati u zemlje Evropske unije neće biti potrebne vize, već će biti uveden sistem online registracije - Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), saopštila je Delegacija EU u BiH, komentarišući pojedine navode da će od 2021. godine biti uveden vizni režim za građane BiH i još 61 države svijeta.

Građanima BiH će od 2021. godine trebati viza za EU

Od početka 2021. godine državljani Bosne i Hercegovine, kao i još 61 države svijeta, uključujući i Sjedinjene Američke Države, koji žele putovati u Evropsku uniju, moraće prethodno osigurati vizu.

Uskoro sporazum o ukidanju viza između BiH i Bjelorusije

BANJALUKA - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je tokom sastanka sa ambasadorom Bjelorusije za BiH Aleksandrom Hainovskim da će jedan od prvih koraka ka unapređenju saradnje dvije zemlje biti potpisivanje sporazuma o ukidanju viza, čija je procedura u toku.

Najčitanije