Zapadni Balkan

Istok EU za proširenje, zapad stavlja region "na čekanje"

BANJALUKA, SARAJEVO, PRAG - Dok se zemlje zapadnog dijela EU sve opreznije izjašnjavaju o mogućem širenju EU, zemlje na istoku, posebno zemlje Višegradske grupe, zalažu se za što brže primanje zemalja zapadnog Balkana u evropski blok.

Mogerini umjesto Hana?

BRISEL - Da li će se Federika Mogerini ubuduće baviti pitanjem evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, umjesto dijalogom Beograda i Prištine - pitanje je podstaknuto najnovijim, zasad nezvaničnim, informacijama da je italijanska političarka među potencijalnim imenima za sastav nove Evropske komisije, koji će njena šefica, Ursula fon der Lajen, saopštiti pocetkom sljedeće sedmice.

Makron ambasadorima: Uključite se u događanja na zapadnom Balkanu

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju.

Kina "naciljala" zapadni Balkan

​VAŠINGTON - Zbog geografskog položaja region Balkana je od visoke strateške važnosti za Kinu, koja u regionu ciljanim politikama širi svoj uticaj, piše najnoviji "National Interest", američki magazin koji se bavi spoljnom politikom i geostrategijom.

Fon der Lejenova predstavila plan: Želi jaču EU i zapadni Balkan u njoj

BANJALUKA - Ursula fon der Lejen, novoizabrana predsjednica Evropske komisije, u svojoj agendi za Evropu potvrdila je da zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

DW: Zapadni Balkan – EU, mnogo novca, malo uspjeha

U Poznanju, u Poljskoj, 4. i 5. jula održana je šesta konferencija EU i zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Sljedeći samit će biti održan u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Šta stoji u zaključcima Samita u Poznanju?

POZNANJ - Lideri koji su učestvovali na Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, jednoglasno su potvrdili evropsku perspektivu regiona, navodi se u dokumentu poljske vlade o zaključcima Samita u Poznanju.

Od danas znatno niže cijene rominga u regionu

Cijene rominga u zemljama Zapadnog Balkana od danas će zvanično biti niže za oko 27 odsto, dok se od jula 2021. godina planiraju ukinuti svi dodatni troškovi rominga za krajnje korisnike.

Poljska i zapadni Balkan jačaju saradnju

​VARŠAVA, POZNANJ - Samit zapadnog Balkana (Western Balkans Summit), koji će kao dio Berlinskog procesa biti održan u Poznanju 3, 4. i 5. jula, kao ključne teme imaće ekonomiju, povezivanje i civilno društvo s akcentom na mlade, kulturu i bezbjednost, a uoči ovog važnog događaja organizovana je studijska posjeta novinara zapadnog Balkana Poljskoj kao domaćinu.

Šefovi diplomatija EU u utorak o proširenju i izvještajima o zapadnom Balkanu

Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak raspravljati o strategiji proširenja i izvještajima Evropske komisije o reformama na zapadnom Balkanu, a trebalo bi da bude riječi i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU u Briselu.

Najčitanije