Zagrijavanje

Globalno zagrijavanje loše utiče i na kaktuse

Glavna prijetnja za kaktuse u ovome trenutku je širenje poljoprivrede, uz uništavanje tla, gubitak bioraznolikosti i njihovo sakupljanje u različite svrhe.

Najviše temperature okeana u istoriji zabilježene 2021.

Najviše temperature okeana u istoriji mjerenja zabilježene su 2021, šestu godine zaredom kako je oborena ovaj rekord, piše "Gardijan", navodeći da su svjetski okeani sve topliji, a njihove temperature nastavljaju da rastu.

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom

Globalno zagrijavanje uzrokuje izuzetno brzo topljenje ledenjaka na Himalajima, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Svjetska meteorološka organizacija potvrdila temperaturni rekord za Arktik

Arktički temperaturni rekord koji je iznosio više od 38 Celzijusovih stepeni evidentiran je prošle godine u sibirskome gradu Verkhoyansku tokom dugotrajnog toplotnog vala, koji je izazvao zabrinutost zbog intenziteta globalnog zagrijavanja, potvrdila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Pet namirnica koje griju tijelo

Kako su zima i hladno vrijeme faktori koji nepovoljno utiču na imunitet, budući da je to sezona virusa i prehlada, zdravlje treba ojačati i prilagoditi vremenskim uslovima.

Lideri G20 će odrediti cilj ograničavanja zagrijavanja

Lideri Grupe 20 najbogatijih zemalja svijeta poručiće ovog vikenda da se moraju preduzeti hitni koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u nacrtu saopštenja.

Studija: Zagrijavanje Arktika povezano sa hladnijim zimama

LONDON - Sve ekstremniji zimski vremenski uslovi u dijelovima SAD povezani su sa ubrzanim zagrijavanjem Arktika, pokazali su rezultati najnovije studije.

Sve manje šanse da se izbjegne katastrofa, zagrijavanje sve brže

Dok se svijet bori protiv suša istorijskih razmjera, požara koji mijenjaju krajolik i smrtonosnih poplava, važan izvještaj globalnih naučnika kaže da se brzo smanjuje mogućnost redukovanja našeg oslanjanja na fosilna goriva, te izbjegavanja katastrofalnih promjena života kakvog danas poznajemo.

Naučnici: Led nestaje prema najgorem mogućem scenariju otopljavanja

Led se topi rekordnom brzinom, navodi se u istraživanju Evropske svemirske agencije (ESA).

Naučnici izračunali koji bi evropski gradovi bili potopljeni

O globalnom zagrijavanju i topljenju lednika više se govori nego što se nešto čini da se zaustavi. Koliko je problem ozbiljan može vrlo dobro da se vidi pomoću alata koji je smislila NASA, a koji predviđa koji će gradovi biti potopljeni upravo zbog topljenja lednika.

Kineski glečeri tope se rekordnom brzinom, nestašica vode na pomolu

Tibetanska visoravan je poznata i kao treći pol Zemlje, zbog količine leda koja se nalazi na njoj. Najveći glečer na planinskom lancu dugom 800 kilometara, koji se nalazi na sušnom sjeveroistočnom obodu Tibetanske visoravni, smanjio se za oko 450 metara od polovine prošlog vijeka, kada su naučnici postavili prvu stanicu za njegovo nadgledanje i proučavanje.

Šta se zaista događa - globalno zagrijavanje ili zahlađenje?

Kroz čitavu istoriju Zemlje, ledena doba su smjenjivale toplije epohe. Sada je upravo vrijeme interglacijala, ali površina planete se zagrijava brže nego što se to očekivalo.

Klimatolog: Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna priča

Smak svijeta zbog globalnog otopljavanja nije naučna, već politička priča, kaže profesor dr Vladan Ducić, ugledni srpski klimatolog sa Geografskog fakulteta u Beogradu.

Globalno zagrijavanje nepovratno uništilo led na Grenlandu

Led na Grenlandu otopio se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrijavanja neće je spasiti od raspadanja, pokazuje nova studija istraživača na Državnom univerzitetu u Ohaju.

Posljednja decenija najtoplija od kada se mjere temperature

LONDON - Posljednja decenija je bila najtoplija od kada se mjere temperature vazduha, potvrdili su naučnici.

Najčitanije