Zapadni Balkan

EU i UNICEF ublažavaju uticaj pandemije na Zapadnom Balkanu i Turskoj

BEOGRAD - Evropska unija i UNICEF su najavili početak programa vrijednog pet miliona evra za ublažavanje uticaja kovid-19 na najugroženiju djecu i porodice na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Zapadni Balkan ostaje prioritet EU

BRISEL - Ministri spoljnih poslova EU su na danas održanom sastanku potvrdili da zapadni Balkan ostaje prioritet EU u narednom periodu, rekao je Žozef Borel, visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednost EU.

BiH i zapadni Balkan vraćeni na mapu EU

BRISEL - Zapadni Balkan, ali i Bosna i Hercegovina, vraćeni su na mapu evropskih sastanaka ovog mjeseca u Briselu, saznaju "Nezavisne".

"Zapadni Balkan uključiti u povratak slobodnom kretanju"

BRISEL - Dejvid Mekalister, predsjedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, kaže da bi i zemlje zapadnog Balkana trebalo uključiti u procese kojima se preko zdravstvenih sertifikata postepeno vraća sloboda kretanja unutar Evrope.

Palmer: Vjerujem da će Lajčak dovesti Beograd i Prištinu do sporazuma

BEOGRAD - Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je sinoć da u procesu dijaloga Beograda i Prištine SAD daju snažnu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je, rekao je, iskusni diplomata i za koga je uvjeren da će taj proces dovesti do sporazuma.

Devet zemalja EU: Potrebna nova strategija za zapadni Balkan

BRISEL, BANJALUKA - Devet zemalja EU zatražilo je od Žozepa Borela, visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost, da zapadni Balkan bude vraćen na agendu na strateškom nivou.

Milinović: Uskoro bez dodatnih naknada za roming na zapadnom Balkanu

SARAJEVO - Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draško Milinović izjavio je Srni da od 1. jula korisnici u javnim mobilnim komunikacionim mrežama neće plaćati dodatne naknade prilikom putovanja unutar regiona zapadnog Balkana, odnosno koristiće roming usluge po domaćim cijenama.

Borelj: Nije fer, ne pretvaramo se, želimo zapadni Balkan u EU

BRISEL - Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je danas poručio da Evropska unija ulaže mnogo novca u zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u svom sastavu.

Lavrov Borelju: Ne miješati se u unutrašnja pitanja na zapadnom Balkanu

MOSKVA - Sergej Lavrov, šef diplomatije Rusije, pozvao je EU na jačanje saradnje, ali i poštovanje principa nemiješanja u unutrašnja pitanja suverenih država zapadnog Balkana.

EK "ograničila" izvoz vakcina, zapadni Balkan izuzet

BRISEL - Evropska komisija usvojila je danas pravilo o obaveznoj autorizaciji izvoza vakcina protiv kovida-19 koje se proizvode na teritorije EU i koje su unaprijed dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

Najčitanije