Zapadni Balkan

Stoltenberg: EU i NATO zajedno da učine više na zapadnom Balkanu

MINHEN - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Minhenu da NATO i Evropska unija zajedno mogu i treba da učine više na zapadnom Balkanu i pozdravio jačanje partnerstva sa Srbijom.

Mogerini: Optimista sam, sporazum Beograd Priština moguć do kraja 2019.

SOFIJA - Šefica diplomatije EU Federika Mogerini kaže da očekuje da Beograd i Priština postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa do kraja naredne godine, s obzirom su, kako kaže, već ušli u razgovore o tom pitanju.

Han: Uslovi se moraju ispuniti, kvalitet važniji od brzine

SOFIJA - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da sve zemlje zapadnog Balkana shvataju da uslovi za članstvo moraju da se postignu, te da Strategija proširenja, koja je nedavno usvojena, nije poziv za uklanjanje tih uslova.

DW: BiH je Gordijev čvor koji usporava Evropu da bude cijela i slobodna

BERLIN- U Vašingtonu je pomno analizirana Strategija EU o zapadnom Balkanu, a sagovornici Dojče velea ukazuju da smanjeni angažman SAD u regionu ne znači gubitak interesovanja te da Brisel i Bijela kuća na Balkanu imaju isti interes.

Šefovi diplomatije EU nastavljaju razgovore u Sofiji

SOFIJA – Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas u Sofiji nastavljaju neformalni susret, a na dnevnom redu između ostalog je strategija proširenja EU, pitanja sigurnosti i odbrane te situacija u Siriji i Sjevernoj Koreji, javlja agencija BTA.

Evropska unija podijeljena u vezi sa širenjem na zapadni Balkan

SOFIJA- Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije su izrazili neslaganje s prijedlogom izvršnog tijela ovog bloka za širenje na zapadni Balkan, regiju koja još nosi ožiijke etničkih ratova vođenih u 1990-im i s teškom reputacijom bezakonja.

Sijarto: Razočaran sam novom Strategijom EU za zapadni Balkan

BRISEL - Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto pozvao je EU da ubrza proces pristupanja Srbije i Crne Gore EU i ocijenio da 2022. može biti realistična za proširenje.

Mogerini: Zapadni Balkan vrhunski prioritet

SOFIJA - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da će zapadni Balkan biti glavna tema sastanka šefova diplomatija EU koji se danas i sutra sastaju u Sofiji.

Tusk: Ojačati veze EU i zapadnog Balkana

BEČ- Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk najavio je jačanje veza između EU i Zapadnog Balkna kao i jačanje veza među samim zemljama regiona.

Han: Ako mladi u BiH ne vide perspektivu mogli bi postati meta radikalizacije

BEOGRAD - Johnes Han, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju izjavio je da ako ljudi u Bosni i Hercegovini ne vide ekonomsku perspektivu, posebno mladi, vrlo lako se mogu postati meta radikalizacije.

Reklame

Najčitanije