Zdravlje

Kakve bi posljedice po zdravlje ljudi imalo putovanje na Mars

Sljedeći veliki iskorak u istraživanju svemira bi trebalo da bude ljudska misija na Mars, a NASA očekuje da će čovjek prvi put sletjeti na Crvenu planetu za nešto više od deset godina. Ali svemir je vrlo neprijateljsko okruženje za čovjeka, počev od izostanka gravitacije, preko štetnog zračenja do nepostojanja izmjene dana i noći, te se postavlja pitanje kakve posljedice će na astronaute ostaviti ovaj izlet na Mars.

Kontrauslovljavanjem uslovite bolji kvalitet života

Kada je ruski fiziolog Ivan Pavlovič Pavlov 1890. godine uočio specifičan fenomen salivacije kod pasa, ne samo na hranu koju dobijaju, nego i na prisustvo osobe koja tu hranu donosi, sigurno nije mogao pretpostaviti da će to otkriće imati toliki značaj u savremenim istraživanjima psihologije učenja.

Kako je najzdravije jesti jaja

Kad je doručak u pitanju, najčešći izbor mnogih su jaja. Neki vole da ih pripremaju na određeni način, a neki vole da kombinuju i eksperimentišu s novim načinima pripreme.

Srijemuš ili medvjeđi luk, proljećna riznica zdravlja

Srijemuš je biljka koja je od davnina poznata. To potvrđuju česti ostaci divljeg luka nađeni u starim naseljima podno Alpa. Najvjerovatnije se srijemuš upotrebljavao još prije 5.000 godina kao začin i u ljekovite svrhe.

Građani Srpske stomatologa posjećivali samo u prijekoj nuždi

BANJALUKA - Dentalno zdravlja građana RS prošle godine bilo je na niskom nivou, čemu je doprinijela pandemija virusa korona, na čijem su se početku građani stomatologu obraćali samo kada je bilo urgentno.

Nastavak projekta "Starenje i zdravlje" u Doboju

DOBOJ - Kupanje i presvlačenje osoba vezanih za krevet, pomoć polupokretnim osobama pri odlasku kod ljekara i obavljanje kupovine samo su neke od usluga koje je pet zaposlenih u Centru za njegu i pomoć u kući pri Crvenom krstu Doboj pružalo najstarijim Dobojlijama u protekle četiri godine.

Nametnuti ideali ljepote opasnost za mentalno zdravlje mladih

Mediji imaju veliki uticaj na kreiranje slike o vlastitom tijelu. Istraživanje koje je sprovela zdravstvena ustanova Florida House Experience pokazalo je da se 88 odsto žena i 65 odsto muškaraca upoređuje sa osobama iz medija. Slično je i sa društvenim mrežama. Oko 68 odsto odraslih osoba obradi fotografiju u nekoj aplikaciji prije nego što je podijeli sa drugima, s namjerom da se predstave u što boljem svjetlu.

Magično povrće - šta sve može kelj

Kelj je zeleno lisnato povrće koje je prepuno korisnih jedinjenja i ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti, koje su ključne u vrijeme širenja virusa.

Šejk od banane

Banane su bogate kalijumom, a siromašne natrijumom. Poznate su po svom sadržaju vitamina B grupe, kao i magnezijuma i biljnih vlakana.

Kako izostanak dodira utiče na mentalno zdravlje?

Pandemija korona virusa uskratila nas je skoro pa godinu dana zagrljaja, poljubaca i ostalih bliskih kontakata sa ljudima. Dodira. Kako je to uticalo na naše mentalno zdravlje?

Najčitanije