Zavisnost

8,2 odsto populacije ima neki oblik digitalne zavisnosti

Dvadeset prvi vijek sa sobom je donio mnoge novitete u digitalnom svijetu, a jedan od njih su društvene mreže, koje su danas brojne.

Terapijske zajednice: Zajednički raditi na prevenciji zavisnosti

Povodom Dana Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, terapijske zajednice u BiH poslali su otvoreno pismo u kojem su naveli da bitku sa drogom je nemoguće dobiti, ali bitku za život jeste

Ispovijest bivše zavisnice: Život u ovisnosti bio bijeg od stvarnosti

SARAJEVO - Život koji sam živjela u ovisnosti u stvari nije bio pravi život, to je bilo bježanje od stvarnosti, ne bih se ponovo u to upustila, jer život koji sada živim bez obzira na njegove izazove i borbu je život koji pulsira i koji mi donosi radost.

Zavisnost od pametnih telefona mijenja oblik i veličinu ljudskog mozga

Zavisnost od pametnih telefona mijenja oblik i veličinu ljudskog mozga, na sličan način kao što se to dešava kod narkomana, pokazuju nova istraživanja.

Lista evropskih gradova u kojima se potroši najviše kokaina

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu. Sljede Amsterdam, Cirih i London.

Implantima protiv bolesti zavisnosti

​Duboka stimulacija mozga je nova tehnologija koja podrazumijeva ugrađivanje uređaja koji podsjećaju na pejsmejker, koji nakon toga šalju električne impulse u mozak pacijenta.

Potrebno klinički klasifikovati zavisnost od interneta

Nakon istraživanja koje sugeriše da društvene mreže kao što su Twitter, Instagram i Facebook potencijalno oštećuju mentalno zdravlje djece i mladih, članovi britanskog parlamenta su predložili da se zavisnost od društvenih mreža klinički definiše i klasifikuje kao bolest.

250.000 Hrvata zavisni od alkohola

​Alkoholizam je najčešća zavisnost u Hrvatskoj, gdje ima oko 250.000 uglavnom muških zavisnika o alkoholu, pokazuje najnovija publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mentalnom zdravlju nacije.

Uradite test: Da li ste zavisni od interneta?

Sigurno ste mnogo puta čuli za pojam "zavisnost od interneta" i možda vam je zvučalo čak i smiješno, ali takva vrsta zavisnosti zaista postoji i psiholozi joj pridaju sve veći značaj. Ono što je važno je prepoznati simptome ove zavisnosti i što prije potražiti stručnu pomoć.

Zavisnost od društvenih mreža ima slične osobine kao alkoholizam

Poslednja istraživanja ukazuju na to da oni koji postanu zavisni od društvenih mreža često donose pogrešne odluke, slično kao oni koji su zavisni od alkohola ili opojnih supstanci.

Najčitanije