Zapadni Balkan

U planu jedinstveni transportni sistem: Vozom ekspresno kroz region

BEOGRAD, BRISEL - EU želi da do 2023. godine, u okviru planova o zajedničkom regionalnom tržištu, uspostavi jedinstveni ekspresni željeznički saobraćaj na području cijelog zapadnog Balkana, a u sličnom periodu i da omogući povezani sistem za naplatu putarina na auto-putevima u cijelom regionu.

Neke zemlje EU bi prvo "mini-Šengen" pa onda članstvo zapadnog Balkana

BANJALUKA, BRISEL - Na sastanku Savjeta za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je pretrpjela prilično neuobičajene kritike iz Brisela zbog nesprovođenja reformi.

U romingu kao kod kuće

Prije nekoliko dana, prvog jula, dobili smo prilično dobru informaciju, taman na početku ljetne sezone stupila je na snagu značajna pogodnost u sklopu razgovora u mobilnoj telefoniji.

Zapadni Balkan jedan od strateških prioriteta slovenačkog predsjedavanja EU

BRISEL, LJUBLJANA - Zapadni Balkan će biti jedan od strateških prioriteta šestomjesečnog slovenačkog predsjedavanja Evropskim savjetom, navedeno je u dokumentu u kojem je ta zemlja predstavila svoj program.

Merkel: Prije ili kasnije, budućnost zapadnog Balkana biće u ujedinjenoj Evropi

BERLIN - Uverena sam da je budućnost zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi, poručila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Od danas nema rominga na zapadnom Balkanu

BANJALUKA - Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije je ukinut, što znači da će cijene po kojima se razgovaralo, slalo SMS-ove te koristili podaci na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćuju biti identične na teritorijama svih ovih zemalja.

Lideri EU bez rasprave o BiH i zapadnom Balkanu

BRISEL - BiH ponovo nije bila tema na dvodnevnom samitu lidera EU koji je završen danas u Briselu, a obje strane su djelimično odgovorne što proširenje ni ovog puta nije bilo tema.

Kurc: Cilj da se zapadni Balkan vrati visoko na agendu EU

BEČ - U Beču će sutra, u organizaciji austrijske vlade, biti održana konferencija o zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić.

EK poručila: Zapadni Balkan još da sačeka na slobodno putovanje u EU

BRISEL - U Evropskoj komisiji pozdravljaju napredak koji zemlje zapadnog Balkna ostvaruju po pitanju epidemiološke situacije i vakcinacije, ali poručuju da treba biti strpljiv do konačnog stavljanja regiona na listu "bezbjednih" zemlja za čije građane neće važiti restrikcije za ulazak u EU.

Bajden potpisao odluku o dodatnim sankcijama za zapadni Balkan

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća.

Najčitanije