Voće

Namirnice koje je bolje kupovati smrznute

​Ponekad smrznute namirnice imaju i više nutritivnih vrijednosti od svježih, a niske temperature će spriječiti njihovo kvarenje.

Razlozi zašto ove zime treba da uživate u mandarinama

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. vijeka.

Koliko je zapravo zdravo suvo voće

Suvo voće posebno jedemo tokom zime.

Sedam namirnica koje spremaju organizam za zimu

Jesen je pravo vrijeme da pripremimo organizam za zimu i ono što nas uobičajeno čeka, a to je povećana cirkulacija virusa i veća mogućnost za prehladu.

Napravite liker i sok od trnjina, ljekovitog dara prirode

Trnjina je biljka čiju ljekovitost narodna medicina poznaje od davnina, a u ljekovite svrhe koriste se svi njeni dijelovi - korijen, kora, cvijet, listovi i plodovi.

Zdrava voćka: Bolje dunja na tanjiru nego na ormaru

Ako je kesten kralj jeseni, onda dunju možemo nazvati njegovom kraljicom.

Plod jeseni: Mušmule, zaboravljeno zdravo voće

Mušmule, voće interesantnog naziva, potiču iz jugozapadne Azije, odakle su prenesene u Evropu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo su se proširile po cijelom Starom kontinentu.

Rod šljive u BiH slab, ali sa otkupom nema problema

BANJALUKA, TUZLA - Rod šljiva u BiH je ove godine, prema riječima poljoprivrednika, zbog kasnih mrazeva slab, a uprkos tome, dok su voćari u Srpskoj zadovoljni otkupnom cijenom, koja je ista kao i lani i iznosi oko 80 feninga po kilogramu, u pojedinim kantonima u FBiH cijene još nisu utvrđene.

Pronađene netaknute korpe s voćem iz IV vijeka p.n.e.

Pletene korpe ispunjene voćem iz četvrtog vijeka prije nove ere i stotine drevnih keramičkih artefakata i predmeta od bronze otkriveno je u potopljenim ruševinama skoro legendarnog grada Herakliona na obali Egipta.

Ljetno voće koje oporavlja organizam

Bez puno dileme, voće je, pored povrća, najpoželjnija hrana na trpezi tokom ljetne sezone, jer je bogato antioksidantima, vitaminima i mineralima.

Najčitanije