akcize

Crno tržište cigareta pojede ratu ino-duga BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - S obzirom na činjenicu da konstantno padaju prihodi od akciza na duvanske proizvode i da crno tržište uzima sve više maha, što je uglavnom uzrokovano pogrešnom akciznom politikom, prema procjenama veličine crnog tržišta, Bosna i Hercegovina gubi više od milijardu KM svake godine.

Akcize na struju i energente uteg za građane i privredu

SARAJEVO - Uvođenje akciza na električnu energiju, plin i ugalj, kako se predviđa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, samo će biti dodatno opterećenje za kućni budžet građana, ali i privredu, kažu naši sagovornici.

Crna Gora od 1. jula uvodi akcizu na sladoled

U Crnoj Gori će od 1. jula doći do značajnog povećanja akciza na duvanske proizvode i alkoholna pića, a uvodi se i akciza na sladoled.

Zapljene nikad veće, šverca nikad više - gubi li država bitku?

SARAJEVO, BANJALUKA - U nepuna tri mjeseca ove godine u nekoliko akcija više nadležnih institucija širom BiH zaplijenjeni su cigarete i duvan u vrijednosti od gotovo tri miliona KM, što je 50 odsto više od ukupne vrijednosti zapljena tih proizvoda čitave prošle godine. Da nastavi tim tempom do kraja godine, država bi zaplijenila gotovo šest puta više švercovanih duvanskih proizvoda nego prošle godine, što upućuje na početak ozbiljne namjere borbe protiv šverca, kao jednog od najvećih privrednih problema u BiH.

Crna Gora riješila problem šverca cigareta, BiH čeka i gubi milijarde

SARAJEVO, BANJALUKA - U odnosu na standard stanovništva, cigarete u Bosni i Hercegovini najskuplje su u Evropi, a zbog pogrešne akcizne politike Bosne i Hercegovine kada je duvan u pitanju, vrijednost crnog tržišta duvana premašila je vrijednost legalnog tržišta, što je postalo jedan od važnijih ekonomskih problema s obzirom na to da su gubici za državu i industriju ogromni.

Milijardu KM prikupljeno za auto-puteve

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina je na ime prihoda od akciza za auto-puteve od početka 2018. do januara ove godine prikupila 934 miliona maraka, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U Srbiji od danas veće akcize na gorivo, duvan, alkoholna pića, kafu

Nove, veće akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, duvan i duvanske proizvode počinju da važe od danas, 1. jula.

Prihvaćen prijedlog izmjena Zakona o akcizama

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je danas Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama uprkos upozorenjima predstavnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da bi usvajanje tog zakonskog prijedloga dovelo do, kako kažu, destabilizacije sistema raspodjele prihoda.

Akcize na cigarete vjetar u leđa crnom tržištu

​SARAJEVO, BANJALUKA - Analize pokazuju da je BiH vodeća država Evrope po udjelu akciznog opterećenja u prosječnoj ponderisanoj cijeni cigareta.

"Masne" akcize tjeraju proizvođače duvana na crno tržište

BANJALUKA - Ukoliko akciza na rezani duvan ostane 114 maraka po kilogramu, niti jedan organizator proizvodnje duvana više neće postojati, a od Nove godine ćemo imati kompletnu proizvodnju na crnom tržištu, poručio je Svetozar Mihajlović, savjetnik u preduzeću "Duvan" Bijeljina, povodom današnjeg sastanka o stanju u duvanskoj industriji u BiH.

Najčitanije