Zanimljivost dana

Kameno oruđe iz Kenije pružilo novi uvid o ljudskim precima

Kameno oruđe i drugi predmeti sa praistorijskih lokacija u Keniji daju uvid u nastanak nekih ključnih oblika ljudskog ponašanja, a možda i odnos sa dalekim rođacima, navodi se u novom istraživanju.

Pretraživač kriptovaluta koji grije dom

Uređaj Quarnot QC-1 je nedavno promovisan kao prvi revolucionarni uređaj na svijetu koji istovremeno rudari kriptovalute i zagrijava prostorije u kojima se nalazi.

Švedska planira izbacivanje religije iz škola

Švedska Socijaldemokratska stranka je predložila novi zakon kojim bi stali na kraj nezavisnim vjerskim školama u ovoj sjevernoj zemlji.

Lice kriminalca moći će se 'pokupiti' iz mozga žrtve

Naučnici su, korištenjem napredne tehnologije za skeniranje mozga, uspjeli da pročitaju umove i sklope slike ljudskih lica iz stvarnih misaonih procesa subjekta.

Kad slon redizajnira auto

Slonovi su fantastična bića, i užasno je to što ih ljudi proganjaju i ubijaju.

U Rimu otkrivena kuća iz drugog vijeka

Luksuzna rimska kuća koja datira iz vremena cara Hadrijana posljednje je arheološko blago otkriveno tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, objavili su u eksperti.

Stvorili vještačku kožu koja upozorava na srčane probleme

Japanski naučnici stvorili su vještačku elektronsku kožu koja može svog korisnika da upozori na srčane probleme.

Pronađena olupina napadača na Perl Harbor

Japanski razarač "Isokaze", koji je korišten za napad japanskih snaga na američku vojnu bazu Perl Harbor tokom Drugog svjetskog rata, pronađen je jugoistočno od obale Japana.

Pronađeni posmrtni ostaci zloglasnog pirata

Kada je galija "Uida" potonula 1717. godine, odnijela je sa sobom 144 života. Među preminulim putnicima nalazio se i Semjuel Belami ozloglašeni pirat, poznatiji kao Crni Sem.

Japanci prave neboder od drveta visok 350 m

Japanske arhitekte imaju u planu da sagrade najveći neboder od drveta na svijetu. Kada neboder bude izgrađen, on će biti visok 350 metara, i nalaziće se u centru Tokija. Po proračunima arhitekata ovaj zanimljivi i neobični građevinski projekat koštaće nevjerovatnih 5,9 milijardi dolara.

Najčitanije