Voćari

Rod šljive u BiH slab, ali sa otkupom nema problema

BANJALUKA, TUZLA - Rod šljiva u BiH je ove godine, prema riječima poljoprivrednika, zbog kasnih mrazeva slab, a uprkos tome, dok su voćari u Srpskoj zadovoljni otkupnom cijenom, koja je ista kao i lani i iznosi oko 80 feninga po kilogramu, u pojedinim kantonima u FBiH cijene još nisu utvrđene.

Voćarima i uzgajivačima svinja pomoć od 2,2 miliona km

BANJALUKA - Proizvođačima voća i uzgajivačima svinja u Republici Srpskoj biće isplaćena sredstva podrške u ukupnom iznosu od 2,2 miliona KM radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Zbog proljetnih mrazeva prepolovljeni prinosi kruške i jabuke u Srpskoj

BANJALUKA, GRADIŠKA - U Republici Srpskoj pri kraju je berba jabuke i njen rod je umanjen za oko 50 odsto, dok je berba kruške završena, čiji rod je umanjen za 50-60 odsto.

Proizvodnja aronije postala neisplativa

Konzumiranjem aronije mnogi su uspjeli ojačati imunitet, poboljšati svoje zdravlje i osjećati se jače, energičnije i bolje.

Nepovoljna godina za voćare u Srpskoj, desetkovan rod voća

BANJALUKA, GRADIŠKA - Za voćarsku proizvodnju u Republici Srpskoj ova godina bila je jedna od težih, jer su loše vremenske prilike dovele da pojedine voćne vrste nemaju na svojim zasadima čak ni jednog ploda.

Hladnoća i snijeg dokrajčili voćke

BANJALUKA - Niske temperature koje su proteklih nekoliko dana zahvatile BiH, a negdje je pao i snijeg, već su pobrale veći dio plodova voća, a voćari u narednim danima očekuju da bi još veća najavljena hladnoća mogla dokrajčiti voćke.

Zahlađenje voću spas u zadnji čas

BANJALUKA, PRIJEDOR - Najavljeno zahlađenje, sa mogućom susnježicom i snijegom, neće naškoditi voću, već će, naprotiv, pogodovati za voćarstvo kako bi se vegetacija koja je već počela malo zaustavila.

Voćari u problemima: Radnicima mala dnevnica od 50 KM

Jovo Dragojević, najveći bh. proizvođač sadnica voća, paulovnije i ukrasnog drveća, pribojava se da neće moći ispuniti zahtjeve tržišta. U njegovom rasadniku u Bereku kod Nove Topole ima na desetine hiljada sadnica raznog voća, spremnih za vađenje i tržište, ali nema radnika. Zbog toga je Dragojević potražio spas u Srbiji.

Voćari očekuju maksimalan rod

KOSTAJNICA - Voćari u Kostajnici ove godine očekuju maksimalan rod gotovo svih voćnih kultura, rekao je Srni viši stručni saradnik u opštinskoj poljoprivrednoj službi Miroslav Stijak.

Povrtari: Nama ni marke; Voćari: Brza reakcija Vlade

BANJALUKA - Povrtari u Republici Srpskoj nezadovoljni su mjerama za ublažavanje posljedica suše jer, kako tvrde, od najavljenih 11 miliona KM pomoći iz budžeta za njih nije predviđena nijedna marka.

Najčitanije