Zapadni Balkan

Konferencija o zapadnom Balkanu 29. aprila

​BERLIN, SARAJEVO - Njemačka i Francuska pozivaju lidere balkanskih zemalja na konferenciju u Berlin, koja bi trebalo da bude održana 29. aprila, izjavio je u srijedu naveče predstavnik njemačke vlade.

Merkel i Makron organizuju 29. aprila konferenciju o zapadnom Balkanu

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron organizovaće krajem aprila u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana, kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Evropske komisije, saopšteno je u Berlinu.

EU: Zapadni Balkan trenutno po strani

LUKSEMBURG - Evropska unija je zasad ostavila po strani snažnije napore za sređivanje problema Kosovo - Srbija i podsticanje evropskih reformi na Zapadnom Balkanu.

Rot: Popustio interes EU za zapadni Balkan

BEOGRAD - Državni sekretar u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot izjavio je da ga brine to što je popustio strateški interes mnogih članica EU prema zapadnom Balkanu.

Od 1. jula jeftiniji roming u zemljama zapadnog Balkana

Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo potpisali su danas Sporazum o snižavanju cijena usluga u javnim komunikacionim mrežama u regionu, zahvaljujući kojem će od 1. jula biti znatno niže cijene rominga u zemljama zapadnog Balkana, a od 1. jula 2021. godine očekuje se i potpuno ukidanje rominga.

Zemlje Zapadnog Balkana da otvore digitalna diplomatska predstavništva

BEOGRAD - Svjetska diplomatija još uvijek nije spremna za izazove u sajber prostoru s obzirom na to da se proteklih godina mjesto sukoba sa terena premiješta u digitalnu sferu, kaže izvršni direktor Sekretarijata panela Ujedinjenih nacija o digitalnoj tehnologiji, Jovan Kurbalija.

Na cijelom zapadnom Balkanu u 2018. kreirano samo 96.000 radnih mjesta

Prema podacima iz posljednjeg Redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za zapadni Balkan, potrebno je ubrzavanje reformi, ekonomski rast na zapadnom Balkanu bilježi ubrzanje sa 2,6 procenata u 2017. na 3,8 procenata u 2018. godini, uz projektovani prosjek od 3,7 procenata u 2019-20.

Makronova vizija Evrope: Ima li mjesta za Zapadni Balkan?

BEOGRAD - Kakve su šanse za renesansu Evropske unije koju zagovara Emanuel Makron, da li "Makronova Evropa" otvara mogućnost da se zemlje Zapadnog Balkana brže pridruže zajednici evropskih naroda ili bi im ona bila još dalja i može li da utiče na evropsku perspektivu Srbije?

Rusija želi stabilan i prosperitetan zapadni Balkan

BANJALUKA - Ruska Federacija želi da zapadni Balkan bude prosperitetan i stabilan, rekao je Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

EU: Bojkot neprihvatljiv, nema "balkanskog proljeća"

BRISEL -- Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema "balkanskog proljeća", stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Najčitanije