Vuk Karadžić

Roditelji đaka iz Česme zbog gužvi traže dodatne autobuske termine

BANJALUKA - Roditelji učenika koji iz Česme svakodnevno linijom broj 9 idu u centralnu OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku traže uvođenje dodatnih termina ovog autobusa da bi đaci izbjegli velike gužve u vozilu.

Pokrenuta inicijativa za ulicu Vuka Karadžića u Beču

BEČ - Šef odborničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) u 22. bečkoj opštini (Donauštat) Zoran Ilić pokrenuo je inicijativu da jedna ulica u tom dijelu Beča dobije ime reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Njemački oftalmolog: Srpska ćirilica najmanje zamara oči

Njemački oftalmolog dr Verner Veber nazvao je srpsku ćirilicu "prvom azbukom svijeta". On je odbranio doktorsku disertaciju u Lajpcigu 1937. godine na temu "Azbuke svijeta" kada je ustanovio da je srpska ćirilica "odmor za oči".

Izložba "Bolnica Stobart" - Veliki rat iz ženskog ugla

BIJELJINA - Izložba Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" iz Kragujevca "Bolnica Stobart" o britanskim bolničarkama u Srbiji tokom Velikog rata otvorena je danas u bijeljinskoj biblioteci, gdje će gostovati narednih 15 dana.

Na današnji dan umro najveći reformator srpskog jezika Vuk Karadžić

Reformator srpskog jezika i pravopisa Vuk Stefanović Karadžić, jedna od najznamenitijih ličnosti srpske kulture, tvorac novog pravopisa i književnog jezika, umro je na današnji dan 1864. godine.

Đaci do proljeća dobijaju učionicu pod vedrim nebom

BANJALUKA - Učenici Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku od proljeća će časove biologije, hemije i prirode i društva moći izvoditi u prirodi, jer će dobiti učionicu u prirodi.

Učenici OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Boriku dobili toplije učionice

BANJALUKA - Učenici Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u naselju Borik nastavu pohađaju u toplijim učionicama nakon što su na objektu urađeni nova fasada, stolarija i termička izolacija krova.

Održana akademija povodom 200 godina od "Srpskog rječnika"

U svečanoj dvorani bečkog Univerziteta sinoć je održana svečana akademija povodom 200-te godišnjice od izdavanja srpsko-njemačkog rječnika - "Srpskog rječnika" Vuka Stefanovića Karadžića.

Priče o Vuku i jeziku kroz dvije izložbe

BANJALUKA - Kako je srpski jezik došao dokle je došao? Na koji je način Vuk Stefanović Karadžić po jednima izvršio reformu, a po drugima revoluciju u srpskom jeziku, i da li je zapravo Vuk autor prvog srpskog bukvara ili je bilo bukvara i prije Vuka?

Bista Vuka Stefanovića Karadžića postavljena ispred Filološkog faklulteta

BANJALUKA - Povodom 42. godine uspješnog rada i postojanja Univerziteta u Banjaluci, u sklopu manifestacije "Dani Univerziteta", ispred Filološkog fakulteta postavljena je bista Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora i tvorca novog srpskog jezika i književnosti.

Najčitanije