Zagrijavanje

Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrijavanje

Razvoj energetski efikasnijih rashladnih uređaja moglo bi znantno da uspori globalno zagrijevanje, navodi se u izvještaju koji su objavili Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Međunarodna agencija za energetiku.

UN: Temperature bi mogle da pređu ključni prag do 2024.

ŽENEVA - Svjetska meteorološka organizacija upozorila je danas da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina, prvi put, mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

Dramatično ubrzanje klimatskih promjena na dnu okeana

Dublji slojevi okeana zagrivaju se sporije, ali mnogo dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što nagovještava veoma tmurnu budućnost za dubokomorsku faunu, pokazalo je novo istraživanje.

Evropsko tlo se najbrže zagrijava

Evropa se zagrijava brže od svjetskog prosjeka, a novi podaci pokazuju da je prošla godina bila najtoplija od početka mjerenja, navodi Svjetska meteorološka organizacija.

Globalno zagrijavanje istopilo najviši vrh u Švedskoj

Prema najnovijim naučnim mjerenjima, Švedska je u posljednjih nekoliko godina, zbog ubrzanog otapanja glečera na planinskom masivu Kebnekaise, izgubila svoj najviši planinski vrh, javlja The Guardian.

Studija: Drvećem protiv globalnog zagrijavanja

Ekstremne klimatske promjene mogu biti spriječene sadnjom milijardu hektara šume, pokazuju rezultati studije o klimatskim promjenama - IPC C.

Uznemirujući izvještaj: Svijet do 2050. dostiže tačku bez povratka

Analiza koju je objavio "Breakthrough National Centre for Climate Restoration, think-tank" iz Melburna, opisuje klimatske promjene kao "kratkoročno do srednjoročno egzistencijalnu prijetnju ljudskoj civilizaciji" i postavlja vjerovatan scenario gdje ćemo završiti u sljedećih 30 godina ako se ništa ne promijeni, piše portal "Vice".

Globalno zagrijavanje otkriva mračnu stranu Mont Everesta

Usljed globalnog zagrijavanja tope se glečeri na Mont Everestu i otkrivaju tijela nastradalih planinara koji su ostali zatrpani u snijegu i ledu.

Voda u Čileu izbacila hiljade mrtvih sipa

Voda je izbacila na hiljade uginulih sipa na obalu plaže u čileanskom selu Baija Inglesa, pokazali su video-snimci i fotografije objavljene na internetu.

Brzina globalnog zagrijavanja okeana jednaka udaru atomske bombe

LONDON - Brzina globalnog zagrijavanja okeana ekvivalentna je eksploziji jedne atomske bombe u sekundi tokom perioda od 150 godina, a sada je to i do šest puta uvećano, pokazuje nova naučna studija.

Najčitanije