Zapadni Balkan

NATO: Nemamo "tajni plan" za Zapadni Balkan

BEOGRAD - Viši zvaničnik za Rusiju i Zapadni Balkan iz odjeljenja za javnu diplomatiju Robert Pscel ocijenio je danas da se region kreće u pravom smjeru budući da sve zemlje žele da postanu članice Evropske unije.

Mogerini: Najjači uticaj na Zapadnom Balkanu ima EU

BRISEL - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini smatra da EU ima najjači uticaj u regionu Zapadnog Balkana.

Han: Narednih godina nove šanse za približavanje Zapadnog Balkana EU

BEČ - Naredne dvije godine biti dobre za proširenje, citira "Viner cajtung" komesara za proširenje Johanesa Hana, navodeći da u 2018. prvo predsjedava Bugarska, kasnije Austrija, nakon koje slijedi Rumunija, a sve tri zemlje se zalažu za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

Han: U februaru strategija za Zapadni Balkan, u maju samit

TIRANA - Evropska unija ostaje posvećena proširenju na Zapadni Balkan, izjavio je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han u Tirani najavljujući za februar strategiju za Zapadni Balkan.

Evropski komesar za DW: ETIAS nisu nove vize za zemlje Zapadnog Balkana

BRISEL - Od 2020. godine građanima Zapadnog Balkana trebaće odobrenje za putovanje u Šengenski prostor. To nije viza, kaže za DW komesar Avramopulos. Šta je to onda, čemu služi, za koga važi i kakva je procedura?

Nezaposlenost najveći problem Zapadnog Balkana

BRISEL - Nezaposlenost ostaje glavna briga građana Zapadnog Balkana, iako više većih ekonomija u regionu pokazuje znakove oporavka, izjavio je u Briselu generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović na predstavljanju RCC-ovog Balkanskog barometra za 2017. godinu - istraživanje mišljenja građana i privrednika o situaciji u regionu.

Cipras: Zapadni Balkan mora biti među prioritetima EU

TALIN - Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je na neformalnoj večeri lidera država članica Evropske unije u Talinu, da EU u cilju rješavanja političke krize mora prihvatiti činjenicu da je situacija vanredna i do idućeg ljeta preduzeti važne inicijative, među kojima je i samit sa zemljama Zapadnog Balkana.

Crnadak: Važno povezivanje i saradnja zemalja Zapadnog Balkana

NJUJORK - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak, na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ u NJujorku, istakao je značaj usvajanja Ugovora o transportnoj zajednici između BiH i EU i saradnje i povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnim faktorima za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona.

Mogerini i Han sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku

BRISEL - EU će pojačati svoju podršku svim partnerima u regionu u cilju neopvratnog napretka na putu evrointegracija, poruka je sa sastanka šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana sa liderima Zapadnog Balkana, koji je održan na marginama sastanka Generalne skupštine UN u Njujorku.

Junker: Zapadni Balkan ne može u EU prije 2025

STRAZBUR - Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker najavio je izradu stategije za pristupanje Srbije i Crne Gore EU, uz perspektivu da ona bude primenjena 2025. godine, .

Reklame

Najčitanije