Zemaljski muzej

Plata direktora Zemaljskog muzeja BiH izazvala nevjericu

SARAJEVO - Nakon svih do sada poznatih i javno objavljenih problema u kojima se nalazio i nalazi Zemaljski muzej BiH, danas je objavljena platna lista za mart 2020. godine direktora ovog muzeja Mirsada Sijarića. Priloženi iznos, koji je kod mnogih izazvao nevjericu, govori da plata direktora državnog muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ista neće biti uplaćena do daljeg.

Muzej koji je preživio

SARAJEVO - Da jedan muzej kroz svoju istoriju može da preživi mnoge nedaće, najbolji je dokaz Zemaljski muzej BiH u Sarajevu, koji ove subote (1. februara) proslavlja 132. rođendan. Muzej, koji je osnovan u februaru 1888. godine, preživio je tri rata, pad carevine i višestruke promjene vlasti. Zatvaranje ga je zadesilo u mirnodopsko vrijeme.

Sarajevska hagada ponovo dostupna javnosti

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu danas je zvanično otvorena obnovljena prostorija u kojoj je izložena nadaleko poznata Sarajevska hagada.

Obnovljena prostorija Zemaljskog muzeja u kojoj je smještena Hagada

Francuska Ambasada u BiH, u saradnji sa Uneskom, finansirala je obnovu i bolje obezbjeđenje prostorije Zemaljskog muzeja BiH u kojoj se čuva Sarajevska hagada, kao i njenu bolju prezentaciju javnosti.

Kustos Marija Filipović za "Nezavisne": Što je Luvr za Francusku to je Zemaljski muzej za BiH

Marica Filipović, kustos i zamjenik direktora Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, večeras s početkom u 19 časova u zgradi ove institucije na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu postaviće izložbu "Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća".

U Zemaljskom muzeju arheološka izložba 'Topot keltskih konja'

Gostujuća izložba ''Topot keltskih konja'' biće otvorena danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Stručnjaci iz "Louvrea" iznenađeni stanjem u Zemaljskom muzeju BiH

SARAJEVO - Zemaljski muzej BiH i čuveni muzej "Louvre" ozvaničili su u petak u Sarajevu saradnju u okviru koje će "Louvre" pružiti ekspertizu u oblasti upravljanja inventarom, očuvanja i zaštite depoa te razvoja vlastitih resursa.

Najčitanije