Zimnica

Gdje nikako ne treba čuvati zimnicu

Čak i savršeno skuvana zimnica u dobro sterilisanoj tegli može da se pokvari ako se čuva na pogrešnom mjestu.

Slabija prodaja povrća u RS, građanima važnija ušteda od zimnice

BANJALUKA - Potražnja za povrćem za zimnicu na pijacama u RS je slična kao i prošle godine, građani ga uglavnom kupuju na kartone i vreće na stočnim pijacama, jer tako mogu da uštede nešto novca, dok prodaja ovih proizvoda na gradskim pijacama ide slabije.

Šta i kako sijati i saditi u jesen?

Ako još niste započeli s uzgojem zimskog povrća, još imate vremena posijati i posaditi veliki broj vrsta. Kraj septembra i oktobar idealni su za sjetvu i sadnju kupusnjača, crvenog luka i bijelog luka, raznih salata, korijandera, repe.

Kornišoni: Krastavčići kao savršeni dio zimnice

Jedna od važnih povrtarskih kultura bez koje predstojeća zimnica ne može ni da se zamisli jesu krastavci kornišoni. Gajenje kornišona nije toliko rasprostranjeno i prošireno kao, na primjer, paprika ili paradajza, ali to nimalo ne umanjuje vrijednost ove vrste kako na domaćim trpezama, tako i u prerađivačko-prehrambenoj industriji.

Crvene paprike sa bijelim lukom po bakinom receptu

Predlažemo vam jedan provjereni recept za pripremu kiselih paprika.

Za zimnicu treba dublji džep nego lani

BANJALUKA - Prvi dani jeseni su stigli, a s njima je počela i priprema zimnice i ajvara, ali će građani za njihovo spremanje ipak morati ruku gurnuti dublje u džep nego lani.

Kako se kiseli kupus

U našim krajevima kiseli kupus je najvažnija zimnica iz pregršt dobrih razloga: lako ga je uzgojiti, svake jeseni bogato rodi, pristupačne je cijene, postupak kiseljenja je jednostavan i posve prirodan, ne kvari se i čuva bez problema cijele godine.

Turšija, savršen kiseli užitak

​Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem. One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija.

Ajvar - namirnica bez koje je zimnica nezamisliva

​Mnogi kažu za ajvar da je tegla ljetnog ukusa koju treba jesti tokom zimskih mjeseci. Bez obzira na to maže li se ajvarom hljeb, ili poslužuje uz sir ili uz mesna jela, ajvar je sastavni dio svake zimnice.

Domaćice pune ostave zimnicom

BANJALUKA - Domaći ajvar, miješana salata, kiseli krastavci, pekmez i džemovi samo su neki od zimskih specijaliteta zbog kojih su mnoge domaćice u RS već zavrnule rukave i prionule na posao.

Najčitanije