Zova

Prirodni sirup od crne zove

Bobice crne zove sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite materije koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.

Neobični ukusi lavande, ruže, zove i nane zarobljeni u flašice

Brend prirodnih sokova "Sherbetlook", koji spaja tradicionalne vrijednosti našeg podneblja sa modernim načinom života, nastao je u januaru 2019. godine.

Domaći recepti za sok, džem, liker i pohovanu zovu

U zimsko doba kada se drvo ili žbun zove osuši na njemu se stvara gljiva koja se zove Judino uho (Auricularia auricula-judae), koja je izuzetno ljekovita.

Domaći sok od zove: Starinski recept koji osvježava i liječi

Ništa bolje ne osvježava tokom ljetnjih dana od čaše hladnog soka od zove.

Zova - biljka za vitalno i zdravo tijelo

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima, a ima brojna ljekovita svojstva. Zova ili bazga izuzetno je ljekovita jer reguliše stolicu i pročišćava krv. Osim toga, ova biljka poboljšava apetit.

Zova-džin: Recept za super verziju popularnog pića

Bez imalo sumnje izrada domaćeg sirupa od zove odličan je način za iskoristiti cvjetove predivnog mirisa, ali za one koji žele isprobati nešto drugačije, džin s okusom zove je jednako divna i neobična alternativa.

Tri namirnice koje mogu biti otrovne

Zova je izrazito ljekovita biljka koja se još u drevnoj Grčkoj i Egiptu koristila za liječenje brojnih tegoba i bolesti – od upala do probavnih tegoba.

Zova, biljka koja liječi i najopasnije bolesti

Stari Prusi su vjerovali da njihov bog Kait živi pod drvetom zove, dok se u Tirolu zova sadila na groblju. Ukoliko drvo sljedeće godine procvjeta, to znači da je duša umrloga otišla u raj.

Znate li zašto je zova najpopularnija biljka Evrope?

Zova je čudotvorna biljka Starog kontinenta kojoj je čak i Hipokrat posvetio svoju pažnju i govorio da mu njen cvijet može biti zamjena za sve lijekove.

Zovom protiv najtežih bolesti

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima. Naši preci su je koristili radi zdravlja, a pri tom su uživali u izuzetno ukusnim napicima.

Najčitanije