Zemlja

Švajcarski poljoprivrednici zakopavaju gaće da utvrde kvalitet zemljišta

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašta, u sklopu naučne studije o kvalitetu zemljišta, zakopavaće bijeli pamučni donji veš.

Bafta" za "Zemlju nomada" i "Još jednu turu"

"Zemlja nomada" osvojila je glavnu nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost "Bafta", dok je u konkurenciji za film van engleskog govornog područja pobijedilo dansko stvarenje "Još jedna tura".

Unutar Zemlje kriju se ostaci drevne planete od koje je nastao Mjesec?

Naučnici se već dugo slažu da je Mjesec nastao kada je protoplanta Teja pogodila Zemlju u njenim začecima poslije velikog praska prije oko četiri i po milijarde godina. Tim naučnika sada ima neobičnu hipotezu da se Tejini ostaci mogu naći u dva sloja stijena veličine kontinenta sakrivenih duboko ispod Zemljine kore.

NASA: Asteroid Apofis neće udariti Zemlju za 100 godina

Iz američke svemirske agencije NASA saopšteno je da u narednih 100 godina nema izgleda da bi asteroid Apogis mogao da udari o Zemlju.

Meteorit pronađen u Sahari stariji od Zemlje

Meteorit otkriven prošle godine u alžirskom dijelu pustinje Sahare dio je protoplanete koja se formirala prije nego što je nastala Zemlja i star je 4,6 milijardi godina.

Dodijeljen Zlatni globus za najbolje filmove i serije u 2020. godini

Drama "Zemlja nomada" i satira "Borat 2" veliki su pobjednici "Zlatnih globusa", saopšteno je na virtuelnoj ceremoniji održanoj u subotu uveče uporedo u Los Anđelesu i Njujorku.

Ogroman asteroid proći će blizu Zemlje u martu

Asteroid veličine 1,7 kilometara, koji je duplo veći od najveće zgrade na svijetu, Burdž Kalife u Dubaiju, proći će u martu na 1,93 miliona kilometara od Zemlje, saopštila je NASA.

Zemlja se 2020. vrtjela brže nego bilo kad u zadnjih 50 godina

Prošle godine je zabilježeno 28 najbržih dana od 1960, a naša planeta se okretala oko svoje ose nekoliko milisekundi brže od prosjeka.

Kontinenti koji su živjeli brzo i kratko

Kada je Zemlja bila još mlada planeta na njoj je bilo mnogo kontinenata koji su u međuvremenu nestali, ostavljajući samo nekoliko tragova za sobom, pokazalo je najnovije istraživanje.

Zemlja kao da je živa, NASA objavila video-snimak stvaranja uragana

NASA organizacija Studio za naučnu vizuelizaciju (SVS) objavila je zapanjujuć video-snimak koji pokazuje Zemlju u svjetlu u kakvom je do sada nismo vidjeli.

Najčitanije