Vrt

Šta i kako sijati i saditi u jesen?

Ako još niste započeli s uzgojem zimskog povrća, još imate vremena posijati i posaditi veliki broj vrsta. Kraj septembra i oktobar idealni su za sjetvu i sadnju kupusnjača, crvenog luka i bijelog luka, raznih salata, korijandera, repe.

Zoo-vrt prikuplja novac da napravi crvenoj pandi babine

Mei Mei i Mošu, bračni par crvenih panda u Zoološkom vrtu Oregon, dočekao je prinovu 18 juna ove godine. Ovaj mališan je odličnog zdravlja, i po riječima osoblja Zoo vrta, "drijema kao šampion". Ali, postoji jedan problem, mališan je bio neplanirana panda. Dolazak mališana na svijet je sve prijatno iznenadio, ali sada zoološki vrt treba da adekvatno opremi stanište crvene pande, te su se obratili posjetiocima za pomoć.

Supružnici 40 godina njeguju oazu cvijeća i zelenila

SANSKI MOST - Ismet i Sadija Palaškić iz Sanskog Mosta ponosni su vlasnici oaze prepune zelenila i cvijeća, koja se smjestila u Šabića sokaku, maloj gradskoj ulici skrivenoj od pogleda prolaznika.

Zoološki vrt Bingo kraj Tuzle, ideja za sadržajan vikend

Zoo vrt Bingo otvoren je prije četiri godine, nalazi se u blizini Tuzle, tačnije u Bosanskoj poljani, te ima 39 životinjskih vrsta sa blizu 400 životinja, što uz mnoštvo drugih zabavnih sadržaja predstavlja svojevrsnu atrakciju u Bosni i Hercegovini.

Raskošna ljepotica hortenzija

Hortenzija je ukrasna biljka koja se često koristi u cvjetnim aranžmanima, krasi mnoge bašte, vrtove, balkone i terase, a mnogi je gaje i kao sobnu biljku.

"Najružniji prasići na svijetu" stigli u londonski zoo-vrt

Dvije indonežanske svinje, čjiu vrstu često nazivaju "najružnijim prasićima na svijetu", stigle su londonski Zoološki vrt.

Najstariji živi američki aligator na svijetu, Muja u Beogradu od 1937.

Na današnji dan 9. avgusta 1937. godine u Zoološki vrt u Beogradu stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svijetu, objavio je Beogradski zoološki vrt.

Ljiljan, egzotičan mirisan cvijet

Ljiljan je rod jednosupnica iz porodice Liliaceae, trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Rod obuhvata oko 85 vrsta lukovičastih biljaka rasprostranjenih u umjerenim regijama sjeverne hemisfere. Uzgajaju se u vrtovima, ali i u saksijama, a cvjetaju tokom ljeta.

Orangutanska rođendanska proslava

Velika zakuska priređena je u zoo-vrtu u Pertu u dijelu sa orangutanima. Povod je bio veliki jubilej Sekare, stanovnice vrta koja slavi 30. rođendan.

Sanjanka uredila "rajsku oazu" ispred zgrade

SANSKI MOST - Mirsada Topalović, stanarka u naselju Vedro polje, u Sanskom Mostu, uredila je pravi botanički vrt ispred zgrade u kojoj živi, a u ovoj oazi zelenila, cvijeća i ljepote svakodnevno uživa njena porodica, ali i drugi stanari. Kaže kako je spontano došla na ideju da na ovaj način oplemeni prostor koji je godinama bio zapušten, siv i jednoličan, a o njenom poduhvati svi imaju samo riječi hvale.

Najčitanije