Zagađenje

Zagađenje vazduha godišnje odnese 400.000 života, u BiH čak 27 odsto

Zagađenje vazduha i dalje je jedna od najvećih opasnosti po zdravlje u Evropi, a svake godine više od 400.000 preuranjenih smrtnih slučajeva uzrokovano je zagađenjem vazduha u Evropskoj uniji, navodi se u izvještaju Evropske agencije za okolinu (EEA).

U bivšem pogonu sarajevske fabrike kontaminirano 4.000 metara kvadratnih

SARAJEVO - U bivšem pogonu fabrike "Energoinvest" u sarajevskom naselju Stup radioaktivnim cezijumom-137 kontaminirana je površina od 4.000 metara kvadratnih, a prijava o ovom vanrednom radiološkom događaju primljena je još u decembru prošle godine, saopšteno je iz Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

U Atlantskom okeanu pluta 21 milion tona plastike

LONDON - U Atlantskom okeanu pluta između 12 i 21 milion tona plastičnih predmeta, pokazuju najnovija naučna istraživanja objavljena u žurnalu "Prirodne komunikacije".

Maske za lice pogoršavaju već ozbiljnu krizu zagađenja

Lična zaštitna oprema za jednokratnu upotrebu (PPE) značajno doprinosi već ozbiljnoj krizi plastičnog zagađenja, upozoravaju stručnjaci.

UN: Zagađenje vazduha u korelaciji sa smrtnošću od COVID-19

NJUJORK - Globalno zagađenje vazduha i emisija gasova s efektom staklene bašte u korelaciji su sa globalnom stopom smrtnosti od COVID-19, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije novog virusa korona na najveće svjetske gradove.

Trećina morskih plodova Tirenskog mora zaražena mikroplastikom

Oko 35 odsto riba, dagnji, škampa i drugih morskih bića koja se vade iz Tirenskog mora, zaražena su mikroplastikom, upozorava "Grinpis Italija".

Plaža na Korčuli zagađena fekalnim vodama, kupanje se ne preporučuje

Na plaži Prižbi na Korčuli došlo je do onečišćenja mora fekalnim vodama te iz Dubrovačko-neretvanske županije upozoravaju kako se do daljnjeg ne preporučuje kupanje, javlja Dalmatinski portal.

U Kini poslije otvaranja ponovo zagađen vazduh

PEKING - Nivo zagađenja u pojedinim dijelovima Kine veći je nego prošle godine, nakon što je opao tokom strogih mjera karantina zbog virusa korona, rezultat je analize Centra za istraživanje energije i čistog vazduha sa sedištem u Helsinikiju (CREA).

Pandemija povećava zagađenje plastičnim otpadom

Pandemija virusa korona dovela je do povećane proizvodnje i upotrebe zaštitne opreme koja je napravljena od plastike.

Zaustavljen društveni život, ali ne i zagađenje prirode

BANJALUKA, SARAJEVO - Vanredna situacija izazvana pandemijom kovida-19 u BiH zaustavila je društveni život, ali ne i uništavanje prirodnih dobara radi koristoljublja i bogaćenja pojedinaca eksploatacijom prirode.

Najčitanije