Zanat

Unikatne drvene lampe - primijenjena umjetnost talentovanih Dobojlija

DOBOJ - Injam, madeira, adhmad, mu, puu, namu, samo su neki od naziva ukupno 14 lampi koje je dizajnirala arhitekta Lidija Petričević (30), a svojim vrijednim rukama izradio Ranko Lukić (29), te ih je dvoje mladih Dobojlija sugrađanima predstavilo u neobičnom ambijentu, na terasi Centra za kulturu i obrazovanje.

Sarajlije Asmir i Zulejha Šabić ručno izrađuju unikatne lampe

Samo se radom ili hrabrošću može postići ugled među ljudima, prisiliti ih ne da vas vole i nagrade, ali svakako da vas cijene i poštuju. Naravno da je rad bolje i sigurnije sredstvo, jer hrabrost nije od prirode svakom dana, a osim toga za nju se rjeđe i prilika pruža, dok je za rad i radljivost uvijek ima. I ne govorim ovdje o unutrašnjem zadovoljstvu koje čovjek ima od dobro svršenog posla i koje svakako vrijedi više od svih nagrada i priznanja ljudskih, zapisao je velikan književnosti Ivo Andrić o čovjekovom radu.

Sarajlija dimnjačar 40 godina, ljubav prema zanatu prenio i na sinove

SARAJEVO - Dimnjačar sam za cijeli život. Zadnjih šest-sedam godina sam u penziji, ne radim aktivno, ali pomažem sinovima, također dimnjačarima. Uz njih sam kao glas iskustva, ali moram reći da sam ponosan na to kakvi su majstori svog zanata postali, pripovijeda Sarajlija Selim Ekmekčić, kojem su merdevine, četke i kugle četiri decenije osnovni alati za rad.

Zanatlijama u pandemiji propada posao bez dijaspore

BANJALUKA, PRIJEDOR - Frizerima i automehaničarima posao ovog ljeta je gotovo propao usljed nemogućnosti dolaska dijaspore i uvedenih mjera zbog pandemije virusa korona, što je dodatni udar na njihove ionako već ispražnjene kase.

Mladi u RS bježe od zanata

BANJALUKA - U Republici Srpskoj nedostaje zanatlija svih zanimanja, možemo slobodno reći da se nalazimo u krizi zanatstva, rekao je Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS.

Praksa za učenike: Poslodavci radnike vrbuju već iz školskih klupa

BANJALUKA, PRIJEDOR - I na početku ove školske godine se pokazuje da su zanimanja poput zidara, CNC operatera, obrađivača metala i građevinaca u RS sve traženija kod poslodavaca, koji u srednjim školama sve više nude učenicima obavljanje prakse, a nakon završenog školovanja đaci uglavnom dobijaju i zaposlenje.

Manjak zanatlija zapaprio cijene usluga

BANJALUKA - Usluge zanatstva, posebno zidara, tesara, molera i vodoinstalatera, poskupjele su i biće sve paprenije jer je zanatlija na našim prostorima sve manje, a zanatstvo se mora afirmisati na svakom koraku, smatraju predstavnici iz ove oblasti.

Đemil Velić čuva stari zanat od zaborava: Brezova metla najbolje čisti ulice

SANSKI MOST - Usred visokih šumovitih brda, kao među toplim jastucima, ušuškalo se selo Vrše, udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta. Ovo pitoreskno seoce broji stotinak kuća i oko 350 stanovnika, a oduvijek je bilo na glasu po starim zanatima.

Na Trgu Krajine otvoren Festival ruskih zanata

BANJALUKA - Festival ruskih zanata, na kojem su predstavljeni ručno rađeni predmeti, a koji je danas otvoren na Trgu Krajine, donio je građanima Banjaluke duh šarene tradicije ove zemlje na jedinstven i zanimljivi način.

Opanci iz Ljubinja gaze po Americi i Australiji

LJUBINJE - Sedamdesetogodišnji Slobodan Popović, opančar iz Ljubinja, majstor je svog zanata i jedan od svega dva ili tri opančara u BiH, a njegovi tradicionalni hercegovački opanci, pored toga što su skoro neuništivi, stigli su i do Amerike i Australije.

Najčitanije