Zanimljivost dana

Rat izgubljen zbog šrafcigera

Nedovoljan broj šrafcigera za otvaranje sanduka sa zalihama od 480.000 metaka uzrokovao je 1879. najspektakularniji poraz u istoriji britanskog kolonijalizma, kada su ratnici južnoafričkog plemena Zulu, opremljeni samo kopljima i štitovima od volujske kože, porazili dobro naoružane britanske vojnike.

Oaza za alergične na savremeni način života

Mala, idilična zajednica Snouflejk u Arizoni postala je izuzetno popularna posljednjih mjeseci. I dok bi neki pomislili da ljudi ovamo dolaze zbog odmora i druženja, istina je nešto drugačija.

Misteriozno meso intrigira stanovnike Karlsruea

Posljednjih nekoliko sedmica jedna krajnje neobična pojava intrigira stanovnike njemačkog grada Karlsrue i niko ne može da shvati o čemu se zaista radi. Naime, u redovnim vremenskim intervalima na platformi željezničke stanice neko ostavlja oko pola kilograma mljevenog mesa, a niko ne zna ko i zašto to radi.

U Sijera Leoneu pronašli dijamant od 476 karata

Još jedan vrijedan dijamant, od 476 karata, pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska izuzetno velikog dijamanta na istoku zemlje, saopštile su vlasti te države. Za pronalazak ovog dijamanta, koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je firma za istraživanje ruda "Meya", registrovana 2015. u Sijera Leoneu.

Kako američki specijalci kontrolišu stres

Džoko Vilinik, bivši komandant američkih "Foka", autor je brojnih knjiga i priručnika. Za njega kažu da je ekspert za kontrolisanje stresa, posebno kada je riječ o visokorizičnim operacijama. Nakon što je napustio "Foke", posvetio se promovisanju mentalnog zdravlja koristeći svoje iskustvo iz vojske...

U crkvi se mole Bogu i klanjaju alkoholu

"Slava Bogu, dodajte alkohol", ovo je moto crkve u predgrađu Johanesburga poznatoj kao Gabola Church of International Ministries, gdje gabola na njihovom jeziku znači alkohol. Ovdje se tokom službe obavezno pije alkohol te se vjernici ohrabruju da piju alkohol i van crkve. Inače, afrički kontinent je dom brojnim nekonvencionalnim crkvama i kontroverznim sveštenicima koji na razne načine privlače vjernike. Jedan od sveštenika liječio je vjernike sprejom za insekte, dok je drugi pio motorno ulje. Ipak, Gabola crkva je prva crkva koja je odabrala alkohol kao svoj primarni objekat poštovanja.

Najsmrtonosnije jezero na svijetu ubilo bi vas za samo sat vremena

Jezero Karačaj izgleda kao divno mjesto na kojem biste se mogli odmoriti i ne potrošiti previše novca.

Britanski penzioner uvijek čuje nacionalnu himnu

Britanski penzioner na neobičan način izražava svoj patriotizam; naime, on konstanto u glavi čuje nacionalnu himnu "God Save The Queen". On ima tzv. audio-halucinacije, koje traju skoro bez prestanka.

Sastojak marihuane pronađen na meteoritu

Mikrobakterijska analiza pokazala je da se u fragmentu meteorita koji je pao na zemlju 2010. godine u pustinji Nevada nalazi tetraidrokanabinol (THC).

Štikle od 15 miliona $

Britanska modna dizajnerka Debi Vingam predstavila je svjetskoj javnosti najskuplji par ženskih cipela štikli na svijetu. Cijena ovih cipela je 15 miliona dolara.

Reklame

Najčitanije