Vladimir Đukanović

Crkva brvnara 117 godina čuva tajnu buntovnika sa Zmijanja

...sad ovo, pazi dobro. Ja hoću da se ženim. I to ovako: da se ja i ti vjenčamo tamo u Jošavci kod onog tvog popa. Za to ne treba niko da zna. Ja ću izvaditi od svog popa vjenčanicu, pa ću tamo doći da se u najvećoj tišini vjenčamo. Ja neću ni oca zvati, ni brata - nikog! Onda ću te poljubiti kao svoju ženicu i ostaviti kod majke, a ja ću nastaviti školu. I još za dvije godine sam svoj čovjek.

Đukanović za "Nezavisne": Prošlost moramo sačuvati za budućnost

Meni je važno da prikupim što više podataka o materijalnom i nematerijalnom nasljeđu Republike Srpske, a koje je danas živo, i da ga sačuvamo za buduće generacije. Mislim da je to najispravniji način za nas etnologe. Ako to ne budemo radili, onda će ostati ogromna praznina u vremenu, riječi su ovo Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika, etnologa i koordinatora Odjeljenja za nematerijalno kulturno nasljeđe u Muzeju Republike Srpske.

Objavljena knjiga "Legende i očuvanje crkava brvnara u RS"

BANJALUKA - Iz štampe je izašla knjiga muzejskog savjetnika etnologa Vladimira Đukanovića, "Crkve brvnare u Republici Srpskoj - legende ili istine, knjiga 1". Knjiga je nastala na osnovu višegodišnjeg istraživačkog rada, terenskih i arhivskih istraživanja.

Ðukanović primio akreditive srpskog ambasadora

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Srbije Vladimira Božovioća, istakavši da određene razlike i nerazumijevanja povodom nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne treba da budu iskorišćene kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju dve države.

IFIMES: CPC postaje unijatska s poglavarom u Vatikanu

Strah da će u Crnoj Gori doći do rata zbog imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) ravan je mišljenju da će država izaći iz NATO-a u budućnosti, ocjena je Instituta iz Ljubljane.

Najčitanije