Zapadni Balkan

Amerika bijesna na francusko NE

BEOGRAD, BANJALUKA - Sjedinjene Američke Države su bijesne na Evropsku uniju zato što je blokiran put zapadnog Balkana u EU, rekao je izvor "Nezavisnih" blizak američkoj administraciji.

Orban: Evropski projekat nije zaokružen bez zapadnog Balkana

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban dao je danas u Budimpešti punu podršku procesu proširenja EU, uz poruku da bez zemalja zapadnog Balkana evropski projekat nije zaokružen, saopšteno je iz Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Evropski zvaničnici poslali ozbiljna upozorenja balkanskim liderima

​BRISEL, BANJALUKA - Evropski zvaničnici koji završavaju mandat u evropskim institucijama su u razgovoru s liderima zemalja zapadnog Balkana poslali ozbiljna upozorenja i prenijeli zabrinutost u vezi s narednim koracima u evropskim integracijama regiona, saznaju "Nezavisne".

Lideri zapadnog Balkana na večeri sa Mogerinijevom: Region ostaje na putu EU

BRISEL - Lideri zapadnog Balkana izrazili su na večeri, koju je povodom odlaska sa funkcije organizovala visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini, žaljenje zbog odluke Savjeta Unije da ne otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali su se saglasili da region ostaje čvrsto privržen evropskoj budućnosti.

Altmajer: Odluka o Tirani i Skoplju nije glas protiv Zapadnog Balkana ili Srbije

BEOGRAD - Odluka Evropske unije da ne otpočne pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije bila glas protiv Zapadnog Balkana, niti izraz nepovjerenja prema regionu ili Srbiji, izjavio je večeras u Beogradu njemački ministar privrede i energetike Peter Altmajer.

Francusko "NE" udaljilo zapadni Balkan od EU

SARAJEVO, BANJALUKA - Uprkos preporuci Evropske komisije i tome što su ispunili potrebne uslove, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pregovora o pristupanju EU, čime je poslana loša poruka zemljama zapadnog Balkana, zbog čega se može reći da je proces pristupanja EU zamro.

Zapadni Balkan i "zelena ekonomija": Iskoristiti izvore obnovljive energije

BEOGRAD - Završnog dana 9. Beogradskog bezbjednosnog foruma održan je panel posvećen usmjeravanju Zapadnog Balkana na "zelenu ekonomiju", a učesnici su tom prilikom govorili o izazovima sa kojima se region na tom planu suočava, značaju loklanih sredina za razvoj i ulozi žena.

Da li je proširenje EU pred reformom?

LUKSEMBURG - Savjet EU na sastanku u Luksemburgu razmatra danas mogućnost otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Mekedonijom i Albanijom.

Van der Belen: Bez proširenja na zapadnom Balkanu nastaće politički vakuum

BEČ - Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen upozorio je danas na opasnost nastajanja političkog vakuuma na zapadnom Balkanu u slučaju trajnog blokiranja procesa proširenja EU.

Borelu prioritet zapadni Balkan

BRISEL, BANJALUKA - Zapadni Balkan i Ukrajina će biti prioritet evropske politike pod vođstvom Jozefa Borela, novoimenovanog visokog predstavnika za spoljnu politiku EU, koji mandat preuzima sljedećeg mjeseca.

Najčitanije