Voće

Ovo su najzdravije vrste voća

Kada se okreću zdravoj ishrani, mnogi posežu za povrćem, integralnim žitaricama, dok voće ostaje u zapećku. To je velika greška - poručuju nutricionisti, a naročito ako se uzme u obzir da postoji supervoće tj. najzdraviji plodovi koju možete pojesti.

Zamrznute, svježe ili konzervirane namirnice: Koje su najhranjivije

Konzervirano i zamrznuto voće i povrće smatra se manje hranjivim od svježih verzija. Ali nije uvijek tako.

Dojčinović: Mraz dodatno oštetio voćke

GRADIŠKA - Niska temperatura i mraz oštetili su zasade voća u većini krajeva Republike Srpske - nešto manje na području Majevice, a znatnije u potkozarskom kraju, gdje su i najveće površine, izjavio je Srni predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Kako se zaštititi od pesticida u ranom voću i povrću?

Nema roditelja koji svojoj djeci ne želi da priušti prve jagode i ostalo rano voće i povrće koje se uveliko može naći na zelenim pijacama. Da li im kupovinom prvih plodova čine veću štetu nego korist izlažući ih povišenoj količini pesticida i drugim štetnim hemijskim sredstvima i kako se zaštititi?

Voćari na vrijeme da zaštite zasade od mraza

Tokom ove sedmice očekuje se jak mraz, pa je voćarima savjetovano da se na vrijeme pripreme, s obzirom na to da se većina voćnih zasada nalazi u fazi početka ili punog cvjetanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ove godine manji rod voća

BANJALUKA, GRADIŠKA - Snijeg i niske temperature koji su ovih dana pogodili Republiku Srpsku pričinili su ogromnu štetu voću, a posebno ranim sortama poput trešanja, breskvi i šljiva, tako da se i za rod voća ove godine može očekivati da bude manji i lošiji, saglasni su voćari.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima da zaštite voće

BANJALUKA - Poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj savjetovano je da zbog najavljene niske temperature vazduha, mraza i snijega naredne sedmice, zaštite osjetljive kulture, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Koliko je zdravo konzumirati zamrznuto voće i povrće?

Zamrznuta hrana pristupačan je način da se dođe do dnevne doze voća i povrća, pogotovo u periodima kada mu nije sezona, a s tolikim izborom uvijek se može pronaći ono što volimo. Ipak, postavlja se pitanje koliko je zdravo.

Registrovan blagi rast izvoza voća i povrća

SARAJEVO - U BiH je u prošloj godini registrovan rast izvoza voća i povrća za 7,4 miliona KM, odnosno četiri odsto u odnosu na 2018. godinu.

Raste uvoz voća i povrća: Strane voćke preplavile domaće trpeze

BANJALUKA - Kupus iz Sjeverne Makedonije, zelena salata iz Albanije, kruške iz Italije i drugo voće i povrće iz uvoza preplavili su tržište BiH, a o čemu najbolje svjedoče podaci da je tokom prošle godine uvezeno oko 306,7 miliona kilograma raznog voća i povrća, što je za oko 26 miliona više nego 2018. godine.

Najčitanije