Zemlja

2030. Zemlja se vraća u stanje od prije tri miliona godina

​Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila prije tri miliona godina - pišu istraživači u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Američke naučne akademije (PNAS).

Najteža je bila 536. godina

Prema istoričaru Majklu sa Univerziteta "Harvard", najgora godina za život na Zemlji bila je 536. godina nove ere, kada je Evropu, Aziju i Srednji istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci mraka. Prema novom istraživanju, misteriozna magla najvjerovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu.

Ana Đurić Konstrakta za "Nezavisne": Dok smo snimali 'Mamu', saznala sam da ću postati tetka

Poznati bend "Zemlja gruva" iz Beograda objavio je novi singl i video-spot za pjesmu "Mama". Povodom premijere novog singla, u razgovoru za "Nezavisne novine" pjevačica Ana Đurić Konstrakta ističe da je tema pjesme nasljeđe i transgeneracijski prenos.

Zemlja će uskoro biti u ledenom zagrljaju

Naučnik NASA upozorava da nas čeka najstrašnije smrzavanje u modernoj istoriji i da će Zemlja biti u ledenom zagrljaju, jer Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma donoseći rekordno niske temperature.

Zašto psi kopaju rupe u zemlji

Vlasnici i ljubitelji pasa sigurno su se više puta pitali zbog čega neki četvoronošci do iznemoglosti kopaju rupe u zemlji.

Zemlja je najtoplija u posljednjih skoro 120.000 godina

Posljednja tri jula bi mogla biti najtopliji mjeseci na Zemlji u posljednjih skoro 120.000 godina, tvrde naučnici.

Šta bi se dogodilo da Mjesec padne na Zemlju?

Jeste li se ikad zapitali šta bi se dogodilo da se Mjesec sruši na Zemlju? Da li bi naša planeta preživjela taj udar? Da li bi se Mjesec raspao djelovanjem Zemljine gravitacije?

Kako bi izgledala Zemlja da na njoj nema ljudi?

Na Zemlji živi preko 7,6 milijardi ljudi, a taj broj svakodnevno se povećava. Uticaj koji imamo na planetu najlakše ćemo shvatiti ako se zapitamo "šta bi bilo kad nas ne bi bilo". Taj odgovor ponudila je stranica "What if".

Zemlji prijete vrućine nezabilježene 1,2 miliona godina?

Zadržavanje temperatura na 1,5 do 2 stepena iznad predindustrijskih nivoa moglo bi da bude mnogo teže nego što se do sada mislilo, pokazala je nova studija.

Površina Zemlje leži na milijardama tona dijamanata

Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Najčitanije