Zapadni Balkan

Šolc: Makronov prijedlog se ne odnosi na zapadni Balkan

BERLIN - Zapadni Balkan treba ući u EU, a prijedlog Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, o posebnoj političkoj zajednici EU i evropskih zemalja koje nisu u EU odnosi se na ostale partnere, rekao je Olaf Šolc, njemački kancelar na pres-konferenciji u Berlinu.

Zapadni Balkan "podijelio" Makrona i Šolca

Emanuel Makron je predložio formiranje nove političke zajednice u Evropi, u kojoj bi bili i Ukrajina i zapadni Balkan. Njemačka ne želi da bude "kočničar", ali ima drugačije poglede na budućnost Balkana.

"Osjećamo 'vrelinu' iz neposrednog susjedstva, moramo učiniti nešto"

FIRENCA - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg smatra da su u ovom trenutku evropske integracije izuteno važne, važnije možda i bitnije i od vremena 1945. godine i ističe da Evropska unija u pristupnom procesu treba da razmišlja geostrateški, a ne birokratski.

Narko-grupe sa zapadnog Balkana u samom vrhu po švercu i brutalnosti

ŽENEVA, BANJALUKA - Kriminalne grupe sa zapadnog Balkana sve više koriste Ujedinjene Arapske Emirate kao sigurnu bazu za svoj prljavi novac, ističu u "Globalnoj inicijativi", međunarodnoj nevladinoj organizaciji protiv organizovanog i transnacionalnog kriminala sa sjedištem u Ženevi.

Zapadni Balkan bi mogao prokockati šansu

BANJALUKA, SOFIJA - Ukrajinska kriza ponovo je stavila u prvi plan evropske integracije zapadnog Balkana, ali Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, upozorava da su ove zemlje u opasnosti da izgube evropsku podršku.

Šalenberg: Važno da se ne zaboravi zapadni Balkan

BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je da mu je kao šefu diplomatije naročito važno da EU ne zaboravi zapadni Balkan, koji je već godinama u briselskoj čekaonici, istovremeno izrazivši čuđenje zbog kritika njegove izjave da bi trebalo pronaći alternativu članstvu Ukrajine u EU.

Kakav će biti uticaj izbora u Francuskoj i Sloveniji na proširenje EU i zapadni Balkan

BANJALUKA, SARAJEVO - Reizbor Emanuela Makrona za predsjednika Francuske, koji je ostvario pobjedu nad kandidatkinjom ekstremne desnice Francuske Mari le Pen, i pobjeda stranke Pokret sloboda Roberta Goloba nad Slovenskom demokratskom strankom Janeza Janše značajni su za EU, slažu se evropski analitičari.

Velika investicija VW-a na Zapadnom Balkanu

Punjači za električna i hibridna vozila za Volkswagen od sredine 2024. godine proizvodiće se u ohridskom "Kostalu".

Zapadni Balkan izuzet iz sankcija EU na naftu i gas

BRISEL - Zapadni Balkan i Srbija će biti izuzeti iz sankcija EU koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije, potvrđeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Milanović: Zapadni Balkan direktan interes Hrvatske, imamo dobre namjere

​ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je, nakon razgovora sa švajcarskim kolegom Injasiom Kasisom, izjavio da Hrvatska ne može puno da učini u Ukrajini, ali može na području Zapadnog Balkana jer se to, kako je naveo, direktan interes Hrvatske koja ima dobre namjere.

Borel: Rusija vratila oružani sukob u Evropu 30 godina nakon rata u BiH

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i sigurnost Žosep Borel poručio je da je 30 godina od rata u Bosni i Hercegovini Rusija vratila oružani sukob u Evropu.

Zapadni Balkan se oslobađa zavisnosti od uglja

​BRISEL, BEČ - Evropska komisija započela je s implementacijom velikog projekta o energetskoj tranziciji i izbacivanju uglja iz proizvodnje električne energije, a dio tog projekta je i BiH.

Eskobar: Srbija nije najteža tema zapadnog Balkana, titulu nosi BiH

ZAGREB - Rat u Ukrajini ne može se preliti na Bosnu i Hercegovinu, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je izaslnik američke vlade za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Abazović: Ubrzati proširenje EU da bi se izbjegao ukrajinski scenario

PODGORICA - Potpredsjednik odlazeće i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Dritan Abazović pozvao je Evropsku uniju da ubrza proces članstva zemalja koje žele da pristupe bloku kako se, kako je naveo, slični scenariji poput onog u Ukrajini ne bi dešavali u drugim regionima u Evropi.

Nehamer: EU nepotpuna bez zemalja zapadnog Balkana

BEČ - Austrijski kancelar Karl Nehamer doputovaće sutra u jednodnevnu posjetu Srbiji, gdje želi da, kako je najavio, prenese stav Austrije da EU neće biti potpuna sve dok joj ne budu pristupile zemlje zapadnog Balkana.

Najčitanije