Vulkan

Otkrivena podzemna vatrena rijeka koja "hrani" vulkane širom svijeta

Ogromna podzemna rijeka lave, nalik na razgranato stablo drveta, koji "hrani" mnoge vulkane na Zemlji, mapirana je zahvaljujući međunarodnom timu naučnika.

Naučnici: Erupcija vulkana Tonga bila jača i od atomske bombe

Erupcija vulkana Tonga u januaru potvrđena je kao najveća eksplozija u atmosferi koja je zabilježena modernim instrumentima, navodi BBC.

NASA otkrila ledene vulkane na Plutonu

Prema novoj naučnoj studiji, slike Plutona koje je snimila NASA misija Novi horizonti (New Horizons) otkrile su novo iznenađenje: ledene vulkane, prenosi CNN.

Proradio najaktivniji vulkan u Evropi

RIM - Italijanska Etna, najviši i najaktivniji vulkan u Evropi, proradio je na spektakularan način, osvjetlivši noćno nebo eksplozijama i svjetlocrvenom rastopljenom lavom.

Dim sa Tonge stigao na pola puta do svemira

​Britanski naučnici su analizom meteoroloških satelitskih podataka izračunali da je stub dima nastao erupcijom vulkana u Tongi dostigao visinu od oko 55 kilometara iznad površine Zemlje.

Očajnički uklanjali pepeo sa piste, stigao prvi avion s pomoći u Tongu

VELINGTON - Prvi avion s inostranom pomoći stigao je u Tongu, donoseći prijeko potrebnu vodu i druge zalihe, javlja BBC.

Prve fotografije sa Tonge, ostrva poplavljena i pod pepelom

LONDON - Prve fotografije poslije erupcije vulkana kod Tonge i cunamija koji je pogodio ostrva u tom arhipelagu pokazuju zemljište i drveće prekriveno pepelom i ogromnu štetu koju je nanijela vulkanska erupcija.

Naučnici proglasili kraj erupcije vulkana na La Palmi

Naučnici su danas proglasili kraj erupcije vulkana Kumbre Vijeha, na španskom ostrvu La Palma, koja je trajala blizu 100 dana.

Island se sprema u vulkanu izbušiti rupu duboku dva kilometra, žele doći do magme

Vulkan Krafla s velikim kraterskim jezerom tirkizne boje, oblacima dima i bazenima sumpornog blata jedno je od najimpresivnijih islandskih prirodnih čuda.

Vulkan koji nedjeljama uništava turističko ostrvo sada još opasniji

Vulkan koji već petu nedjelju eruptira na španskom ostrvu La Palmi ne samo da ne pokazuje znakove posustajanja nego postaje sve aktivniji, potvrdili su zvaničnici.

Na vulkanskom ostrvu sve više foka, naučnici ne znaju zašto

U zadnjih nekoliko decenija došlo je do značajnog smanjenja populacije foka krznaša na Aljaski, ali nedavno se njihov broj neočekivano povećao na malom ostrvu Bogoslof, koji je zapravo vrh aktivnog podvodnog vulkana.

Etna ponovno eruptirala

Vulkan Etna na ostrvu Sicilija ponovno je eruptirala nakon vrlo aktivne godine za jedan vulkan.

Sančez: Španija će ubrzati slanje pomoći na La Palmu

LA PALMA - Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas da će vlada ubrzati slanje pomoći teško pogođenoj poljoprivrednoj i ribarskoj industriji na ostrvu La Palma, gdje se danas urušio dio vulkana, a užarena lava teče više od mjesec dana od početka erupcije.

Novi potok lave prijeti kućama na La Palmi

MADRID - Novi potok lave slijeva se niz vulkan Kumbra Vijeha na Kanarskim ostrvima i prijeti da prekrije kuće i imanja u gradu Lod Ljanos de Aridane zbog čega je evakuisano oko 800 ljudi.

Vulkan na La Palmi izbacuje blokove lave veličine zgrade

LA PALMA - Blokovi rastopljene lave veličine trospratne zgrade kreću se danas niz padinu vulkana na španskom ostrvu La Palma, gdje je zabilježena i serija potresa, tri sedmice nakon erupcije.

Najčitanije