Zapadni Balkan

Junker: Naredna godina ključna za EU i njeno mjesto u svijetu

STRAZBUR - Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom Pismu o namjerama Evropske komisije pozvao na veće jedinstvo EU kako bi se ojačala i stabilnost zapadnog Balkana.

Junker: EU da definiše pritup Zapadnog Balkana

STRAZBURG - Predsjednik Evropske Komsije, Žan Klod Junker, pozvao je EU da definiše pristup kada je riječ o ulasku Zapadnog Balkana u Uniju.

Han: Pristupni pregovori će ubuduće trajati duže

BEČ - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ukazuje da će pristupni pregovori u budućnosti duže trajati nego što je ranije bio slučaj.

Kurc: Ne smijemo izgubiti Zapadni Balkan

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc založio se večeras za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, upozorivši na opasnost da bi se region, u suprotnom, mogao naći pod uticajem drugih.

Mas: Članstvo zapadnog Balkana je u strateškom interesu EU

BERLIN - Njemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas izjavio je danas da je u "strateškom interesu" Evropske unije da se proširi na zapadni Balkan, inače će Kina i Rusija izvršiti svoj utjecaj na Balkanu.

Han: Integracija zapadnog Balkana je investiranje u sigurnost EU

BERLIN - Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susjedstva, Johanes Han, kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje žele da se pridruže Uniji i ističe da suštinsko sprovođenje za to nužnih reformi iziskuje vrijeme, pri čemu je "kvalitet važniji od brzine".

Britanski izvještaj: Zapadni Balkan će dostići standarde EU za 40 do 200 godina

BEOGRAD - Srbiji i ostalim državama zapadnog Balkana biće potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard EU, navodi se u izvještaju britanskog Komiteta za spoljne poslove, koji je objavljen uoči nedavnog Samita u Londonu.

Kurc: Balkan prioritet, zaustaviti pregovore sa Turskom

BEČ - Kancelar Austrije Sebastian Kurc zatražio je da se "smjesta prekinu pregovori" o prijemu Turske u EU.

Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu

LONDON - "Spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, najviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je sposobna da iskoristi regionalne probleme i ugrozi regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO", navodi se u Izvještaju Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

Berlinski proces samo skup mrtvih deklaracija

BANJALUKA - Berlinski proces, započet 2014. godine sa ciljem bolje saradnje i približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, nije ispunio očekivanja prije svega zbog nespremnosti EU za daljim proširenjem, ali i sve jačim evroskepticizmom u tim zemljama.

Najčitanije