Zapadni Balkan

EU sljedeće godine neće imati vremena za region, promjene moraju doći iznutra

BEOGRAD – Evropska unija sljedeće godine neće imati vremena za region Zapadnog Balkana, tako da je za borbu protiv stagnacije i zarobljene države neophodno pronaći novu energiju, glavni je zaključak događaja “EU i Zapadni Balkan u 2019.”

Šta se dogodilo sa ”ključnom” godinom proširenja EU na Zapadni Balkan?

Evropska unija je vratila, ali ne i konkretizovala svoj fokus na region, a zemlje Zapadnog Balkana još su daleko od očekivane konsolidacije u reformama.

DW: Jasne poruke sa zapadnobalkanskog sastanka u Briselu

BRISEL - Još jedna poruka "mira, stabilnosti i dobrosusjedske saradnje" sa zapadnobalkanskog okupljanja u Briselu. I dok neki prednjače u optimizmu, drugi naglašavaju da ne žele da svojim izjavama kvare pretprazničnu idilu.

EK: Zapadni Balkan da uradi više za efikasniju borbu protiv migracija

Zemlje Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva moraju da ulože dodatne napore da kako bi riješile ilegalnu migraciju i bile efikasnije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše u izvještaju Evropske komisije o ispunjavanju zahtjeva za viznu liberalizaciju tih osam zemalja koji je danas objavljen.

Izvještaj o zapadnom Balkanu: Infrastruktura loša, investicije nedovoljne

SARAJEVO, BANJALUKA - Zemlje zapadnog Balkana u infrastrukturu, u prosjeku, ulažu oko jedan odsto BDP-a, što je veoma malo i trebalo bi osam do 12 puta više. Međutim, problem predstavlja i to što sva ulaganja idu isključivo preko kredita, što predstavlja prijetnju makroekonomskoj stabilnosti.

Han: Zemlje zapadnog Balkana teško istovremeno u EU

BEČ - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han poručio je kako je malo vjerovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da kod pristupanja prva i šesta zemlja imaju realnu perspektivu.

DW: Zapadni Balkan kao spas za njemačke staračke domove

BERLIN - Njemački ministar zdravstva Jens Špan najavio je pojačano useljavanje negovatelja sa zapadnog Balkana, kako bi smanjio nestašicu te radne snage u zemlji. Ali, mnogi njegovatelji iz ovih zemalja su već u Nemačkoj.

"Zapadni Balkan zaostaje 60 do 100 godina za EU"

BEOGRAD - Mateo Bonomi sa Instituta za međunarodne odnose iz Rima smatra da će zemljama Zapadnog Balkana biti potrebno 60 do 100 godina da dosegnu prosječan bruto domaći proizvod zemalja Evropske unije.

Kocijančić: Zapadni Balkan da se fokusira na put ka EU

BRISEL - Nakon zajedničke sjednice vlada u Tirani i Prištini i poruka koje su sa nje upućene, portparolka EU Maja Kocijančić je poručila da svi partneri sa Zapadnog Balkana treba da grade konstruktivne odnose i da se koncentrišu na pristupanje EU.

DW: Otvorena svađa između predstavnika Srbije, Kosova i BiH

Da su zemlje zapadnog Balkana jako udaljene od punopravnog članstva u EU pokazala je i jedna panel rasprava u organizaciji njemačkog ogranka Aspen Instituta gdje je došlo do otvorene svađe među političarima iz regije.

Najčitanije