Zemlja

Stižu podaci o porijeklu Sunčevog sistema i života na Zemlji?

Japanska svemirska sonda se priprema za slijetanje na asteroid na oko 280 miliona kilometara od Zemlje. Japanska svemirska agencija je danas saopštila da je letjelica "Hajabusa 2" počela prilaz u 13.15 po lokalnom vremenu.

Ispod Zemlje su planine veće od Himalaja

Drugi najveći zemljotres ikad zabilježen omogućio je naučnicima da prouče teren ispod Zemljine površine, otkrivajući vrhove više od Himalaja, piše u časopisu "Sajens".

Test odbrane Zemlje od asteroida

Ovih dana svemirska agencija NASA organizuje misiju s ciljem da isproba novu tehnologiju koja ima zadatak ako misija uspije da preusmjeri asteroide koji su opasni za čovječanstvo i planetu Zemlju!

Svijet se nalazi usred vjerovatno 10 najtoplijih godina

Svijet se nalazi usred onoga što će vjerovatno biti najtoplijih 10 godina od kada se vode podaci, a to je 1850. godina, saopštila je Meteorološka kancelarija.

Asteroid nikad bliži: Sutra prolijeće pored Zemlje

U sredu ujutro, oko 7.30 časova po srednjeevropskom vremenu, veliko nebesko tijelo proći će nadomak Zemlje. Biće to najbliže što nam je ovaj asteroid prošao iznad glava u šest posljednjih prolazaka nebom u posljednjoj deceniji.

Šta bi se dogodilo kada bi Zemlja bila pet sekundi bez kiseonika?

Kada bi Zemlja ostala bez kiseonika i na samo pet sekundi, za to vrijeme bi planetu pogodile velike negativne promjene, upozoravaju ekolozi.

Ovaj asteroid bi mogao da ugrozi Zemlju?

Ruski astronomi potvrđuju računice prema kojima bi veliki asteroid "Apofis", veličine 325 metara, mogao da ugrozi Zemlju 2068. godine

Otkrivena nova planeta, tri puta veća od Zemlje

Naučnici američke agencije NASA saopštili su na redovnom godišnjem skupu u Sijetlu da je satelit Tes otkrio novu planetu van Sunčevog sistema koja je tri puta veća od Zemlje.

2030. Zemlja se vraća u stanje od prije tri miliona godina

​Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila prije tri miliona godina - pišu istraživači u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Američke naučne akademije (PNAS).

Najteža je bila 536. godina

Prema istoričaru Majklu sa Univerziteta "Harvard", najgora godina za život na Zemlji bila je 536. godina nove ere, kada je Evropu, Aziju i Srednji istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci mraka. Prema novom istraživanju, misteriozna magla najvjerovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu.

Najčitanije