Zapadni Balkan

Mini-Šengen - moguće jedinstveno tržište na zapadnom Balkanu

BANJALUKA, BRISEL - Iako se ovih dana mnogo govori o uspostavljanju mini-Šengena, u mnogo diskusija koje se vode još nisu jasni brojni detalji kako bi taj sporazum funkcionisao u praksi.

Region na jesen postaje jedan od prioriteta Brisela

BRISEL, BANJALUKA - Zemlje zapadnog Balkana na jesen mogu očekivati značajan iskorak u nastavku evropskih integracija jer će region biti na vrhu prioriteta u Briselu, piše dobro obaviješteni briselski portal Euroactiv, pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.

Na Breneru pojačane kontrole povratnika sa Balkana

Vlasti austrijske pokrajine Tirol pojačale su danas zdravstveno policijske kontrole na graničnom prelazu Brener.

Radne vize za zapadni Balkan posvađale njemačke partije

BERLIN, SARAJEVO - Debata o produženju zakona po kojem bi nekvalifikovana radna snaga sa zapadnog Balkana mogla i dalje dobijati radne vize nakon isteka važećeg zakona krajem godine se zahuktava, a stranke su bliže kompromisnom rješenju.

EU pojačala pomoć zapadnom Balkanu

BANJALUKA, BRISEL - EU je pojačala pomoć zemljama zapadnog Balkana usljed korone kako bi suzbila negativne narative da je ovaj region zaboravljen, a posljednjih mjeseci isporučeno je medicinske pomoći BiH u vrijednosti od sedam miliona evra, objavljeno je na stranici Evropske službe za spoljne poslove, koju vodi španski diplomata Žozef Borel.

Švarc-Šiling: Nema rješenja na Balkanu bez uplitanja SAD

SARAJEVO - Nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH Kristijan Švarc-Šiling ocijenio je da se SAD i danas angažuju na Balkanu, a da to mora jače činiti i Evropa.

Njemački poslodavci u panici: Trebaju nam radnici sa zapadnog Balkana

BERLIN, BANJALUKA - Njemački poslodavci upozorili su Vladu te zemlje da bez više useljavanja radnika sa zapadnog Balkana firme u toj zemlji neće moći naći adekvatnu radnu snagu.

U BiH uloženo 3,7 milijardi evra

BRISEL - Kroz Investicioni forum za zapadni Balkan u BiH koji finansira EU do sada je podržano 25 projekata ukupne vrijednosti 3,7 milijardi evra.

Evropska unija i Njemačka ekonomski integrišu zapadni Balkan i Moldaviju

BANJALUKA - Evropska unija i Njemačka planiraju da čvršće ekonomski integrišu zapadni Balkan i Moldaviju, javili su pojedini njemački mediji. Kako su pisali, cilj ovog programa je približiti ove regione i pospješiti ekonomsku saradnju.

Ipak se kreće!

Evropski lideri su prošle sedmice postigli konsenzus o ambicioznom planu za oporavak njihovih ekonomija pogođenih krizom izazvanom pandemijom korona virusa. U tom procesu bilo je različitih viđenja o detaljima, ali ne i neslaganja u vezi s potrebom za koordiniranim naporom na rješavanju posljedica pandemije.

Najčitanije