Zastava

Albanska zastava na izletištu u Srbiji, uklonila je vojska

Na tutinskom izletištu iznad jezera Gazivode za sada nepoznata osoba okačila je albansku zastavu koju su brzom akcijom uklonile jedinice Vojske Srbije.

Ovako je izgledala najstarija srpska zastava

Za dinastiju Nemanjić vezuju se počeci stvaranja srpske države u mnogim sferama. Zato i ne čudi da je i najstariji zabilježeni pomen zastave Srbije u vezi sa ovom srednjovekovnom porodicom.

Srpski "mauzer" kroz tri vijeka

Iole ozbiljnije govoriti o obrtno-čepnim karabinima proizvedenim u staroj i uglednoj srpskoj fabrici Zastava oružje, koja ove godine slavi 167 godina postojanja, nemoguće je bez osvrta na tradicionalnu, neraskidivu povezanost te fabrike i srpskog naroda sa prepoznatljivim sistemom "Mauzer". U rukama srpskog vojnika "mauzer" puškama različitih sistema je više puta kroz istoriju izvojevana sloboda. Krajem prošle dekade legendarna fabrika iz Kragujevca nastavila je usavršavanje lovačkog karabina sistema "Mauzer" i na tržište plasirala potpuno nove modele, a mi vas kroz tekst koji slijedi vodimo na zanimljivo i poučno putovanje.

Pentagon zabranio isticanje zastava Konfederacije

VAŠINGTON - Pentagon je, poslije višenedjeljne rasprave, odlučio danas da zabrani isticanje zastave južnjačke Konfederacije u Građanskom ratu u SAD (1861-1865) u vojnim objektima, ali se u dopisu o novoj politici izričito ne pominju riječ zabrana niti ta određena zastava.

Kazna zbog ratne zastave Armije RBiH na audiju u Banjaluci

BANJALUKA - Banjalučka policija danas je prekršajno kaznila jednu osobu u ovom gradu zbog isticanja ratne zastave Armije RBiH na automobilu.

Zbog isticanja zastave Srbije u Beranama zaradili krivične prijave

PODGORICA – Policija u Beranama podnijela je prekršajne prijave protiv devet osoba iz tog grada zbog isticanja zastave druge države (Srbije), saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Zaraženo 25 radnika "Zastava oružja", od ponedjeljka kolektivni godišnji

BEOGRAD . Virus korona potvrđen je kod 25 radnika fabrike "Zastava oružje", a više od 100 osoba je u izolaciji, rekao je predsjednik sindikata u toj fabrici Dragan Ilić.

Šumadijski "kalašnjikov" omiljen u Americi

Krajem prošle decenije kragujevačka fabrika Zastava oružje je, prvenstveno za američko tržište, iznova redizajnirala vojničku pušku M77, čime je dokazani, robusni i pouzdani sistem "kalašnjikov" dodatno prilagodila i približila civilima. Američki strijelci imaju samo riječi hvale za ovo kvalitetno oružje modernog i atraktivnog izgleda, a prihvatljive cijene.

Jedini bh. restaurator "Zastavinih" auta: "Fići" i jugi vraća stari sjaj

KAKANJ - Automobili proizvedeni u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici "Zastava automobili" za stanovnike bivše Jugoslavije bili su statusni simbol i dugoročna investicija, a limene ljubimce, iako bez sigurnosnih pojaseva na zadnjim sjedištima, automatskih brava i klimatizacije porodice su prenosile s koljena na koljeno.

Srpska snajperska puška hit u Americi

Zastava oružje, stara i ugledna srpska fabrika oružja, koja ove godine slavi 167 godina postojanja, posredstvom svog partnera "Zastava Arms USA", uspješno je obnovila prodaju sportskog i ličnog naoružanja na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitanije