Zavisnost

Zavisnost od pametnih telefona mijenja oblik i veličinu ljudskog mozga

Zavisnost od pametnih telefona mijenja oblik i veličinu ljudskog mozga, na sličan način kao što se to dešava kod narkomana, pokazuju nova istraživanja.

Lista evropskih gradova u kojima se potroši najviše kokaina

Analiza potrošnje kokaina po glavi stanovnika pokazala je da se najviše ove droge koristi u Bristolu. Sljede Amsterdam, Cirih i London.

Implantima protiv bolesti zavisnosti

​Duboka stimulacija mozga je nova tehnologija koja podrazumijeva ugrađivanje uređaja koji podsjećaju na pejsmejker, koji nakon toga šalju električne impulse u mozak pacijenta.

Potrebno klinički klasifikovati zavisnost od interneta

Nakon istraživanja koje sugeriše da društvene mreže kao što su Twitter, Instagram i Facebook potencijalno oštećuju mentalno zdravlje djece i mladih, članovi britanskog parlamenta su predložili da se zavisnost od društvenih mreža klinički definiše i klasifikuje kao bolest.

250.000 Hrvata zavisni od alkohola

​Alkoholizam je najčešća zavisnost u Hrvatskoj, gdje ima oko 250.000 uglavnom muških zavisnika o alkoholu, pokazuje najnovija publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mentalnom zdravlju nacije.

Uradite test: Da li ste zavisni od interneta?

Sigurno ste mnogo puta čuli za pojam "zavisnost od interneta" i možda vam je zvučalo čak i smiješno, ali takva vrsta zavisnosti zaista postoji i psiholozi joj pridaju sve veći značaj. Ono što je važno je prepoznati simptome ove zavisnosti i što prije potražiti stručnu pomoć.

Zavisnost od društvenih mreža ima slične osobine kao alkoholizam

Poslednja istraživanja ukazuju na to da oni koji postanu zavisni od društvenih mreža često donose pogrešne odluke, slično kao oni koji su zavisni od alkohola ili opojnih supstanci.

Evropa preplavljena najčistijim kokainom u zadnjih 10 godina

Čistoća kokaina na ulicama EU na najvećom je nivou u posljednjoj deceniji, a porastao je i broj ljudi koji traže liječenje, pokazuje to istraživanje evropskog centra za nadzor droga i zavisnosti o drogama.

Četiri znaka da ste zavisni od šećera

Ako vam potreba za slatkišima raste iz dana u dan, postoji mogućnost da ste zavisni od šećera, tvrde nutricionisti. Oni upozoravaju da je zavisnost od ovog "poroka" sve češća, uprkos upozorenjima da svakodnevni unos uzrokuje nesanicu, tromost, neraspoloženje, nadimanje i brojne druge zdravstvene probleme.

Bolnica za liječenje zavisnosti od interneta uskoro u Zagrebu

ZAGREB - Psihijatrijska bolnica "Sveti Ivan" u Zagrebu otvara dnevnu bolnicu, prvo sistematsko rješenje u Hrvatskoj za liječenje problema zavisnosti od virtuelnog svijeta računarskih igrica, društvenih mreža i interneta, koja je u značajnom porastu u cijeloj Evropi

Najčitanije