Začin

Biljke i začini dobri za koncentraciju

Studenti su poznati po tome što su zainteresovani za biljke koje poboljšavaju koncentraciju, a najnovija istraživanja pokazuju da je došlo do navale na ruzmarin.

Koja su ljekovita dejstva timijana

Timijan, kod nas još poznat i kao majčina dušica, jedna je od najomiljenijih i najrasprostranjenijih aromatičnih začinskih biljaka. Još u staroj Grčkoj korišćen je kao začin, ali i kao ljekovita biljka.

Šta se događa vašem tijelu kad jedete začinjenu hranu?

Utapali svoju hranu u habanero umacima ili obožavali ljuti kari, neki ljudi žive za pikantne okuse, dok drugi to ne mogu niti probati. Širok je spektar jela koja spadaju u začinjenu hranu, a jedno od najpoznatijih su čili papričice. "One sadrže aktivni sastojak koji se zove kapsaicin, koji djeluje iritirajuće", kaže profesor Stuart Bloom, gastroenterolog u bolnici The Wellington u Velikoj Britaniji.

Kako da čuvamo nanu, bosiljak i peršun u kući

Sve vrhunske kuvarice znaju da je začinsko bilje odličan dodatak svakom jelu.

Začinite novogodišnju trpezu kardamom

Blago slatkasti i aromatični ukus u koji se lako zaljubiti na prvi miris odlikuje kardamom.

Galangal: Tajlandska zamjena za đumbir kiselkastog okusa

Galangal je veoma popularan začin u cijeloj jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen kod mnogih kao dio tajlandske kuhinje. Zemlja porijekla galangala je ostrvo Hajnan u Kini.

Klinčić - aromatični dodatak koji ubija bakterije

Neizostavan je dio toplih zimskih napitaka ili domaćih poslastica, poput medenjaka, u tragovima se može naći u zubnim pastama ili losionima za tijelo, kao i parfemima, a riječ je o klinčiću, poznatom ljekovitom začinu.

Cimet: Mitovi čuvali tajnu začina cjenjenijeg od zlata

Nekada davno cimet se smatrao jednom od najluksuznijih namirnica na svijetu. Najraniji spomen cimeta datira iz Egipta 2.000 godina prije nove ere, a korišten je kao lijek, mirisno sredstvo pri balzamovanju, konzervans i začin.

Tasmanijski biber: Začin koji se slaže sa varivom i mesom divljači

U vrijeme kada se sve više posvećuje pažnja ishrani i samom pripremanju hrane, kada su srušene barijere šta se sa čim slaže, kada je eksperimentisanje s ukusima i sastojcima svakodnevica ne samo za vrhunske šefove kuhinja nego i za sve koji pripremaju obroke u svojim domovima, raznovrsnost začina je tu da ponudi i podigne raznolikost ukusa.

Crni limun: Popularni sastojak jela Bliskog istoka

Otvaranjem tržišta, a time i sve boljom snabdjevenošću trgovina, svijet začina i začinskih mješavina postao je pristupačniji, tako da danas gotovo da nema domaćinstva u kojem se ne praktikuje moderna evropska, azijska, kineska ili neka druga strana kuhinja, koja obavezno uključuje različite egzotične začine.

Zvjezdasti anis: Sladak i gorak dodatak slanim i slatkim jelima

Zvjezdasti anis upotrebljava se kao začin tek oko 500 godina. Prije toga upotrebljavao se uglavnom zbog svog mirisa u medicini.

Iđirot: Onaj koji produžava život

Iđirot (Atorus calamus) je široko rasprostranjena višegodišnja biljka koja hiljadama godina raste na istoku - u Kini, Indiji i Japanu. Veoma je cijenjen u tradicionalnoj kineskoj medicini, a jedan car čak mu je dao ime "onaj koji produžava život".

Čubar: Zdravija zamjena za biber s ukusom majčine dušice

Vrtni čubar (Satureja hortensis) je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka iz porodice usnača. Raste na području jugoistočne Evrope i zapadne Azije, a na području Sredozemlja se može naći kao samonikla biljka na kršnim i sunčanim planinskim obroncima. Takođe raste i uz puteve i pruge, ali na kamenitim mjestima.

Kurkuma: Začin, ali i lijek

Kurkuma je čudesni začin iz porodice đumbira, poznata po intenzivnoj žutoj boji i karakterističnom toplom i pikantnom ukusu.

Za'atar: Obavezni sastojak na Bliskom istoku

Začin za'atar (zatar) je jedna od najpopularnijih začinskih mješavina na Bliskom istoku. Postoje određene razlike u odnosu na regiju u kojoj se nalazite, ali je neizostavni dio kuhinje, još od srednjeg vijeka.

Najčitanije