Zagađenost vazduha

Po zagađenosti vazduha BiH ponovo na spisku najgorih

Prema podacima iznesenim u analizi koju je proveo "Greenpeace", termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida (SO2) koje su registrovali NASA sateliti.

Smanjena zagađenost vazduha

Zagađenost vazduha u većini gradova Federacije BiH u kojima se vrše mjerenja jutros je znatno manja u odnosu na prethodne dane, tako da je vazduh ocijenjen kao umjereno zagađen.

U BiH najzagađeniji vazduh u Evropi

Analiza prošlogodišnjeg stanja vazduha širom svijeta, koju su uradili "Ervižual" (Air visual) i "Grinpis" (Greenpeace), pokazala je da je BiH najzagađenija zemlja Evrope, na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija, a na petom Srbija.

U Zenici jutros nezdrav vazduh

SARAJEVO - Vazduh u Zenici jutros je okarakterisan kao nezdrav jer je vrijednost indeksa kvaliteta iznosila 153, pa je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod srčanih bolesnika i asmatičara.

Jutros najzagađeniji vazduh u Sarajevu i Ilijašu

SARAJEVO - Sarajevo i Ilijaš jutros imaju najzagađeniji vazuduh u Federaciji BiH, koji je prema vrijednosti indeksa kvaliteta, označen kao vrlo nezdrav, podaci su stranice "Zrak.ekoakcija".

Sarajevo među pet najzagađenijih gradova na svijetu

Prema podacima stranice Air Visual Sarajevo je večeras među pet najzagađenijih gradova u svijetu. Naime, izmjerena količina štetnih čestica iznosi 302 AQI.

Sarajevo jutros deveti grad po zagađenosti vazduha u svijetu

Zagađenost vazduha u Sarajevu drastično je porasla, a prema podacima stranice Air Visual najgore stanje je u centru grada gdje koncentracija štetnih čestica ugljenmonoksida iznosi 328 AQI, što čini Sarajevo deveti grad po zagađenosti vazduha u svijetu.

Najveća zagađenost vazduha u Zenici i Sarajevu

SARAJEVO - Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH i jutros je povišena, a najviše u Zenici gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 197 i u Sarajevu gdje on iznosi 194, podaci su stranice "Zrak.ekoakcija".

Kako su Francuska, Norveška i Holandija riješile problem zagađenog vazduha

Problem prekomjernog zagađenja vazduha u Bosni i Hercegovini je moguće riješiti primjenom najboljih iskustava iz svijeta, prilagođeno našim okolnostima. Preduslov je da se političke elite natjeraju da im zdravlje ljudi postane prioritet. Dok god se gradovi tretiraju kao niz građevinskih parcela koje treba unovčiti, a ne kao mjesta na kojima žive ljudi, rješenja neće biti, kaže Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

Najzagađeniji Ilijaš, Lukavac i Tuzla

SARAJEVO - Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH i jutros je visoka, a među najzagađenijim su Ilijaš, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 252, zatim Lukavac sa 218 i Tuzla 209, podaci su sa internet stranice "Zrak.ekoakcija".

Najčitanije