Zagađenje

Krajnje je vrijeme da se bavimo zagađivačima

Stanovnici pojedinih gradova Bosne i Hercegovine žive u gotovo najzagađenijim gradovima u Evropi, a nekim danima, kako pokazuju mjerenja, i u svijetu. U trenutnom periodu zrak u Sarajevu, Tuzli i Jajcu je okarakterisan kao nezdrav dok je indeks kvaliteta zraka u Visokom, Zenici i Lukavcu iznad 200 te je okarakterisan kao vrlo nezdrav.

U FBiH niko ne vodi brigu o Jadranskom moru

SARAJEVO - Federacija BiH još nije uspostavila osnovne pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora, ali ni ostalih voda, pokazala je sprovedena revizija.

"Proglasite klimatsko vanredno stanje"

Svjetski lideri trebalo bi da proglase "klimatsko vanredno stanje" u svojim zemljama kako bi podstakli akciju i izbjegli katastrofalno globalno zagrijavanje, poručio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres u uvodnoj riječi na klimatskom samitu.

Eko-udruženja u BiH: Nezdrave čestice prolaze i kroz maske

BANJALUKA, SARAJEVO - Kvalitet vazduha u više gradova u FBiH juče su iz eko-udruženja okarakterisali kao loš, a crvenom bojom upozoreno je stanovništvo s bolestima srca i disajnih organa, te trudnice i starije osobe, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo da, kažu, izbjegavaju i svi ostali.

Masovan pomor životinja na plaži poluostrva Kamčatka

Ruske vlasti na poluostrvu Kamčatka upozorile su u subotu stanovnike da izbjegavaju plažu na kojoj je došlo do masovnog pomora životinja.

Zagađenje vazduha godišnje odnese 400.000 života, u BiH čak 27 odsto

Zagađenje vazduha i dalje je jedna od najvećih opasnosti po zdravlje u Evropi, a svake godine više od 400.000 preuranjenih smrtnih slučajeva uzrokovano je zagađenjem vazduha u Evropskoj uniji, navodi se u izvještaju Evropske agencije za okolinu (EEA).

U bivšem pogonu sarajevske fabrike kontaminirano 4.000 metara kvadratnih

SARAJEVO - U bivšem pogonu fabrike "Energoinvest" u sarajevskom naselju Stup radioaktivnim cezijumom-137 kontaminirana je površina od 4.000 metara kvadratnih, a prijava o ovom vanrednom radiološkom događaju primljena je još u decembru prošle godine, saopšteno je iz Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

U Atlantskom okeanu pluta 21 milion tona plastike

LONDON - U Atlantskom okeanu pluta između 12 i 21 milion tona plastičnih predmeta, pokazuju najnovija naučna istraživanja objavljena u žurnalu "Prirodne komunikacije".

Maske za lice pogoršavaju već ozbiljnu krizu zagađenja

Lična zaštitna oprema za jednokratnu upotrebu (PPE) značajno doprinosi već ozbiljnoj krizi plastičnog zagađenja, upozoravaju stručnjaci.

UN: Zagađenje vazduha u korelaciji sa smrtnošću od COVID-19

NJUJORK - Globalno zagađenje vazduha i emisija gasova s efektom staklene bašte u korelaciji su sa globalnom stopom smrtnosti od COVID-19, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije novog virusa korona na najveće svjetske gradove.

Najčitanije