Zemlja

Danas počinje ljeto u 23.45: Najduži dan obilježavali i u Stonhendžu

Ljeto ove godine počinje u subotu, 20. juna, u 23.45. Istog dana, u isto vrijeme, 172. dana u godini, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Iran testirao najnoviji raketni sistem zemlja-more

TEHERAN - Iranske pomorske snage testirale su najnoviji raketno-artiljerijski sistem u okviru vježbe nazvane "Ramazanski mučenici" izvedene na sjevernim obalama Indijskog okeana, izvijestio je Sputnjik.

Radio-signale šalje 36 vanzemaljskih civilizacija?

Moguće je da na Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emituju radio-signale u kosmos, tvrde britanski astrofizičari.

Pravi pakao na Zemlji na 82 metra ispod nivoa mora

Na 82 metara ispod nivoa mora, nalazi se vulkanski krater Dalol u pustinji Danakila u Etiopiji. Smatraju ga najtoplijim mjestom na našoj planeti.

Pet asteroida juri ka Zemlji, neki će da prođu već danas

Posljednjih sedmica NASA je upozorila na nekoliko potencijalno opasnih asteroida koji se približavaju Zemlji, ali ove nedjelje će ih biti čak pet, od toga će dva svaki čas proletjeti kraj naše planete.

Magnetno polje Zemlje slabi

Zemlja ima umjereno jako magnetno polje koje nastaje pregrijavanjem tečnog gvožđa koje čini spoljni omotač jezgra naše planete. Magnetno polje je izuzetno važno za Zemlju jer štiti ozonski omotač od solarnih vjetrova, kosmičkih zraka i štetnog ultraljubičastog zračenja.

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

Grupa astronoma iz Evropske južne opservatorije (ESO) i drugih instituta otkrila je crnu rupu koja je udaljena samo 1000 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o do sada nama najbližoj pronađenoj crnoj rupi, koja je dio trostrukog sistema koji možemo vidjeti golim okom kada je nebo vedro.

Asteroid prošao pored Zemlje, sateliti ga nisu uočili

MOSKVA - Asteroid veličine kamiona prošao je iznenada pored Zemlje i bio je jedan od najbližih ikada zabilježenih u istoriji, međutim nijedan od satelita oko zemlje nije ga primjetio.

Najsjajnija kometa "Atlas" prolazi pored Zemlje

Novootkrivena kometa nazvana "Atlas", koja će 23. maja proći pored Zemlje, na putu je da postane jedna od najsjajnijih kometa koja će ukrasiti naše noćno nebo još od Hejl-Bopove komete 1997. godine.

Zemlji se približava asteroid koji bi mogao biti opasan

Asteroid koji bi mogao biti opasan za Zemlju će se krajem aprila ove godine približiti Zemlji, saopšteno je na sajtu agencije NASA.

Najčitanije