ZAPADNI BALKAN

Njemačka danas odlučuje o uvozu radnika iz regiona

BERLIN, BANJALUKA - Odluka o dovođenju nekvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana naći će se danas na sjednici njemačkog Bundesrata, Gornjeg doma njemačkog parlamenta, u kojem je zastupljeno 16 njemačkih saveznih država, rečeno je "Nezavisnim" u toj instituciji.

Šta predviđa investicioni paket EU vrijedan devet milijardi evra

BRISEL - BiH i ostale zemlje zapadnog Balkana neće moći računati na evropsku pomoć u okviru investicionog paketa vrijednog devet milijardi evra, a koji je u utorak predstavio Oliver Varhelji, komesar za proširenje, ako ne bude bilo više političke volje za sprovođenje temeljnih reformi nego do sada.

Izvještaj Evropske komisije: BiH nije napredovala u oblasti pravosuđa

BANJALUKA, BRISEL - U oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije BiH od objavljivanja Mišljenja Evropske komisije nije ostvarila napredak, a u većini drugih oblasti zaostaje za zemljama u regionu, proizlazi iz Izvještaja o napretku za zapadni Balkan koji je Evropska komisija danas podnijela Evropskom parlamentu i Evropskom savjetu i objavila na svom sajtu.

Varhelji predstavio nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan

BEOGRAD - Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliver Varhelji predstavio je danas nacrt Ekonomsko-investicionog plana za zapadni Balkan na video-konferenciji na kojoj su učestvovali ministri spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona, među kojima i ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Mali: Mini Šengen će uskoro postati realnost zapadnog Balkana

SARAJEVO - Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će "mini Šengen" uskoro postati realnost zapadnog Balkana, kao i da je ključna korist nedavno potpisanog sporazuma u Vašingtonu brža integracija u svjetsku trgovinu i ekonomski razvoj cijelog regiona.

Mini-Šengen - moguće jedinstveno tržište na zapadnom Balkanu

BANJALUKA, BRISEL - Iako se ovih dana mnogo govori o uspostavljanju mini-Šengena, u mnogo diskusija koje se vode još nisu jasni brojni detalji kako bi taj sporazum funkcionisao u praksi.

Region na jesen postaje jedan od prioriteta Brisela

BRISEL, BANJALUKA - Zemlje zapadnog Balkana na jesen mogu očekivati značajan iskorak u nastavku evropskih integracija jer će region biti na vrhu prioriteta u Briselu, piše dobro obaviješteni briselski portal Euroactiv, pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.

Na Breneru pojačane kontrole povratnika sa Balkana

Vlasti austrijske pokrajine Tirol pojačale su danas zdravstveno policijske kontrole na graničnom prelazu Brener.

Radne vize za zapadni Balkan posvađale njemačke partije

BERLIN, SARAJEVO - Debata o produženju zakona po kojem bi nekvalifikovana radna snaga sa zapadnog Balkana mogla i dalje dobijati radne vize nakon isteka važećeg zakona krajem godine se zahuktava, a stranke su bliže kompromisnom rješenju.

EU pojačala pomoć zapadnom Balkanu

BANJALUKA, BRISEL - EU je pojačala pomoć zemljama zapadnog Balkana usljed korone kako bi suzbila negativne narative da je ovaj region zaboravljen, a posljednjih mjeseci isporučeno je medicinske pomoći BiH u vrijednosti od sedam miliona evra, objavljeno je na stranici Evropske službe za spoljne poslove, koju vodi španski diplomata Žozef Borel.

Najčitanije